Голова Державного 
агентства лісових ресурсів України
Віктор СІВЕЦЬ

Генеральна Асамблея ООН оголосила 2011 рік Міжнародним роком лісів і запропонувала урядам країн, системі ООН ширше інформувати громадськість та розвивати програми з раціонального використання, збереження й сталого розвитку лісів. Проведення Року лісів надає  унікальну можливість для привернення уваги громадськості до проблем збереження та примноження насаджень, дбайливого ставлення  суспільства до зелених багатств. Як в Україні відзначають цей рік? Якими здобутками може похвалитися галузь, які проблеми існують, що заплановано зробити в ближній і далекій перспективі? Про це та інше в інтерв’ю «Урядовому кур’єру» розповідає голова Держлісагентства Віктор СІВЕЦЬ.

Спільно з громадськістю

— Передусім, Вікторе Миколайовичу, як проходить Міжнародний рік лісів у нашій країні?

  Почну з акції, яка вже стала традиційною й має неабиякий резонанс у суспільстві, — «Майбутнє лісу в твоїх руках». У березні-квітні вона прокотилася по всіх регіонах. Лісівники на місцях постарались якомога цікавіше організувати для дітей участь у головному заході — створенні лісових насаджень. Відбувалися різноманітні конкурси, своєрідні змагання, концертні й театралізовані дійства. Надзвичайно важливо було донести до наших молодих громадян інформацію про неоціненну роль лісів, викликати розуміння необхідності  закладання нових зелених масивів. Раділо серце й зігрівало душу лісівників ставлення до виконання відповідального завдання тих, хто прийшов їм на допомогу. Майже 64 млн сіянців та саджанців було висаджено дитячими руками. Близько 12,5 тис. га новостворених лісових культур за кілька років перетворяться на молоді насадження. 

Ми звикли бачити стрункі сосни, пухнасті ялини, кремезні дуби, а от якими вони проростають з насіння чи жолудя, виявляється, бачили далеко не всі. Та й «меч» Колесова, основне знаряддя для створення лісу, був новиною для багатьох. Вражав і асортимент деревних та чагарникових порід, якими забезпечили лісівники юних помічників. Надто,  декоративні екзоти. Одне слово, юнь отримала добру науку серед живої природи. Загалом майже 55 тисяч школярів і студентів разом з лісівниками здійснювали посадку лісу. Не залишилася осторонь і громадськість. Приєднались до акції  представники центральних, обласних та місцевих органів влади, засобів масової інформації, релігійних організацій — десь понад 129 тисяч бажаючих відчули радість і насолоду від благородної справи.

— Здійснюються й інші заходи?

— Навесні лісівники влаштовували суботники з благоустрою територій, очищення лісу від сміття, розчищення джерел, створення парків і скверів. За цей час з’явилися 393 нові парки і сквери, а також алеї загальною площею понад 135 га. Впорядковано 1287 джерел, очищено від сміття майже 11 тис. га насаджень. Обсяг робіт виконано чималий.

У рамках Року лісу значну увагу приділяємо збереженню, охороні й ефективному використанню та збільшенню площі природно-заповідних територій і об’єктів; впорядкуванню та дослідженню унікальних природних об’єктів (пралісів, вікових дерев, місць історичної та культурної спадщини). Відкриваємо нові музеї лісу, екологічні стежки, рекреаційні об’єкти, проводимо тематичні екскурсії для шкільної та учнівської молоді. Передбачено також підтримку акцій  місцевих органів влади з озеленення населених пунктів, прибирання сміття, очищення берегів водойм. Заплановано численні конкурси, спортивні змагання, спартакіади, фестивалі для студентів та працівників лісової галузі, лісівничі наукові конференції тощо. Багато заходів проводиться спільно з громадськими організаціями. Широке відзначення Міжнародного року лісів дасть можливість Україні гідно, на рівні провідних країн світу, продемонструвати дбайливе господарське ставлення до лісів як до загальнолюдського надбання і живого спадку для наших прийдешніх поколінь.

— Очевидно, пожвавилося й міжнародне співробітництво?

— У першому півріччі нами підписано низку важливих міжнародних домовленостей. Передусім це Протокол про стале управління лісами в рамках Карпатської конвенції, робота над яким тривала протягом трьох років. Отож з’явився  перший правовий інструмент у рамках Карпатської конвенції для розвитку, гармонізації та посилення необхідних кроків щодо сталого лісоуправління в регіоні. Сподіваюсь, що підписання Протоколу посилить і зміцнить співпрацю між лісівниками. Для України Протокол про стале управління лісами став першою юридично обов’язковою міжнародною угодою щодо лісів. Нині розпочато процедуру його ратифікації.

Також було підписано рішення 6-ї Міністерської конференції із захисту лісів Європи, що проходила в Норвегії. Вже триває переговорний процес з розробки юридично-обов’язкової угоди щодо лісів Європи. Слід зауважити: завдяки нашим зусиллям у налагодженні міжнародної співпраці Україні запропоновано увійти до складу Бюро новоствореного Міжурядового комітету з ведення переговорів. Таким чином Держ?лісагентство матиме додаткову перевагу у відстоюванні інтересів країни на міжнародному рівні.

У чиїх руках масиви?

— Поговоримо про перспективи розвитку лісової галузі. У Державній цільовій програмі «Ліси України» до 2015 року одним з основних завдань передбачено збільшення площі лісів у країні. Який стан у нас із лісистістю?

— На сьогодні в жодній природній зоні немає оптимальної лісистості. Для досягнення її в державі (а це 20% за нинішніх 15,7%) слід додатково створити 2,2 млн га нових лісів на прийнятих землях. Чи можливо це? За даними УААН, земель, які мають вивільнитися із сільськогосподарського використання, є близько 8-10 млн га, з них під залісення може піти понад 3 млн га. Наявність розсадників у галузі достатня для вирощування садивного матеріалу, аби щороку створювати лісові культури на площі не менше 100 тис. га. Висновок напрошується сам. Потрібне технічне та фінансове забезпечення, земля під залісення та правовстановлюючі документи на користування нею. Але з останнього й починаються наші труднощі. Для спрощення процедури оформлення документів на право постійного користування земельними ділянками, які надаються для залісення деградованих і малопродуктивних земель, Держлісагентство вже давно підготувало закон України «Про внесення змін до статті 125 Земельного кодексу України». Та віз і нині там.

Незважаючи на різні перешкоди та проблеми, агентство поступово нарощує обсяги створення захисних лісових насаджень. Останніми роками обсяги створення їх на прийнятих землях досягли 25-30 тис га. Загальна площа відтворення лісів перевищує площу зрубів за останні 5 років у 1,6 раза. Поточного року вже посаджено 43 тис. га лісових культур, у т.ч. створено 20 тис. га нових лісів на малопродуктивних землях.

— Досі не вирішено й питання передачі Держлісагентству лісів, підпорядкованих Міноборони та Мінагрополітики?

— Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення порядку управління лісовим господарством», яким передбачалася зазначена передача об’єктів права державної власності, було підписано ще наприкінці листопада 2009 року, але за відсутності чіткої вертикалі влади втілити в життя ініціативу щодо одного лісового господаря було неможливо. На сьогодні в цьому питанні маємо повну підтримку з боку Президента та уряду. Актуальність проблеми полягає в тому, що в підпорядкуванні Держлісагентства перебуває лише 68% від загальної площі земель лісового фонду України, 17% — то ліси Мінагрополітики, 2% — Міноборони, 13% — інших відомств, а саме Мінінфраструктури, Мінекоресурсів, МНС, землі запасу, комунальні ліси… Розрізненість серед розпорядників призводить до того, що лісові масиви взагалі залишаються без нагляду та поза увагою представників влади. Як наслідок, виникають проблеми незаконних рубок лісового фонду країни, злочинного неконтрольованого браконьєрства і головне — лісових пожеж. У свідомості ж громадськості вся відповідальність лягає на Держлісагентство.

А без доріг…

— Не можемо обминути, Вікторе Миколайовичу, ще одного наболілого питання - браку достатньої кількості лісових доріг, надто в Карпатах. Що робиться для розвитку лісотранспортної мережі?

— Як показала остання інвентаризація, загальна довжина лісових доріг в Україні становить близько 73 тис. км, або 7,69 км на 1 тис. га земель лісового фонду. У Карпатському регіоні, з врахуванням рівнинної частини, загальна довжина доріг, якими користуються підприємства, становить 12,4 тис. км, що відповідає щільності 7,9 км на тис. га.  У гірських лісах щільність 3,5 — 6 км на тис. га, тоді коли в гірських районах країн Центральної Європи густота дорожньої мережі в 3-6 разів вища. 

Починаючи із 2007 р. на підприємствах галузі відновлено планування схем транспортного освоєння лісових масивів, здійснюється проектування й будівництво доріг на принципово нових засадах, які враховують потреби сталого розвитку лісового господарства. Упродовж 2007-2010 рр. було введено в експлуатацію понад 706 км нових лісових доріг з обсягом фінансування 162 млн грн, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету збудовано 430 км. За власні кошти підприємств галузі лише  торік провели ремонт і реконструкцію 3710 км доріг. Не менш серйозні завдання поставлено на 2011 р. — введення лісотранспортної мережі загальною протяжністю близько 150 км в Карпатах та 300 км на Поліссі. Нещодавно з держбюджету було виділено 100 млн грн — з них 40 млн грн піде на будівництво лісових доріг, решта — на придбання техніки.

Завдання, скажу насамкінець, стоять перед нами напружені. Реалізація їх сприятиме створенню належної лісової інфраструктури, а це  дасть змогу  управляти лісовими ресурсами і використовувати ліси та лісові землі таким чином, щоб постійно підтримувати їх біорозмаїття, продуктивність, біологічну стійкість, а також  важливі екологічні, економічні та соціальні функції.

Микола ПУГОВИЦЯ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Віктор СІВЕЦЬ. Народився 18.08.1970 р. в м. Києві. У 1998 р. закінчив Московський державний інститут міжнародних відносин за спеціальністю «зовнішньоекономічна діяльність». З 1998 р. працював на керівних посадах групи компаній «Дім паркету». У грудні 2005 р. призначений заступником голови Держкомлісгоспу, а у вересні 2006 р. — головою цього комітету. З 2008 по січень 2011 р. обіймав посаду заступника голови Київміськдержадміністрації. У січні 2011 р. призначений головою Держагентства лісових ресурсів України.