НОВОВВЕДЕННЯ

Блок законів щодо спрощеного започаткування своєї справи
  запрацює вже у третьому кварталі цього року

Один із них - Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури започаткування підприємництва" - набрав чинності позавчора і розроблявся на виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 рр. З цього приводу керівник головного управління з питань соціально-економічної політики Адміністрації Президента Роман Жуковський і провів брифінг. 

"Я вважаю що після того, як всі ці закони запрацюють, а це відбудеться до кінця третього кварталу нинішнього року, Україна зможе претендувати на істотне підвищення в рейтингах, які характеризують легкість ведення бізнесу. І це сприятиме покращенню інвестиційного клімату та міжнародного іміджу країни, залученню більших інвестицій", - акцентував Роман Жуковський. 

За його словами, вищезгаданий документ є головним із низки тих, які формують систему започаткування бізнесу, бо значно спрощує процедуру початку роботи приватних підприємців. Передовсім ним скасовуються вимоги щодо встановлення мінімального розміру статутного капіталу, формування статутного капіталу в обсязі не менше 50% на момент державної реєстрації. 

Кабінет Міністрів, у свою чергу, розробить проект модельного статуту, який буде однаковим майже для всіх підприємств. А підприємцям вже не потрібно буде нотаріально засвідчувати справжність підписів засновників, і для реєстрації звичайних ксерокопій документів - нотаріально або печаткою підприємства скріплювати підписи особи, уповноваженої діяти від імені власника організації.

Окремо Роман Жуковський наголосив: цей документ необхідно розглядати у комплексі із законами щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи-підприємця (прийнятий Верховною Радою  7 квітня), проведення електронної реєстрації (вступить в дію з 14 серпня поточного року) та запровадження принципу державної реєстрації на підставі модельного статуту. Таким чином з моменту вступу в силу нового бізнесового законодавства буде відмінено майже 75% усіх процедур, які раніше були необхідними складовими започаткування бізнесу.