Державний концерн «Укроборонпромом», в підпорядкуванні якого перебуває Миколаївський суднобудівний завод імені 61 комунара, створив робочу групу. Завдання групи — розробити механізми та заходи з виведення підприємства з кризової ситуації. Аналогічна група буде створена при облдержадміністрації, до якої увійдуть і народні депутати від Миколаївщини. Про це заявив на зустрічі з трудовим колективом заводу голова облдержадміністрації Вадим Меріков.

Найбільшою проблемою нині залишається невиплата протягом декількох років заборгованої зарплати. Ще минулого року було спрямовано ряд листів та звернень до Кабміну. Результатом стала сплата боргів протягом одного місяця. Але через відсутність нових замовлень вони продовжували накопичуватися.

— Ми маємо разом з вами відроджувати те, що роками просто знищували, — пояснив працівникам Вадим Меріков. — Поки не буде портфеля замовлень, нових інвесторів та проектів, ми не матимемо змоги відродити підприємство й суднобудування в регіоні. Президент заявив, що програму «Корвет» не призупинено й буде профінансовано. Обласна влада робитиме все можливе, щоб завод отримав замовлення в рамках цього проекту. Зараз військова доктрина держави доводить, що ми маємо розвивати свої армію і флот. Так, в рамках програми відновлення Військово-морського флоту України, до 2018 року передбачають будівництво більш ніж 40 кораблів. Завод має брати активну участь у представленні проектів та їх реалізації.

Підприємство вже уклало договори з Міністерством оборони, що дало змогу виготовляти й ремонтувати на заводі бронетехніку. Фото з сайту periskop.livejournal.com

Нині заборгованість із заробітної плати на підприємстві становить понад 11 мільйонів гривень, крім того, досі не сплачено 1,7 мільйона гривень за травень. За словами генерального директора підприємства Володимира Берка, за червень поточного року за рахунок сплати боргів минулих періодів виплачено більше 2,6 мільйона гривень. Зараз керівництво працює над новими замовленнями. Він висловив сподівання, що до кінця року може бути ліквідовано поточну заборгованість та борги за податками. Водночас підприємство вже уклало договори з Міністерством оборони, що дало змогу виготовляти й ремонтувати на заводі бронетехніку.

Ще одна багаторічна проблема підприємства полягає в необхідності утримання в акваторії ракетного крейсера проекту 1164 (колишня назва — «Україна»). Нині тривають міжурядові переговори щодо можливості продажу крейсера. Голова облдержадімінстрації впевнений, що продаж дасть змогу ліквідувати заборгованість та залучити кошти на нові проекти. Комунарівці виступили з проханням до  Міноборони посприяти у вирішенні питання щодо заборгованості, оскільки кошти на утримання крейсера перераховують невчасно. Пан Меріков повідомив, що спрямує відповідні звернення до Міноборони.