Ті, хто бодай раз відвідали історичні місця Роменського та Недригайлівського районів Сумщини, неодмінно зберігають у пам’яті велич і  духовну міць цього унікального краю.  Об’єднані в державний історико-культурний заповідник «Посулля», неоціненні надбання минувшини і сьогодення слугують прикладом і зразком для нинішнього покоління в пізнанні історії рідного краю. Заповідник входить до числа кращих у країні, він став надійним духовним осердям національно-патріотичного виховання, продовження і примноження культурно-мистецьких надбань.

Окраси експозиції

За майже століття заклад пройшов величезний історичний шлях. Біля його витоків стояли легендарні митці Іван Кавалерідзе, Микола Макаренко, а першим директором був український краєзнавець Михайло Семенчик.

Нині це один із провідних музеїв і Сумщини, й України. Тут зібрано надзвичайно цінну колекцію предметів етнографії, кераміки, археології, а також світлини й документи, що відтворюють етапи розвитку Роменщини із сивої давнини до наших днів.

Окраса експозиції — «Литовський статут» 1588 року, картина «Роменська мадонна» роботи видатного українського художника XVIII століття Григорія Стеценка, керамічні вироби глинських майстрів, старовинний музичний інструмент торбан, який  належав Тарасові Шевченку, чумацький віз віком більш як дві сотні літ,  багато інших раритетів.

Щороку тут обладнують до 10 нових  виставок. Недавно відкрили одну з них — «Більше за життя», присвячену доленосним подіям на київському Майдані та сході країни. Її основу становлять експонати, зібрані торік.

На стендах представлено фрагменти сучасної зброї реактивних систем «Ураган», «Смерч», прапори із зони АТО, військова амуніція, агітаційні листівки, світлини з Майдану і зони бойових дій, малюнки, які військові отримували від дітей, тощо.

Окремі розділи розповідають про земляків, які віддали життя на Донеччині й Луганщині, — всі полеглі залишаються у строю спільної пам’яті.

За словами музейників, це та експозиція, у поповненні якої не зацікавлена жодна людина. Щоб наблизити день спільної перемоги, колектив заповідника активно допомагає бійцям продуктами, одягом, побутовими речами, тут виготовляють маскувальні сітки, комплектують  сухі овочеві набори. 

Учасники Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Джура» («Сокіл») 2015 року біля монумента кошовому. На передньому плані бандурист, лірник Олександр Триус. Фото надане прес-службою заповідника «Посулля»

До останнього кошового отамана

Як завважує енциклопедист-краєзнавець Володимир Панченко, який понад 30 років  тісно пов’язаний з Ромнами та Роменським краєм, а 8 років тому, коли на Сумщині створили «Посулля»,  очолив цей  колектив,  музей у Ромнах слід розглядати в комплексі з іншими  підрозділами заповідника і насамперед тим, що розташований у селі Пустовійтівка, на малій батьківщині останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського. Адже  вони складають безцінне духовне панно, що відображає неповторний історичний фрагмент розвитку України.

Володимир Панченко залюбки погоджується провести екскурсію музеєм, який освячений іменем останнього кошового отамана. Відразу наголошує: Петро Калнишевський прожив героїчне життя тривалістю 112 років, тож непросто розповісти про долю цієї людини.

Але в цьому допомагають унікальні експонати. З-поміж них — напрестольне Євангеліє в коштовній оправі із власноручним дарчим надписом останнього кошового отамана рідній Свято-Троїцькій церкві. Подібний раритет годі шукати в інших музейних закладах країни. Поряд — обрядова чаша, стародавні портрети гетьманів України, колекція козацької зброї XVII—XVIII століть.

Окрема експозиція про тернисту і важку дорогу, яку судилося пройти останньому кошовому. До речі, Українська  православна церква Київського патріархату, а нещодавно православна церква Московського патріархату канонізували його.

На малій батьківщині встановлено перший в Україні пам’ятник Петрові Калнишевському: тут проходять урочисті мітинги та обряд посвяти у козаки.

А неподалік музею навколо відродженої дерев’яної Свято-Троїцької церкви,  спорудженої Калнишевським,  розбудовують  архітектурно-етнографічний комплекс «Старе село». У поєднанні із природним ландшафтним середовищем він знайомить із життям, побутом і культурою наших предків-селян. Одне слово, тут кожен куточок і клаптик землі дихає великою історією, до якої долучаються дедалі нові покоління спадкоємців кошового отамана.

А гості йдуть і їдуть

Як наголошує начальник управління культури і туризму Сумської обл?держадміністрації Олена Мельник, Сумський край воістину неповторний, бо має на території такий унікальний заповідник, як «Посулля». Подібних в Україні одиниці, тож кожен — перлина в океані часу.

До честі керівництва заповідника, вдається належно організовувати відповідну роботу всіх його підрозділів насамперед у патріотичному і духовному вихованні юних і дорослих.

Останнім часом відчутний посилений інтерес до спільних історичних  першовитоків, що свідчить про національне становлення суспільства. Торік тут побували більш як 26 тисяч відвідувачів, а за час існування «Посулля» — понад півтори сотні тисяч. Найбільше — із Сумської області, а кожен десятий — з-за кордону.

Іншими словами, «Посулля» залишається в авангарді духовного зміцнення краян і всіх, хто завітає на Слобожанщину, щоб ознайомитися з її великою історією. 

ДОВІДКА «УК»

Державний історико-культурний заповідник «Посулля». Розбудовується на базі меморіального комплексу останнього кошового отамана Запорозької Січі Петра Калнишевського в селі Пустовійтівка, Роменського та Недригайлівського крає?знавчих музеїв, музею-садиби українського поета Олекси Ющенка в селі Хоружівка Недригайлівського району, багатьох визначних пам’яток.

Опікується об’єктами історико-культурної спадщини та природо-заповідного фонду місцевого і національного значення. Це потужні скіфські некрополі та поселення, зокрема найбільший скіфський курган Північного Причорномор’я «Старша могила» в урочищі Стайчин Верх поблизу Пустовійтівки;  літописні міста доби Київської Русі (Ромен, Попаш, Вяхань); сіверянське городище Монастирище, яке дало назву роменській археологічній культурі; всесвітньо відомий пам’ятник мамонтові на місці палеолітичної стоянки у селі Кулішівка; унікальна геологічна пам’ятка Гора Золотуха, з якою пов’язане відкриття нафти в Україні. 

Останніми роками виявлено понад два десятки нових археологічних об’єктів, 6 архітектурних та 7 історичних пам’яток, проведено паспортизацію та благоустрій значної частини об’єктів культурної спадщини. 

Нині музейний  фонд  «Посулля» налічує понад 40 тисяч експонатів. У колективі 48 працівників, з яких 15 — науковці зі стажем музейної роботи понад 10—20 років.