НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

У літніх таборах на Чернігівщині та Запоріжжі знову отруїлися діти

Лариса КОНАРЕВА,
Наталія ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

Коли батьки відправляють дитину на відпочинок, вони довіряють її фахівцям і сподіваються, що їхнє чадо набереться сил та оздоровиться перед навчальним роком. І не можна сприйняти будь-які виправдання, коли дитина через недбальство дорослих опиняється на лікарняному ліжку. А саме так днями сталося в оздоровчому таборі спортивно-фізкультурного товариства «Колос» в с. Бігач Менського району Чернігівської області. Тут відпочивало 73 юних мешканці обласного центру та райцентрів Бобровиця, Ічня та Ріпки. У 17 хлопчиків і 4 дівчаток спостерігалася підвищена температура, нудота, блювання. Оскільки районна і обласна лікарні розташовані приблизно на однаковій відстані від табору, їх доправили до інфекційного відділення обласної дитячої лікарні. «У неділю ми госпіталізували 17 дітей у стані, близькому до задовільного. Четверо чернігівських мешканців лікарі оглянули, і батьки одразу змогли забрати їх додому, —  розказав завідуючий цим відділенням Микола Картель. — На 14-ту годину понеділка у відділенні залишилося 6 хворих у задовільному стані, інших забрали батьки. Захворювання у всіх постраждалих відбувалося із нетяжким перебігом».

Фахівці обласної СЕС у свою чергу здійснюють комплекс необхідних санітарно-гігієнічних заходів та чекають результатів аналізів, аби встановити причини отруєння дітей.

Наприкінці минулого тижня подібна ситуація склалася і на Запоріжжі. У ДОЦ «Салют» у м. Приморську 10 дітей, що тут відпочивали, через блювоту і кишкові розлади теж опинилися на лікарняних ліжках. Оскільки до закінчення зміни залишалося 4 дні, адміністрація відправила інших дітей додому, а табір закрила на дезінфекцію. Зараз батькам повертають гроші за невикористані дні відпочинку. У пошуках причини дитячої хвороби табір перевіряє спеціальна комісія. СЕС досліджує як харчові продукти, питну воду, так і побутові умови, стан здоров’я персоналу, перевіряють також морську воду на патогенну флору. «Ситуацію стабілізовано, діти проходять лікування, — повідомляє головний санітарний лікар області Анатолій Севальнєв. — Патогенну мікрофлору на об’єктах навколишнього середовища не виявили. Допомоги МОЗу не потребуємо, а про результати досліджень повідомимо, коли дітей випишуть із стаціонару».

В обох випадках причини масового захворювання дітей поки що не встановлені, але одне цілком зрозуміло: таких випадків не повинно бути. Особливо якщо йдеться про елементарне порушення санітарних норм персоналом таборів чи відповідність дитячих закладів певним вимогам, які добре відомі і рядовим співробітникам, і керівникам.