Поточну ситуацію в Україні, приділивши особливу увагу подіям у Криму, обговорили Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд і міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц. Іноземних гостей запевнили, що уряд має чітку програму виведення України з кризи.

«Ми відновили співпрацю з МВФ та проводимо активні переговори з іншими міжнародними інституціями», — сказав Олександр Турчинов, наголосивши, що проблемою на шляху стабілізації ситуації в Україні стала російська агресія в Криму. Втім, на його думку, міжнародна спільнота не залишить Україну наодинці з агресором відповідно до Будапештського меморандуму, згідно з яким гарантами територіальної цілісності й суверенітету нашої країни виступили Британія та США.

Торбйорн Ягланд від імені Ради Європи висловив цілковиту підтримку новій владі України: «Ми бачимо, що Україна рухається до побудови справді демократичного суспільства, і вітаємо реформи, які ваш уряд упроваджує». Він також чітко підтримав територіальну цілісність України, запевнивши, що Рада Європи готова якнайшвидше направити своїх спостерігачів до Криму.

А Себастьян Курц нагадав, що австрійський уряд одним із перших запровадив фінансові санкції проти високопосадовців, причетних до кровопролиття в Києві, запевнивши, що Австрія працюватиме над оперативним поверненням їхніх накопичень в Україну, повідомляє прес-служба ВР.

Захист суверенітету — річ дипломатична. Фото УНIAН

«Рука Москви»

З означеними високопосадовцями зустрівся й глава уряду Арсеній Яценюк. Він висловився щодо так званого референдуму, який можуть визнати хіба що Північна Корея і Сирія. Будь-які розмови про те, що референдум у Криму проводить кримська влада, є брехнею. «Немає ніякої кримської влади. Є група злочинців, які захопили в неконституційний спосіб владу в Криму під прикриттям 18 тисяч російських військовослужбовців», — цитує позицію Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

«Ми здатні провести загальнонаціональний діалог про додаткові права і повноваження Автономної Республіки Крим, але не під дулами російських автоматів», — заявив Арсеній Яценюк.

Ситуацію у східних регіонах Арсеній Яценюк назвав украй складною. Спецслужби і правоохоронці «зафіксували кілька тисяч провокаторів із сусідньої країни, які намагаються піднімати так звані протестні настрої і захоплювати органи державної влади».

«Зрозуміло, що це подальша частина плану Російської Федерації, але ми контролюємо Донецьк і повернули контроль над Луганськом», — запевнив Прем’єр-міністр. Уряд також посилив контроль над державним кордоном України, прикордонників, МВС, СБУ переведено у спеціальний режим функ ціонування. Понад 3,5 тисячі провокаторів було відправлено назад.

Гроші поки що йдуть

Крім того, вживають заходів для відновлення функціонування банківської системи і казначейства у Криму. Так звана окупаційна влада Криму заявила про бажання увійти в рубльову зону і фактично відрубати обслуговування як казначейства, так і НБУ.

Зараз перерахування заробітних плат військовим здійснюється через один з українських банків. «Усі 125 виділених урядом мільйонів гривень буде перераховано на персональні карткові рахунки кожного військового. Це питання чітко вирішено».

У Криму перервано й зв’язок через Укртелеком, і уряд тричі намагався відновити його через засоби супутникового зв’язку. Були спроби захоплення відповідних приміщень, відкриття бази даних НБУ і Державного казначейства. Зараз їх робота відновлюється.

Із керівництвом Ради Європи зустрівся й в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця.  Він поінформував про зусилля з урегулювання ситуації в АР Крим політико-дипломатичними засобами та наголосив на пріоритетності цього питання на зовнішньо- та внутрішньополітичному порядку денному України. Високі гості вкотре запевнили у незмінності підтримки дій нового уряду із забезпечення прав людини та збереження територіальної цілісності й суверенітету нашої держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»