У перший день робочого візиту до столиці Білорусі Мінська Президент Віктор Янукович узяв участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради на рівні глав держав. Зустріч відбулася в розширеному колі. Це зібрання стало для української сторони чудовою нагодою обмінятися думками про стан перспектив розвитку започаткованої у травні цього року поглибленої взаємодії нашої держави з Євразійською економічною комісією, а також розглянути напрями взаємовигідної співпраці в умовах очікуваного запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом.

Там добре, де нас немає…

На правах господаря зібрання відкрив президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він толерантно поставився до євроінтеграційних прагнень України. На його думку, рухаючись у бік Європейського Союзу, Україна не повинна закривати для себе можливість співпраці з Митним союзом, а надалі — і з Євразійським економічним союзом.  А російський лідер Володимир Путін вважає суверенною справою України її інтеграцію до Євросоюзу.  «Вступати чи не вступати в асоціацію з Євросоюзом — суверенна справа, але в разі підписання Києвом відповідного договору вступ до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану стане неможливим», — категорично заявив Президент РФ.

«Ми не «за» і не «проти». Це взагалі не наша справа, а суверенне право українського народу, українського керівництва в особі президента, парламенту і уряду», — однозначно висловився Володимир Путін уже на прес-конференції за підсумками засідання, передає УНІАН. На запитання журналістів про можливий вступ України після асоціації з ЄС до Митного союзу російський лідер підтвердив свою позицію: «Ні, неможливо. Неможливо тому, що в рамках цієї асоціації передбачається створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом і Україною».

І це стане однією з причин, через яку Росія змушена буде захищати свій ринок від українських товарів у разі підписання Україною асоціації з ЄС.  Йому видається реальним витіснення українських товарів на інші ринки, зокрема Митного союзу. «Для захисту свого ринку ми будемо змушені використовувати протокол № 6 Договору про зону вільної торгівлі. Це не означає, що ми заборонятимемо ввезення на свій ринок українських товарів, це означає, що ці товари не будуть користуватися пільговим режимом у рамках ЗВТ», — недвозначно дав зрозуміти російський лідер. Тобто вітчизняні товари надходитимуть до РФ на однакових для всіх членів СОТ умовах.

Свої проблеми у відносинах з Росією та Митним союзом окреслив і президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв. Нетарифні технічні бар’єри, завищені санітарні і фітосанітарні вимоги, заходи із сертифікації і ліцензування зменшують можливості руху товарів. За його словами, розширення сфери технічного регулювання йде врозріз із заявами країн про поліпшення умов для ведення бізнесу. Казахський лідер озвучив позицію бізнесових кіл щодо критики Митного кодексу МС, який потребує  лібералізації і максимального спрощення митних процедур.

Росія вже з розумінням ставиться до нашого європейського вибору. Фото Михайла МAРКIВA

Не плутати грішне з праведним

А вчора відбулося засідання глав держав СНД. Проведено переговори про подальші перспективи розвитку Співдружності. Порядок денний саміту включав 14 пунктів із різних сфер діяльності від гуманітарної співпраці до взаємодії з питань безпеки й економічних відносин.

Президент Віктор Янукович у своєму виступі запропонував створити постійно діючу консультативну комісію «Україна — Європейський Союз — Митний союз», яка розглядатиме проблемні моменти, які можуть виникнути після підписання Україною угоди з ЄС.

Водночас він критично поставився до спроб протиставлення співпраці України з ЄС та іншими країнами. «Я наголошую, що підписання цього документа в стратегічному вимірі, на моє переконання, вигідне і для безпосередніх сторін угоди, і для всіх інших держав. Моя позиція така — будь-які розмови про необхідність вибору Україною між поглибленням взаємодії з учасниками СНД, а також Євразійського інтеграційного проекту і Європою зовсім неправильні», — сказав Президент. Він переконаний, що створивши ЗВТ з ЄС і ефективну взаємодію з країнами Митного союзу, в перспективі Україна сприятиме подальшій активізації економічної взаємодії на Євразійському континенті.

«Ми категорично проти створення штучних бар’єрів у торгівлі», — резюмував Віктор Янукович.

Загалом зона вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом не перешкоджатиме розвитку співпраці з країнами СНД і Митного союзу, оскільки співпраця в цих форматах відповідає загальноприйнятим нормам Світової організації торгівлі, окреслив свою позицію глави держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»