ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Проект бюджету 2012 року буде розглянуто після закінчення газових переговорів у Москві
 

Відбудеться це найближчим часом. Зі столиці Російської Федерації Президент Віктор Янукович і Прем’єр-міністр Микола Азаров повернулися хоч і без конкретних результатів, проте з оптимізмом.

Пошук позитивного для України і прийнятного для Росії рішення триває не перший місяць. Північно-східного сусіда чинні угоди цілковито влаштовують, а от Україна намагається знайти юридичні формулювання, які стануть довготерміновим фундаментом для розвитку національної економіки. Відповідь на питання, що нині повисло в повітрі, буде компромісною. Наразі опрацьовуються аспекти обсягів прокачування газу, його вартості, створення газотранспортного консорціуму.

Для цього в Москві залишилася українська група експертів високого рівня на чолі з профільним міністром Юрієм Бойком і міністром юстиції Олександром Лавриновичем. На них покладено відповідальність за остаточне узгодження спірних питань і доопрацювання формулювань нової угоди. За словами Миколи Азарова, від цього залежатимуть насамперед бюджетні параметри наступного року.

Тому з вуст Прем’єра прозвучала слушна пропозиція: «Якщо компромісу буде досягнуто буквально найближчим часом, одразу потрібно зібрати засідання уряду і розглянути необхідні рішення в комплексі, включаючи проект бюджету на 2012 рік».

Українські експерти залишилися в Москві для узгодження всіх нюансів нової газової угоди. Фото Олега МАРКЕВИЧА

У супрязі з громадою

Цілком природно, що наприкінці року Микола Азаров підбив певні підсумки роботи уряду і стану справ у державі. Минулий рік він охарактеризував як такий, коли на кону стояло питання виживання національної економіки. Натомість цьогоріч глава уряду має підстави говорити про певні позитивні результати антикризової політики.

На підтвердження своїх слів він навів деякі цифри, які повинні засвідчити стабілізацію і розвиток. «Якщо у 2009-му дефіцит сектору державного управління сягнув чи не найбільшої в Європі позначки — 18%, то вже торік нам вдалося скоротити його приблизно до 5%, а поточного року дефіцит держбюджету становитиме не більше 3,5%, — продовжив Микола Азаров.  — Друге, це стримування інфляції. Якщо в 2008 році вона становила 25%, в 2010-му —  9% , то до кінця 2011-го вперше за багато років не перевищить 5%. І нарешті, два роки поспіль національна валюта залишається стабільною». За рахунок цього в уряді сподіваються вийти на докризовий рівень розвитку економіки вже наступного року.

Нагадав Микола Азаров і про перетворення в соціальній сфері на основі широкого соціального діалогу. Діалогу з громадськими організаціями усіх сфер життя: житлово-комунального господарства; захисту прав споживачів; охорони здоров’я, материнства й дитинства; підтримки молодих спеціалістів тощо. Глава уряду особисто проводив такі зустрічі, де мав нагоду з перших вуст дізнатися про проблеми людей, їхні надії, вислухати пропозиції. Часто їх брали за основу урядових рішень. Таким чином, на думку глави уряду, проводиться лінія участі суспільства у формуванні державної політики.

Цифри і кошти

Хоча проект бюджету ще належить розглянути, Микола Азаров окремо зупинився на його соціальних аспектах. Цей документ містить у собі збільшення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати майже на 14%. В середньому пенсії буде збільшено на 11%. На 20% більше отримуватимуть також інваліди війни.

На чверть (а конкретніше — на 25,5%) протягом 2012 року зросте посадовий оклад працівника І тарифного розряду єдиної тарифної сітки. «Відчутно зросте заробітна плата всіх «бюджетників», — продовжив Прем’єр-міністр.

Вже з 1 січня понад 1 мільйон 200 тисяч медичних та фармацевтичних працівників державних і комунальних закладів отримуватимуть допомогу на оздоровлення у розмірі одного посадового окладу. На це в бюджеті передбачено 1,6 млрд гривень. Як і було обіцяно раніше, передбачено заохочення за обсяг та якість виконаної роботи для медичних працівників, що надають первинну медичну допомогу в регіонах, де реалізуються пілотні проекти реформування системи охорони здоров’я. Йдеться про Вінницьку, Дніпропетровську, Донецьку області та столицю.

А воїнів-інтернаціоналістів і постраждалих від Чорнобильської катастрофи глава уряду запевнив у тому, що програму забезпечення їх житлом буде продовжено. Для цього у державному кошторисі передбачено коштів в 1,6 раза більше, ніж цьогоріч.

Загальний обсяг видатків державного бюджету наступного року на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам та тимчасової допомоги дітям становить, як запевнив Микола Азаров, безпрецедентну суму — 30,2 млрд гривень. Це на 3 млрд більше, ніж у поточному році. Порівняно з 2010 роком розміри допомоги при народженні дитини у 2012 році буде збільшено в 2,2 раза.

На 21,5% більше, ніж нинішнього року, буде збільшено фінансування реа?лізації державних цільо?вих програм та заходів програмного характеру з охорони здоров’я. Прем’єр мав на увазі програми імунопрофілактики населення, медикаментозного лікування хворих на гемофілію, онкохворих дітей, лікування, догляду й підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. А також заходи, спрямовані на запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань.

Народ скаже — як зав’яже

Підсумки підсумками, цифри  цифрами. Проте, найголовнішим є довіра людей до реформ, їхнє розуміння того, заради чого влада заходилася город городити. Про це Микола Азаров говорить мало не на кожному засіданні уряду і не лише там.

За його словами, «люди мають зрозуміти, в чому полягає їхня особиста вигода від реформ» важко не погодитися. Як і з констатацією такого факту: «Ситуація тут невтішна. Сьогодні понад 50% громадян не розуміють суті медичної та освітньої реформи, 65% —  нічого не знають про реформу трудових відносин та ЖКГ. Це шокуючі цифри! — наголосив Прем’єр. — Як люди можуть повірити в реформи, якщо вони не знають, що у підсумку буде з ними та їхніми дітьми?»

Тож Микола Азаров вимагає від кожного міністра зробити принципові висновки. І наступний рік, хоч як це дивно, для кожного урядовця знову має стати періодом роз’яснення суті реформ.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення та розвитку матеріально-технічної бази спорту (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про  затвердження Порядку функціонування державної системи фізичного захисту (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки  Таджикистан про співробітництво в галузі культури і мистецтва (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про  утворення територіальних органів Державної служби статистики (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про схвалення остаточного звіту за результатами реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Рівний доступ до якісної освіти в Україні» (розпорядження уряду);

♦ Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки, молоді та спорту на 2011 рік (розпорядження уряду).