ЦІНА ПИТАННЯ

Прем’єр-міністр переконаний, що переговорна позиція сусідньої країни ставить під загрозу існування стратегічного партнерства

Газові угоди 2009 року не відповідають рівню стратегічного партнерства між Україною та Росією. Таке переконання висловив Микола Азаров у програмі «Іспит для влади» на Першому Національному каналі.

«Якщо розрахунок у керівництва Росії на максимальну поточну вигоду, то я б не назвав його стратегічним. Я неодноразово аргументував, що відносини між нашими країнами не обмежуються і не повинні обмежуватися тільки газом. Вони багатогранні, широкі, мають враховувати не тільки економічні аспекти. І якщо ми справді стратегічні партнери, то передовсім повинні відповісти на просте запитання: чому Україна має отримувати газ за найвищою ціною в Європі? Хіба це не абсурд?» — підкреслив глава уряду, зазначивши, що російське керівництво дуже неохоче йде на переговори про перегляд формули ціни на газ.

Під час переговорів Микола Азаров пересвідчився: росіяни виходять із того, що необ∂рунтовано висока ціна на газ призведе до поступового занурювання України в боргову яму.

«На останніх переговорах ми з Президентом чітко заявили: якщо ви (керівництво РФ) продовжуєте розраховувати на те, що нас можна поставити в такі умови, коли ми будемо згодні прийняти будь-які ваші вимоги, ви глибоко помиляєтеся. Так, нам дуже важко, але ми витримали 2011 рік, у якому середня вартість газу становила 400 доларів. Ми вистоїмо і в 2012 році. Але зробимо відповідні висновки, і вони свідчитимуть, що ви не вважаєте нас стратегічним партнером. Це абсолютно неправильна позиція», — підкреслив Прем’єр.

Він також нагадав, що Україна в майбутньому наполегливо добиватиметься перегляду кабальних газових угод і справедливої ціни на газ, яка з урахуванням харківської знижки має становити приблизно 250 дол. за 1 тис. кубометрів. «Наша умова дуже проста: нам не треба ніяких знижок, пільг. Ціна, за якою ви продаєте газ Німеччині, мінус ціна транзиту — ось наша справедлива ціна. І Президент її озвучив. Це приблизно 220—250 доларів», — резюмував глава уряду.

Микола Азаров вважає, що Україна має всі можливості для забезпечення у 2012 році приросту ВВП на рівні 5%. «Ми знизили під тиском міжнародних фінансових організацій прогноз ВВП з 5 до 3,9%. Але наше завдання — використати всі можливості, щоб забезпечити зростання не менше за 5%. Бажано більше. Чи є в нас такі можливості? Так, є»,— передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Окремо йшлося про те, що уряд впровадить європейські стандарти контролю якості харчових і нехарчових продуктів. 26 грудня Кабмін прийняв два законопроекти та 11 постанов, які комплексно вирішують питання контролю якості харчових і нехарчових продуктів, встановлюють критерії ризику і порядок перевірки підприємств.

До слова, результати перевірок підприємств, які випускають продукти харчування і виробляють нехарчову продукцію, показали, що майже всі зразки товарів не відповідають держстандартам і вимогам якості. Тож нова система контролю якості запрацює вже наступного року.