ВСТУП-2011

Цьогоріч значно зменшено держзамовлення на підготовку
у вишах економістів, менеджерів та юристів 

Днями за поданням Мінекономіки Кабінет Міністрів затвердив державне замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах — кожен виш отримав свій обсяг по кожній спеціальності. Відповідно до прийнятої постанови, держзамовлення на молодших спеціалістів становить 75,8 тисячі осіб (а це на 9,4% менше, ніж торік), на бакалаврів — 106,5 тисячі (на 19,4% менше). 

Технічні  напрямки  не в фаворі

«Це пов’язано з тим, що цього року значно менше випускників шкіл, — розповідає «УК» заступник директора департаменту вищої освіти МОН Микола Фоменко. — Понад 200 тисяч випускників взяли участь у незалежному тестуванні та набрали з кожного предмета понад 124 бали. Будемо зараховувати на навчання й випускників коледжів і технікумів. Тож орієнтовно кількість потенційних вступників сягне 250 тисяч. І хоча держзамовлення цьогоріч становить 106,5 тис. місць,  порівняно з минулими роками, є шанс потрапити на бюджет у значної кількості молодих людей». Адже держзамовлення зменшено на 19,4%, а кількість випускників зменшилась аж на 42%. Відтак цього літа до приймальних комісій ВНЗ свої документи понесе й більше випускників минулих років.

За словами Миколи Миколайовича, істотно держзамовлення зменшено на економічні спеціальності, менеджмент та право. «Найбільший конкурс передусім буде на економічні спеціальності, тому що там кількість державних місць зменшено на 44%, оскільки в Україні переповнений ринок економістів. Але ці спеціальності і зараз  популярні, тож на них вступатимуть все одно. Варто відзначити, що ми не просто думаємо, як перебути цей рік, а дбаємо про збереження педагогічних кадрів на кафедрах, що обслуговують ці спеціальності. Незначне зменшення держзамовлення — на технічні спеціальності. Не можу сказати, що молодь неохоче їх обирає. З одного боку, це стратегічні для держави напрямки, ми їх всіляко підтримуємо. І цього року вперше за навчання на підготовчих відділеннях саме на технічних, природничо-математичних напрямках даємо можливість отримати додаткових 20 балів при вступі до вишів. Але молодь не йде туди, де важко вчитися. От сьогодні є талановиті діти — відмінники з фізики, математики, хімії, але на технічні і природничі напрямки не хочуть вступати».

Як стимулювати нашу молодь? У департаменті вищої освіти запевняють, що стимул один — це достойна заробітна плата та перспектива кар’єрного росту. Тож доки в Україні не буде достойної зарплати для молодого спеціаліста з дипломом, наші талановиті випускники їхатимуть за кордон у пошуках роботи і кращих умов життя. «А поки у нас відбуваються певні коливання. Приміром, запрацювала транспортна галузь — відповідно з’явилася зарплата, робочі місця, і в  нас зростали конкурси на транспортні напрямки підготовки. Почало розвиватися будівництво — зросли конкурси на будівельні спеціальності. Адже все взаємопов’язано з економікою держави. Тому при формуванні держзамовлення ми ці чинники обов’язково враховуємо».

Про порушення можна  повідомити

А тим часом у приймальних комісіях вітчизняних вишів продовжують приймати документи в абітурієнтів. У прес-службі Міносвіти повідомляють, що з 1 липня запрацювали консультативні телефони з питань вступної кампанії 2011 року — у відомстві створено спеціальний оперативний штаб, до якого ввійшли не лише представники міністерства, а й представники громадських організацій. Відтак молоді люди та їхні батьки можуть звертатися з питань вступу до вищих навчальних закладів за телефоном 486-78-48, до професійно-технічних — за номером 279-16-56.

Оперативний штаб, зокрема, відповідатиме й за налагодження ефективної взаємодії між центральними органами виконавчої влади, що мають у підпорядкуванні навчальні заклади, управліннями освіти і науки на місцях, а також органами студентського самоврядування щодо розв’язання проблемних питань вступної кампанії. Члени оперативного штабу систематично інформуватимуть громадськість та ЗМІ про хід вступної кампанії, виявлені факти порушень і зловживань у вищих та професійно-технічних навчальних закладах та вжиті у зв’язку з цим заходи.