Яка Покрова — така й зима, каже відоме прислів’я-прикмета. У його зміст закладено прадавнє спостереження народних синоптиків за станом погоди у цей день. А був він, як пам’ятаєте,  теплим і сонячним. Маємо змогу перевірити цю прикмету, адже зима вже на порозі. Безумовно, хочеться, щоб прогноз народних синоптиків справдився і цьогорічна зима була  теплою. Однак  у листопаді також є дні,  коли старі люди спостерігають за станом погоди, щоб передбачити,  якими будуть наступні зима, весна, літо. Це релігійні свята: Дмитра Солунського (8), Параскеви-П’ятниці (10), Кузьми і Дем’яна (14), Архістратига Михаїла (21).

На Дмитра завершується хліборобський рік. У полі й на городі подекуди ще не викопані буряки, редька, не зрізана капуста. Їм не шкодить похолодання. Але якщо цього дня землю вкриє ранкова паморозь, всю городину слід зібрати — у наступні дні температура  значно знизиться. За народним повір’ям, Дмитро замикає землю на ключ і тримає його при собі, доки за ним не приїде на білому коні весняний Юрій (06.05). Якщо  на Дмитра випаде сніг, то весь листопад буде холодним, а якщо дме вітер — снігу не буде до кінця  року.

В Україні свято Параски в особливій пошані. У церковних святцях це день пам’яті мучениці Параскеви-П’ятниці.  За часів римського імператора Діоклетіана, жорстокого гонителя християн, дівчину  Параскеву привели до правителя  однієї  з провінцій імперії. Він запропонував їй зректися   Христа і вийти за нього заміж.  Дівчина відмовилася зраджувати віру, за що й була страчена. Українське жіноцтво вшановує такі п’ятниці:  перед Благовіщенням,  десяту після Великодня, перед Трійцею, Успінням, Іваном Пісним, Воздвиженням, перед Різдвом і Богоявленням, а також дві п’ятниці великопісні. У поминальні п’ятниці жінкам не можна шити, прясти, працювати на городі, споживати скоромну їжу. Якщо на Параски сонячно — зима буде тепла; хмарно — у грудні вдарять сильні морози. Пасічники цього дня обкурюють ладаном вулики, підготовлені до зимівлі.

Свято Кузьми і  Дем’яна в народі ще називають святом «курячих іменин».   У цей день на вечорницях дівчата готують страви з курятиною. Вперше від весняного Юрія пастухи голять бороди і  підстригаються — щоб  худоба не хворіла, а вівці не губили вовну. Якщо цього дня випаде сніг, то  весна буде з повенями, а якщо день видасться погожим, то й зима буде тепла. «Якщо вітер на Кузьми і Дем’яна — дорога буде санна», — стверджує народна прикмета.

Архангел Михаїл,  зображений на гербі міста Києва, вважається покровителем і захисником нашої столиці. Перше таке зображення з’явилося ще за часів князя Володимира Мономаха. На давньому гербі Архістратиг вражає списом сатану. За церковним вченням, Архангел Михаїл є верховним воєначальником, вождем Небесних Сил, які залишилися вірними Господові в битві із сатаною та його бісами. Зібравши всі чини і воїнства ангельські, він знищив бісівську рать, а сатану  кинув у пекло.  Як тут не звернутися до святого покровителя Києва з молитвою: «Вознесися з Божих храмів і постаментів столичних, Архістратиже Михаїле, оборони кордони України від бісівського племені боговідступників на чолі  із  сатаною  та  кинь їх у гієну огненну».

За релігійними віруваннями, воєначальник Небесних Сил  ще й  провісник зими. До наших днів збереглися такі народні приказки: «Михайло крижані мости мостить», «Приїде на білому коні Михайло — зиму привезе», «З Михайлом зима землю морозить» та ін. Якщо в цей день хмарно, а на траві й деревах паморозь — зима  буде з великими снігопадами; якщо поля огорне туман — зима буде волога, з частими відлигами.

26 листопада  вклонімося пам’яті жертв Голодомору, вчиненого проти українського народу тоталітарним режимом тодішнього СРСР. Разом із цим, пред’явимо перед судом Божим і світовим новий список безневинних жертв російської агресії проти нашої незалежної держави. Час розплати настане невідворотно. 

Хай би як супився листопад, він не годен зіпсувати радість шкільних канікул. Фото Юрія Сапожнікова

НАШ КАЛЕНДАР

2 листопада —Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

3 листопада —День інженерних військ; День ракетних військ і артилерії

4 листопада —День залізничника

6 листопада — День працівника соціальної сфери;  Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

7—13 листопада — Міжнародний тиждень науки та миру

9 листопада — Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва; День української писемності та мови;  Міжнародний день боротьби з фашизмом та антисемітизмом

10 листопада — Всесвітній день науки задля миру та розвитку

14 листопада — Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

16 листопада — День морської піхоти;  День працівників радіо, телебачення та зв’язку

17 листопада — День студента; Всесвітній день філософії

19 листопада — День скловиробника; День працівників гідрометеорологічної служби

20 листопада — День працівників сільського господарства; Всесвітній день  дитини; Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод

21 листопада — День гідності  та свободи; Всесвітній день телебачення; Собор  Архістратига Михаїла

25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

26 листопада — День пам’яті жертв Голодомору

28 листопада — Початок  Різдвяного посту. Пилипівка 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»