РЕГІОН

На Вінниччині обласна влада звітувала про зроблене та про плани на цей рік

Попри те, що минулий рік був непростим, у Вінницькій області забезпечили позитивну динаміку. Про це повідомив під час підсумкової прес-конференції голова облдержадміністрації Іван Мовчан та підкреслив, що обласна влада дотримується курсу, який взяла влада країни на серйозне реформування всіх галузей. Вдалося стабілізувати темпи економічного розвитку, збільшити обсяги реалізації промислової продукції, зменшити заборгованість із виплати заробітної плати, поліпшилася ситуація в будівельній галузі, налагоджено партнерські стосунки з бізнесом. Своєчасно виплачували пенсії, зарплати та соціальні виплати. «Ми маємо серйозні здобутки в соціально-гуманітарній сфері», — зазначив він.

Енергоефективність  у ціні

Область посідає третє місце серед регіонів країни за темпами розвитку виробництва промислової продукції. Значно пожвавилося промислове будівництво. Найбільший новий об’єкт, який уже введено в експлуатацію (створено дві тисячі робочих місць), — друга кондитерська фабрика «Рошен». Завершено реконструкцію Крижопільського цукрового заводу: обсяги виробництва цукру тут довели до 100 тисяч тонн на рік.  ВАТ «Миронівський хлібопродукт» продовжує будівництво комплексу з вирощування і переробки птиці, на якому буде створено 10 тисяч робочих місць. Протягом трьох останніх років за рахунок пожвавлення  інвестиційної діяльності в області введено в експлуатацію 35 підприємств.

Два роки поспіль вона посідає перше місце з упровадження енергоощадних технологій. Зокрема, енергоефективність її житлового сектору  становить майже 91% рівня Європейського Союзу, що значно вище за середній показник у країні. Відновлено роботу малих гідроелектростанцій, збудовано перші сонячні електростанції, модернізовано та переведено на поновлювальні джерела енергії 121 газову котельню.

Вінниччина має потужний агропромисловий комплекс. Хлібороби збирають  по чотири мільйони тонн зерна на рік.  За підсумками минулого року область посіла перше місце у країні за обсягами валової продукції рослинництва, плодово-ягідних культур, друге — за обсягами виробництва зернових культур та цукрових буряків. Зберігати продукцію є де: за два останні роки стало до ладу майже 30 сучасних зерноскладів та сховищ для зберігання фруктів та овочів.

Область посідає перші місця з виробництва молока та чисельності поголів’я ВРХ. Вводяться в експлуатацію сучасні тваринницькі комплекси, реконструюються ферми. «Вінниччина — економічно стабільний регіон», — зазначив голова облдержадміністрації.

Аргументи  на користь медреформи

Пріоритетом у регіоні є якість і доступність медичних послуг. У районах створено центри первинної медико-санітарної допомоги, які торік отримали 95 спецавтомобілів. За рахунок централізованих поставок Міністерства охорони здоров’я отримано 34 автомобілі швидкої медичної допомоги  та шість реанімобілів.  За рахунок субвенції з державного бюджету в первинну ланку надійшло 665 комп’ютерів та 35 серверів,  а також медичного обладнання й інвентарю на суму понад 50 мільйонів гривень.

Удвічі збільшено видатки на медикаменти, зокрема на безплатні лікарські засоби для пільгових категорій населення. Істотні зміни відбулися на вторинному рівні надання медичної допомоги. Наприклад, у райцентрі Шаргород  відкрито сучасну поліклініку, в місті Немирів — сателітне відділення амбулаторного гемодіалізу.

Завершено будівництво хірургічного корпусу на 240 ліжок в обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова.  Триває модернізація служби екстреної медичної допомоги. В області відновили польоти санітарної авіації з залученням літака Ан-2 та вертольота Мі-2. «Усе це — вагомі аргументи на користь реформи», — зауважив Іван Мовчан.

 Він нагадав журналістам, що за останні три роки завершено кілька освітянських довгобудів, зокрема сучасні школи  споруджено у райцентрах Шаргород і Томашпіль. Відкрито 83 дошкільні заклади. Лише торік відновили роботу 35 дитсадків. Майже стовідсотково розв’язано проблему підвезення дітей до шкіл.

«Знаю, що багатьох із вас цікавить тема оптимізації малокомплектних шкіл, — зачепив болючу проблему голова облдержадміністрації. — Тому вкотре наголошую, що наша мета полягає у створенні умов для якісної конкурентоспроможної освіти». 

Відповідальність — персональна

Керівник області окреслив основні завдання на нинішній рік і повідомив про новий формат взаємодії з керівниками районів. Відтепер останні раз у квартал звітуватимуть в обласній адміністрації про виконання завдань, а раз на півроку представники обласної влади звітуватимуть перед територіальними громадами районів про виконання взятих на себе зобов’язань. Пріоритетною галуззю визначено охорону здоров’я.

Принципова позиція обласної влади — підвищення якості освіти і реорганізація неефективних навчальних закладів. Протягом року в кожному районі заплановано відновити роботу принаймні двох дитсадків, а також збудувати один восьмиквартирний будинок.

Серед основних завдань — повне погашення заборгованості із заробітної плати та легалізація заробітних плат на підприємствах.

У кожному районі заплановано створення сучасних дозвільних офісів. Посиленої уваги надаватимуть забезпеченню сприятливого бізнесового клімату, впровадженню ефективного партнерства держави і бізнесу.

«Щоб виконати всі завдання, ми повинні відкинути політику, особисті амбіції й разом працювати на розвиток регіону та підвищення рівня життя його мешканців», — зауважив голова облдержадміністрації.