ЕКОНОМІКА

Керівники уряду покартали представників відстаючих  регіонів та презентували проект програми економічного і соціального розвитку на 2012 рік

14 липня відбулася розширена колегія Міністерства економічного розвитку і торгівлі України під головуванням першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва. Цей захід умовно можна поділити на дві частини. Перша стосувалася підбиття підсумків соціально-економічного розвитку країни у першому півріччі 2011 року. 

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Володимир Бандуров зазначив, що, за попередніми даними, зростання ВВП за січень — червень цього року становить 4,5 — 5%. «У країні випереждаючими темпами збільшується виробництво промислової продукції, особливо у такій галузі, як машинобудування. У цілому зростання виробництва наближається до 9% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Чудові результати демонструє і сільське господарство», — зазначив він.

Здобутками влади, без сумніву, є і проведені реформи, які значно прискорюють розвиток економіки, підприємств та окремих регіонів. Прикладом цього є бюджетна реформа, яка, на думку держслужбовця, дозволила місцевій владі залишати значно більше надходжень від сплати податків у себе. І результат не забарився — за перше півріччя 2011 року регіони отримали у свої бюджети додатково 2,2 млрд грн.

Але схоже на те, що А. Клюєва не цікавили здобутки і привабливі цифри  доповідача, тому він перервав заступника міністра і сказав: «От ви чимало розповідаєте про позитиви, а я б хотів почути більше про негативи».

В. Бандуров зупинився на регіональному аспекті. Так, за його словами, практично провальним виявилося перше півріччя для Одещини, Херсонщини та Чернівецької області.

Тоді перший віце-прем’єр-міністр почергово викликав до мікрофона схвильованих представників цих областей і питав про причини такого становища. Чиновник із Одеської області відповіла, що падіння обсягів виробництва у регіоні відбулося тому, що не працювало супервелике підприємство, частка якого у сукупному виробництві становить 24%. Це компанія «ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ». Херсонщина також потерпає від того, що зупинили свою роботу ЗАТ «АТ Каргілл» та соєвий завод у Каховці.

А. Клюєв, вислухавши всі біди регіонов-аутсайдерів, наказав виконавчій владі на місцях найближчим часом провести колегії, на яких досконало вивчити питання роботи підприємств та шляхи виходу їх із кризи.

Друга частина розширеної колегії стосувалася презентації проекту Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2012 рік. Перший віце-прем’єр-міністр зазначив, що вперше вищі органи виконавчої влади розробили документ, який увібрав у себе збалансовані тактичні та стратегічні моделі розвитку країни наступного року. «Але в найближчому майбутньому ми розроблятимемо програми соціально-економічного розвитку на плановий рік і на два роки наперед, залучаючи до цього процесу широкі кола фахівців, практиків та науковців», — зазначив А. Клюєв.

Розлогіше цей документ представив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов. За його словами, програма вводить в дію принципово новий механізм державного регулювання економіки. А його суть полягає у широкому використанні програмно-планового підходу, що передбачає отримання очікуваного результату підприємствами різних форм власності, дольову участь у формуванні ВВП.

У проекті програми, як сказав В. Копилов, зазначено, що у 2012 році реальний ВВП порівняно із 2011 роком повинен зрости на 6,5 %, обсяги інвестицій в основний капітал — на 8,4 %. «У цілому виробництво продукції машинобудування зросте на 20 %, продукції в енергетичній сфері — на 4,6 %. У 2012 році ми очікуємо, що сільське господарство «видасть» цифру зростання у 5,7 %. Випереджаючими темпами щодо всієї економіки мають розвиватися транспорт та зв’язок», — зазначив він.

За рахунок продовження дерегуляції малого та середнього бізнесу, проведення інвестиційно-інноваційних проектів, захисту інтересів українських товаровиробників уряд сподівається на створення значної кількості нових робочих місць, збільшення зарплатні на 9 % та мінімальної пенсії не менш ніж на 16,2 %.