Жінки з товариства «Акація», які відмінно плетуть, майстерно вишивають і вміло шиють, створили комунально-соціальне підприємство й подали заявку на участь у Другому обласному конкурсі проектів розвитку місцевого самоврядування. Такий конкурс дає змогу отримати кошти обласного бюджету на розв’язання актуальних для громад проблем.

— Така підтримка означає, що на місці ретельно вивчили можливості громади, потребу в проекті та найголовніше — порадившись із людьми, обрали першочергові завдання. Підтримка місцевої влади — це також готовність брати участь у співфінансуванні проектів, — підкреслює начальник управління економічного та фінансового моніторингу  Луганської облради Юлія Смаглюкова. — Кошти конкурсу — це не матеріальна допомога територіям, а взаємодія органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади з населенням,  залученя людей до ухвалення рішень. Хто краще за вуличний комітет або орган самоорганізації знає проблеми своєї території? Обов’язкова умова конкурсу — проект-переможець треба реалізувати протягом одного бюджетного року. Максимальна частка обласної ради в реалізації проекту становить 200 тисяч гривень із таким розрахунком, аби ця сума відшкодовувала половину загальної вартості проекту.

За результатами першого обласного конкурсу реалізується 71 проект на загальну суму 10 мільйонів гривень. Його підсумки підбили у квітні, а вже напередодні Дня Незалежності  в  Антрацитівському районі після капітальної реконструкції відкрили клуб і фельдшерський пункт — до того будівля перебувала  в аварійному стані. Тема ремонтів, звичайно, найпоширеніша серед проектів, які подаються на конкурс. Але вже є й незвичайні пропозиції, як, наприклад, з Денежникового — про створення соціальних підприємств, сільгоспкооперативів. Загалом у цьому селі реалізують три проекти за підтримки місцевої влади: установка твердопаливного котла для обігріву дитячого садка, створення сільськогосподарських кооперативів та комунально-соціального підприємства.

Передбачається, що майстрині з Новоайдарського району відкриють  Інтернет-магазин і продаватимуть свої вироби через Всесвітню мережу. Але насамперед представниці підприємства з Денежникового поїдуть на стажування до Польщі, у Катовіце Люблінського воєводства. Там вельми розвинені соціальні підприємства, й досвід треба перейняти. Стажування оплачує районна влада.

З 1 вересня стартував другий етап обласного щорічного конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування.

ПРЯМА МОВА

Валерій ГОЛЕНКО,
голова обласної ради :

— У ситуації, коли коштів у бюджетах усіх рівнів недостатньо, грантовий, конкурсний підхід до тих проектів найоптимальніший. Він народжує конкуренцію ідей, сприяє  ініціативі, підказує, які  проблеми першочергові. Завдання обласної ради — надавати всіляку допомогу селам, селищам, містам у зміцненні місцевого самоврядування. На сесії ми затвердили відповідну програму.  Але слід розширювати набір інструментів, які застосовуємо для досягнення поставленої мети. Тому ми  допомагатимемо громадам області брати участь і перемагати у всеукраїнських, міжнародних грантових програмах, тим самим залучаючи на свої території додатковий фінансовий ресурс.