ПАРАЛІМПІАДА

Медальний рахунок у Водному центрі відкрив чотириразовий чемпіон попередніх Ігор Максим Веракса

У фінальному запливі на 200 метрів комплексом Максим встановив черговий паралімпійський рекорд, випередивши срібного призера росіянина Олександра Неволіна-Свєтова на цілих дві секунди.

— 200 метрів комплексом для мене важка дистанція. Перемогу буквально вирвав зубами. На фініші вже не відчував ні рук, ні ніг. Приходив до тями півгодини, — зазначив щасливий переможець після церемонії нагородження. — Це моя друга Паралімпіада, і я став на чотири роки дорослішим. Перемоги тепер даються важче, і цінуєш їх більше. Пам’ятаю, що від двохсот метрів комплексом у Пекіні я також відходив важко. Та коли медаль висить на шиї, то забуваєш про всі негаразди і як на крилах летиш над землею.

Найтитулованіший українець Пекіна-2008 підкорює лондонську воду. Фото з сайту zimbio.com

Варто зазначити, що наш досвідчений  плавець харків’янин Максим Веракса має намір стартувати ще на чотирьох дистанціях, а отже, змагатиметься не лише із суперниками, а й зі своїм попереднім досягненням.

Наші інші здобутки в Акватіку у п’ятий день змагань: срібні  медалі Ольги Свідерської та Яни Бережної і «бронза» Олександра Мащенка. А загалом Україну на блакитних доріжках представляють 43 спортсмени, більшості з яких до снаги боротися за нагороди. Продовжують збирати  медалі й українські легкоатлети. Полтавець Андрій Голівець розпочав дебют відразу із «золота», встановивши ще й новий європейський рекорд: у своїй найкращій спробі він штовхнув ядро на 16,25 м.

На запитання, чи не було додаткових хвилювань перед виступом через суперечку щодо медалі в метанні диска українкою Марією Помазан, у якої через технічну помилку в системі обчислювань забрали «золото», Андрій Голівець відповів: «За Марію я переживав, а щодо себе — розраховував одразу впевнено, з першої спроби розпочати, однак розкрутився тільки з четвертої-п’ятої. Якби не нервував, можна було б вийти і на світовий рекорд, а так лише європейський».

А ось легенда українського паралімпійського спорту 48-річний Василь Ліщинський, який здобув першу в історії незалежної України золоту медаль ще в Атланті 1996 року, на своїй п’ятій Паралімпіаді отримав лише одне «срібло». І, до речі, не приховує, що має намір виступити ще й на наступних стартах чотириріччя в Ріо-де-Жанейро.

За підсумком п’ятого дня змагань наша команда завоювала 42 високі нагороди: 15 золотих, 12 срібних та 15 бронзових медалей. Вона обіймає п’яту сходинку в загальному неофіційному заліку. Попереду команди Китаю, Британії, Росії та Австралії.