ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Уряд та «Ройял Датч Шелл» підписали угоду про розподіл продукції,  яку добуватимуть на
Юзівській ділянці

Підписання документа відбулося під час роботи Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі у присутності Президента Віктора Януковича та Прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Під цим документом поставили підписи міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький і головний виконавчий директор «Ройял Датч Шелл» Пітер Возер.

Плюс робочі місця

По завершенні процедури підписання Віктор Янукович зазначив, що ця подія — визначна. «Тепер у нас є спільна відповідальність, бо ми народили нову справу. Це тільки початок, і ми продовжуватимемо наші відносини», — сказав він.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підкреслив, що компанія «Ройял Датч Шелл» витрачає багато коштів на інновації та перебуває на вістрі нових технічних розробок. Він побажав Україні та цій компанії плідної співпраці.

А під час зустрічі із представниками засобів масової інформації Віктор Янукович заявив, що підписання угоди між «Ройял Датч Шелл», ТОВ «Надра Юзівська» та урядом дасть змогу нашій країні збільшити видобуток власного газу. «Це нам вигідно — це інвестиції, за допомогою яких ми збільшуватимемо власний видобуток газу», — акцентував Президент. Він також додав, що угода сприятиме створенню нових робочих місць, збільшенню дохідної частини бюджету, з якої формують соціальні фонди.

Окрім цього, глава держави сказав, що НАК «Нафтогаз України» буде розділено на кілька підприємств. А на їхній базі створюватимуть акціонерні товариства. За його словами, це дасть поштовх розвитку окремих підприємств, сприятиме вкладенню інвестицій, оскільки державні фінанси обмежені. Як передає слова Президента його прес-служба, цьому слугуватиме робота за принципом державно-приватного партнерства, який нині застосовують в Україні.

Угоду скріплено не лише підписами, а й дружнім потиском рук. Фото Михайла МAРКIВA

Асоціацію плануємо  на листопад

Глава держави розповів журналістам і про свої виступи на пленарній сесії «Розвиток стратегічної інфраструктури» й неформальному засіданні світових економічних лідерів «Закладення підвалин для відродження Європи», які відбувалися в рамках Всесвітнього економічного форуму. Акцентував він на темі реалізації реформ, які допоможуть протистояти світовій економічній кризі. А ще наголошував на необхідності подолання створення гнучких механізмів, які б допомагали реагувати на кризові виклики.

Президент зазначив, що порушували й питання конкурентоздатності країн і важливості співпраці в різних напрямках, зокрема поліпшення руху товарів, робочої сили й фінансів. У цьому він звернув увагу учасників засідань на важливості розвитку інфраструктури нашої країни. «Я також висловив свою точку зору про те, що буде приваблювати інвесторів вкладати гроші в інвестиційні проекти транспортної інфраструктури», — наголосив Віктор Янукович.

На його переконання, інвесторів приваблюватиме створення владою відповідних умов для бізнесу. Мається на увазі прозорість, передбачуваність держави у тарифоутворенні, дерегуляція.

Повідомив глава держави і про намір України підписати угоду про Асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді цього року. Власне, так він прокоментував свою зустріч з головою Європарламенту Мартіном Шульцом. За словами Віктора Януковича, під час цієї зустрічі обговорювали підготовку та порядок денний саміту Україна — ЄС, який має відбутися 25 лютого у Брюсселі.

А зустріч із Прем’єр-міністром Грузії Бідзіною Іванішвілі Віктор Янукович прокоментував окремо. За його словами, він наголосив на важливості відновлення роботи Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічної співпраці. «Це той недолік, який ми повинні ліквідувати», — зазначив глава держави. А окремий наголос зробив на тому, що ця комісія має займатися питаннями розвитку різних секторів двох країн, які є вкрай актуальними у часи нестабільної економічної ситуації у світі.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Підписання угоди про розподіл продукції дасть змогу Україні залучити приблизно 10 мільярдів доларів інвестицій. Запаси газу на Юзівському родовищі оцінюються у понад два трильйони кубометрів. «Ройял Датч Шелл» дає два прогнози. Оптимістичний –– видобуток майже 20 мільярдів кубічних метрів газу на рік, і песимістичний –– не менш як 7––8.