ПЕРСПЕКТИВА

Запуск зонінгу і подальше спрощення процедур зі зведення квадратних метрів допоможе завести більше грошей у галузь

Торік темпи і обсяги виконаних робіт у будівництві впали на 13,8% — до 62,3 мільярда гривень,  повідомив президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе. Адже основні будівельні роботи з активної підготовки до Євро-2012 завершились у 2011-му. Очікувати,  що 2013-й буде врожайним у цій сфері, теж не варто, переконаний  він, хоч ситуація на ринку значно ліпша, ніж була торік. «Ринок, який стояв, наче льодяна брила, уже на початку 2013 року почав «розмерзатися» і «танути» після довгого заморожування, — образно оцінив ситуацію експерт. — Люди зрозуміли, що ціни на квартири більше не падатимуть, і почали їх купувати. Як кажуть, спрацював великий обсяг відкладеного попиту». 

Будівельники завершують зведення житла, яке розпочали ще до кризи. Фото Володимира ЗAЇКИ

Фантастика: здали більше, витратили менше

Будівельники раді, бо, крім того, на ринку розпочалися процеси «відлиги», або спрощення. Згідно із Законом №3038 «Про регулювання містобудівної діяльності», стала декларативною процедура введення в експлуатацію об’єктів нерухомості, скорочено кількість процедур (з 20 до 10), отримання «ордера» на будівництво (із 375 днів до 170) і вчетверо(!) — витрати забудовника (з 1,2 мільйона гривень до 246 тисяч). Як наслідок, введено в експлуатацію 110 тисяч об’єктів, або втричі більше, ніж рік тому (було 40 тисяч).

За оцінками Лева Парцхаладзе, після запуску системи зонінгу території спрощення слід чекати й в отриманні необхідної документації. Очікується й ухвалення парламентом законопроекту, що спрощує процедуру і зменшує терміни отримання прав на земельні ділянки із 540 до 130 днів. Це, на переконання президента КБУ, однозначно привабить інвесторів в Україну. Як і створення Містобудівного кодексу, зведення воєдино десятків законів і понад півсотні постанов Кабміну, зміна понад 230 застарілих будівельних норм, створення системи страхування і провадження механізму продажу житла без фінансових посередників тощо.

Цікаво, що рекордним збільшенням зведених житлових «квадратів» — до 10,75 мільйона, за підсумками минулого року, нещодавно похвалився Мінрегіонбуд. Та поглянувши на дані Держстату, бачимо, що 36% житла, введеного торік в експлуатацію, — це легалізовані самобуди. Тож зростання побудованих квадратних метрів відбулося лише на папері, і, звісно ж, завдяки спрощенню процедур введення в експлуатацію об’єктів нерухомості.

Тоді як, за даними голови Держслужби статистики Олександра Осауленка у спеціальному статистичному випуску, обсяг прийнятого в експлуатацію житла — без самобудів — знизився на 3,9%. У 2011-му було зростання на 43,5% порівняно з 2010-м. Хоч як прикро, та про рекорд за підсумками минулого року у цій галузі не йдеться. Будівельники просто завершують зведення житла, яке почали ще за кризи, констатують фахівці.

Коли кредити дорогі, рятують розстрочки

— На сьогодні на одного українця припадає близько 22 квадратних метрів житла, тоді як у розвинених країнах —  74, — слушно зауважив  радник голови Верховної Ради, віце-президент КБУ Ігор Лисов. І хоч обсяги будівництва житлової нерухомості вже чималі, вони все ще недостатні, особливо економ-варіанта, якого зводиться вкрай мало. Аби цю ситуацію виправити, на думку І. Лисова, потрібно  впроваджувати нові напрямки державної житлової політики — соціальне, муніципальне і дохідне житло. Ці види нерухомості мають задовольнити потреби лікарів, учителів та інших соціальних категорій у житлі.

Натомість нині держава стимулює їхню купівельну спроможність лише за допомогою двох програм: іпотечної (коли держава покриває різницю між банківським кредитом і 3%, під які громадянин може отримати іпотечний кредит) і «30 на 70%» (коли з держбюджету компенсується 30% вартості житла, решту платить людина).

Загалом за кошти держбюджету торік введено 68,4 тисячі «квадратів» житла, або 0,6% загального обсягу. Це капля у морі, порівняно з потребами населення і обсягами будівництва. Якось виправити ситуацію намагаються забудовники, впроваджуючи програми розстрочок. «Торік за такими програмами продано 60% усіх нових квартир, — каже партнер консалтингової компанії UT Віталій Бойко. — А ось частка банків становила у продажу квартир лише 3%. Це сором для будь-якої банківської системи», — констатував він, зауваживши, що ринок житла успішно з цим упорався. І  вперше в історії України кількість проданих квартир на первинному ринку перевищила кількість продажів на вторинному.

Звели забагато офісів

Аналізуючи стан будівництва торгової нерухомості, Віталій Бойко зазначив, що нині на різних стадіях будівництва перебувають торговельні центри загальною площею понад 700 тисяч квадратних метрів. Інвестори взялися хвацько за цей ринок, бо цей вид нерухомості нині має попит, і вільних приміщень у наявних торговельних площах — лише 0,8%. Завдяки цьому тепер займаємо другу позицію в Європі за обсягом торговельних площ, які зводяться, не відстаємо і з цінами й вартістю оренди на них, які вже перевищують московські. Не дарма ж лише в Києві торік здано в експлуатацію два об’єкти торговельної нерухомості на 120 тисяч квадратних метрів.

Натомість інвестори трішки прогадали з будівництвом офісів. Торік було введено в експлуатацію 190 тисяч квадратних метрів нових площ. Але як з’ясувалося,  на сьогодні ринок не готовий поглинути таку їхню кількість. Як приклад експерт навів Київ, де наприкінці 2012 року 19% приміщень офісів залишилися не зайнятими. Це більше, ніж у розпал кризи 2008-го, коли країну покинула значна кількість представництв іноземних компаній.

ДОВІДКА «УК»

Зонінг — це основний документ при прийнятті рішень про видачу документів на землю, а також умов обмеження територій. Він чітко визначає цільове використання території, поверховість, щільність забудов, кількість шкіл, дитсадків, аптек, магазинів на ній тощо. Із зонінгом непрофесійний забудовник уже не бігатиме коридорами і не лобіюватиме питання добудови ще одного чи трьох поверхів там, де цього робити не можна. Принцип зонінгу міст, що має чітко передбачати, де в місті, на якій ділянці і яку будівлю можна зводити, прописано в Законі «Про регулювання містобудівної діяльності».

КОМЕНТАР

Аркадій БОНДАРЄВ,
віце-президент ПАТ ХК «Київміськбуд»:

— У питанні залучення інвестицій 2012 рік для «Київміськбуду» був досить вдалим. Якщо у 2011-му ця сума склала 1,3 мільярда гривень, то у 2012-му —  2,2 мільярда.  Це істотний приріст і на 90% — кошти населення.

Торік холдинг увів в експлуатацію 15 будинків у Києві і один у Бучі (Київська обл.) загальною житловою площею близько 240 тис. кв.м, або близько 2800 квартир. Крім того, «Київміськбуд» завершив увесь комплекс робіт по НСК «Олімпійський» і у рамках програм по доступному житлу було віддано 300 квартир.