НЕГОДА
 

Зима під завісу демонструє свій суворий характер
 

На Стрітення зазвичай прогнозували характер весни. Буде сніжок - весна прийде з дощиком. Але вочевидь швидкого тепла чекати не доводиться, бо сьогодні курка води не нап'ється - заморозило навіть у Криму!

Погодні негаразди почалися з суботи. Ще вдень місили "кашу" ногами, а надвечір підморозило так, що ані ходити, ані їздити вже було неможливо. Різке падіння температури від +2 до -6 градусів призвело до моментального обмерзання всіх столичних доріг, і як результат - до рекордної кількості аварій. Хоча треба зазначити, близько 19-ї години головні дороги міста вже були всипані сіллю, так що рухатися ними стало можливим. Однак небезпека залишалася реальною. Навіть машини, що їхали зі швидкістю 20 км/год, заносило, або ж у них врізалися сусідні авто - у більшості зіткнень страждали одразу кілька автомобілів. За даними МНС, тільки у Києві 12 лютого зареєстрували близько 320 аварій (зазвичай взимку трапляється близько 100 за день). Вітер до 20 м/с ламав замерзлі дерева, зривав із землі намети з овочами та фруктами.

Того ж дня погіршилася погода на території всієї України. Протягом вихідних сніг та хуртовини наробили багато лиха у західних та південних регіонах. В Криму та Приазов'ї місцями пройшли дуже сильні опади. Пориви вітру 15-22 м/с, а у високогір'ї Карпат та в горах Криму до 30 м/с, рвали електричні мережі та валили дерева. По всій країні знеструмленими залишився 941 об'єкт у 21 області. Наступного дня через спрацювання систем захисту електромереж до цього списку додався ще 41 населений пункт. Найбільше постраждали Миколаївська (133 населені пункти), Одеська (103) та Полтавська області (71). Сотні бригад ремонтників та рятувальників поновлювали електро- та газопостачання, порушені через пориви мереж внаслідок налипання мокрого снігу, обледеніння та падіння дерев. У 959 населених пунктах все стало до ладу протягом доби. Залишаються поки що без електрики 13 населених пунктів Донецької області, 3 - у Чернігівській, по 2 у Херсонській, Дніпропетровській, Запорізькій та один у Київській області.

Переміщення циклону з півдня Скандинавії суттєво знизило температуру по всій країні. Вночі - до 11-17 градусів морозу, вдень - до 6-12, на сході та півночі Лівобережжя вночі до 20-25 градусів нижче нуля, вдень - до 11-16. В Прикарпатті, Закарпатті та в Криму вночі морозно до 15 градусів, вдень - 2-8 градусів морозу.

Внаслідок сильного поривчастого вітру протягом вихідних були знеструмлені 95 господарств, 133 населені пункти, 1268 трансформаторних підстанцій у 18-ти районах області та місті Миколаєві. За інформацією ВАТ "Миколаївобленерго" станом на 21:00 13 лютого електропостачання відновлено повністю.

В результаті стихії 110 населених пунктів було відключено від телефонного зв'язку. До цього часу без телефонного зв'язку залишається 14 населених пунктів. Через негоду у місті Первомайську з гуртожитку медичного коледжу вітром було зірвано покрівлю на площі близько 750 квадратних метрів. Також у суботу в гаражному кооперативі обласного центру "Бузький" з приватних гаражів вітром було зірвано покрівлю на площі близько 70 метрів.

Невтішний прогноз і на найближчі дні - мороз утримається майже до кінця лютого із незначними коливаннями показників. Однак, як зазначила на прес-конференції завідувач відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова, березень в Україні буде теплим. Більшість днів першого весняного місяця - навіть тепліші за норму.

Лариса КОНАРЕВА,
Наталія ДОЛИНА,
Ольга ПОНОМАРЬОВА

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!

Хоча зазвичай частіше травмуються люди похилого віку, потурбуватися про свою безпеку варто у будь-якому віці. Отже, як вберегтися від негараздів, прислухаємося до порад фахівців.

1. Щоб під час ожеледиці триматися більш впевнено на ногах, заздалегідь підготуйте взуття: підошву і каблук треба натерти наждачним папером або наклеїти лейкопластир.

2. Ходіть не поспішаючи, ноги трішки розслабте у колінах, ступайте на всю підошву. Руки повинні бути вільними. При порушенні рівноваги швидко присядьте - це підвищує шанси утриматися на ногах. Не ховайте руки у кишенях - це збільшує ризик падіння і важких переломів.

3. Обходьте металеві кришки люків - як правило, вони вкриті кригою.

4. Не прогулюйтеся краєм проїжджої частини - це небезпечно, особливо на слизьких дорогах, оскільки можна впасти і опинитися під колесами машини. Не перебігайте дорогу під час снігопаду і в ожеледицю - гальмівний шлях машини за таких погодних умов значно збільшується.

5. Щоб уникнути небезпеки, тримайтеся подалі від будинків і ближче до середини тротуару - бурульки теж можуть загрожувати вашому життю і здоров'ю.

6. Якщо ж ви все-таки впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах або помітили пухлини, терміново зверніться до лікаря в травмпункті, щоб уникнути ускладнень.

Лариса КОНАРЕВА,
Наталія ДОЛИНА,
Ольга ПОНОМАРЬОВА