Перший заступник голови
ДПА України - начальник
податкової міліції
Віктор ШЕЙБУТ

Знайти порушення на ятці - це вже не задача для спеціалістів з податкової міліції. Вони там є апріорі, але чи є сенс для бюджету від таких розслідувань. Перший заступник голови ДПА Віктор ШЕЙБУТ запевнив "УК", що незабаром його підлеглі приділятимуть увагу, головним чином, оранізованим злочинним групам. Одна така справа може повернути до бюджету мільйони гривень.

- Вікторе Володимировичу, що змінилося у роботі податкової міліції з приходом нової команди? Чи переходите ви від поодиноких розслідувань до системної роботи з виявлення ухиляння від сплати податків?

- По-перше, системний підхід існував від початку, однак нашим співробітникам потрібен був час, аби перебудуватися. Вони налаштовані на одне, а ми від них вимагали іншого. Від перевірок і контролю малого бізнесу ми перейшли до більш глобальних схем економічних злочинів. Насамперед це стосується мінімізаторів і конвертаційних центрів. Утім щойно ми розпочали роботу з розкриття подібних злочинів, переконалися, що одній людині це не під силу, адже по той бік справно працюють цілі групи - працівники банків, організатори фіктивних підприємств. Щоб виявити їх, потрібен також командний комплексний підхід. Тому на кожен такий злочин створюється оперативна група. Перші результати з'явилися у травні. І тоді ми зрозуміли, що звичайними методами не можемо впоратися, тому почали підходити через створення оперативно-розшукових справ. Саме для роботи проти ОЗГ - організовані злочинні групи - і був створений відділ спеціальних розслідувань. Чомусь ЗМІ надто бурхливо на це зреагували. Утім я не вбачаю тут жодних тривог, адже коли ми звертаємося до лікаря, то хочемо мати справу зі спеціалістом. Так і тут - цей підрозділ створений з фахівців високого рівня, які мають щонайменше дві освіти. У результаті - розкриття злочинів зросло саме через розкриття організованих злочинних груп.

- Дібрати персонал до цього підрозділу було складно?

- Звичайно, адже боротьба з "білими комірцями", елітою бізнесу змушує й підрозділ бути елітним. Проти нас працюють фахівці, які навчалися за кордоном. У нас поки що спеціальна підготовка - у Національному університеті державної податкової служби в Ірпені. Непогана підготовка, але, звісно, не Кембридж і не Оксфорд.

- Коли ви розслідуєте фінансові злочини, то, напевно, маєте справу із західними консультантами, контрагентами?

- Під час розкриття злочинів міжнародного характеру ми виходимо на прямий контакт із посольствами інших країн. Тому нам потрібні спеціалісти із знанням мов. Наприклад, нещодавній злочин із лінзами, які нібито постачало французьке підприємство на Ізюмський завод. Потім продукцію начебто обробляли у Києві і відправляли до Гонконгу. Я особисто спілкувався зі співробітником посольства Франції, послом Китаю (посольства Гонконгу у нас немає). Думаю, результат буде успішний - злочинця оголосили у міжнародний розшук, і, сподіваюсь, ми його знайдемо.

- Тобто зараз уся увага податкової міліції прикута до фінансової сфери?

- Звичайно, адже так ми можемо виходити на цілі ланцюжки, тому що один злочин тягне за собою низку інших. Знову приклад - зарплата у конвертах. Звідки працедавець бере ці гроші? Тобто ми виходимо на конвертаційний центр. Туди кошти потрапляють через схеми, в яких беруть участь фіктивні фірми і так звані "ями". Загалом це економічний злочин, де залучені ОЗГ. Раніше ми працювали над окремими ланками цього ланцюга: піймали фіктивну фірму, зареєстровану на стороннє прізвище або паспорт, і були задоволені. А це - стаття, кримінальна справа. Нині порушення кримінальної справи не самоціль. Співробітник не має ані заохочення, ані прочухана через кількість порушених справ. Приміром, можна порушити одну кримінальну справу на цілий ланцюг, де беруть участь тисячі контрагентів. За великим рахунком, змогли б порушити тисячі справ. Але у чому сенс? Завантажити суди? Наша мета - наповнювати бюджет, а не витрачати його кошти.

- Не секрет, що у судах зволікають зі справами. І не завжди передана до суду справа на контрагентів означає, що до бюджету надійде вся сума податків.

- Усі знають, як це відбувається. На жаль, надто багато залежить від людського чинника. А ви знаєте, від чого він залежить?

- Співробітників податкової міліції і податкової служби часто звинувачують у тому, що вони або прикривають злочини, або заплющують на це очі...

- Так, звичайно. І кількість порушених справ проти податківців про це свідчить. Вони беруть участь у схемах, отримують хабарі. Існує спеціальний підрозділ - внутрішня безпека, який займається саме такими випадками. Ми жорстко підходимо до розв'язання цієї проблеми. Насамперед змінили персонал саме в підрозділі внутрішньої безпеки. Періодично проводимо ротації в усій структурі.

- А ротації на горизонтальному рівні допоможуть?

- Безперечно. Але потрібно розмежовувати формальну і справжню ротацію. Формальна - це коли, наприклад, співробітник із Дарницького району Києва переходить до Подільського. Це не ротація, а поглинання: у нього зв'язки у Дарницькому залишилися і Подільський додався. Якщо ми із Києва відправимо його до Харкова, це ротація.

- А ДПА може це собі дозволити? Адже виникає багато проблем, щонайменше із житлом...

- Так, але ротації ми проводимо за виняткових ситуацій. Коли існують певні сумніви щодо співробітника - результату немає, а до вислуги років ще далеко. Робимо зауваження, а потім пересуваємо. В органах безпеки щодо цього простіше (я маю досвід роботи у цій структурі), адже там об'єкт не знає, хто проти нього працює. Тут психологічно надто складно: усі платники податків, а у тебе все одно існують певні зв'язки - шкільні, студентські, родинні. Особливо важко працювати в Західній Україні, де в маленькому містечку всі один одного з дитинства знають. Але поки податківець не обросте зв'язками, він ефективний.

- Податкова міліція почала менше уваги приділяти перевіркам малого бізнесу і концентрується на великих об'єктах?

- А чи є сенс ходити до яток? Виторг там становить 1000-2000 грн на день. Касового апарата немає. Ми там обов'язково знайдемо порушення - чи то пляшку "сірої" горілки, чи то невраховану продукцію. А на оформлення справді щодо цього злочину грошей з бюджету піде більше, ніж надійде. Саме на цьому грунті і виникають зловживання - хабарі по 100 грн.

- Боротьба з контрабандою також "парафія" податкової міліції. Наш кордон із Придністров'ям досі залишається чи не найскладнішим?

- Лише один із... З Придністров'я насамперед ідуть цистерни зі спиртом. Зараз, приміром, наша розвідка доповідає, що там на кордоні скупчилося до 60 цистерн. Зловмисники вичікують і за сприятливих умов виходять на "стежки Хошеміна", розливають цей спирт на підпільних заводах у лісі, марки наклеїли - і на продаж. Працюють під чужими брендами. Ми знаємо, що завод не працює, а його продукцію ловимо по всій країні.

- Але для "сірого" спирту потрібні також акцизні марки?

- Безумовно. Нещодавно в Євпаторії затримали 25 млн акцизних марок. Їх везли з Туреччини у коробках, накритих мішками з цибулею. Це 25 млн пляшок. Тому ми зупиняємо машини з горілкою і перевіряємо товар. І якщо виникають сумніви, перевіряємо весь ланцюг і виявляємо фальсифікат.

Ще одна популярна у контрабандистів продукція - цигарки. Але тут товар іде з України. Пачка цигарок у нас коштує 6-10 грн, а в Європі - 3-6 євро, отже, зловмисники мають зиск. Коли ми проводили операцію "Акциз", то у Луганську виявили цех з виготовлення цигарок відомих брендів саме для експорту, звісно, контрабандного.

Легально виготовлені цигарки теж експортують. Цікава ситуація: у прикордонних містечках, де є водні артерії, розкупили всі човни, що керуються по радіо. Їх запускають разом із вантажем цигарок. За добу можна півмашини розвантажити.

- Зарплати у конвертах - величезна діра для бюджету, з якою майже неможливо боротися, адже у приховуванні цього злочину зацікавлені і працедавець, і співробітник. Суспільство, чесно кажучи, теж не вважає це злочином. Чи маєте ви дієвий спосіб боротьби з "конвертами"?

- Усі соромилися порушувати це питання. Але чому? Тому що вигідно написати мінімальну зарплату, а решту видати готівкою. А хто від того потерпає? Насамперед Пенсійний фонд. Уряд декларував, що буде вчасно надавати пенсії, а зараз маємо певні проблеми.

Справді, люди передпенсійного віку не задоволені "конвертами", адже пенсія нараховується з останніх років. Але як боротися, не розуміють. Я вніс пропозицію, щоб і працедавець, і робітник відповідали за це. Знову всі злякалися. Але ж я казав не про кримінальну відповідальність, а лише про адміністративну. Чому ні? Існує стаття за несповіщення про злочин. Дилема: сповіщати про "конверт" чи ні, одразу відпаде.

ДОСЬЄ «УК»

Віктор ШЕЙБУТ. Народився 1952 року. Закінчив Донецький політехнічний інститут, Вищі курси КДБ СРСР. Служив на оперативних та керівних посадах в УКДБ-УСБУ в Донецькій області та Центральному управлінні СБ України. У1997 - 2000 рр. - начальник Управління по боротьбі з корупцією в органах державної податкової служби Державної податкової адміністрації України; потім – заступник начальника податкової міліції - начальник Управління по боротьбі з корупцією та безпеки в органах державної податкової служби. Був керівником групи радників першого віце-прем’єр міністра, керівником підрозділу Державного комітету фінансового моніторингу. У 2006 – 2010 рр. – працівник апарату Кабінету Міністрів України; радник голови ДПА України.
З березня 2010 року - перший заступник Голови ДПА України - начальник податкової міліції. Генерал-майор.