ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Під час розробки змін до Основного Закону Президент закликав зосередитися на зміцненні демократичної правової держави

Перше засідання Конституційної асамблеї відбулося у приміщенні Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Цей дорадчий орган при Президентові має підготувати законопроект про внесення змін до Конституції. Окрім Віктора Януковича, в роботі Конституційної асамблеї взяли участь усі попередні президенти нашої країни, Голова Верховної Ради та представники Європейської комісії, Ради Європи, ОБСЄ, ООН. У цілому ж до складу Асамблеї увійшло 13 керівників вишів, 73 вчених, 22 представники громадських об’єднань.

Закон не для персоналій

Глава держави задав тону засіданню словами про те, що Конституція має стати актом, який закріплює засади інноваційної моделі суспільного та державного розвитку, чіткий розподіл владних повноважень. Це й убезпечить країну від конфліктності, авторитаризму.

«Наша мета — утвердження Конституції як реального сучасного загальнонаціонального політико-правового договору, основоположного закону національного права, що буде надійним фундаментом майбутнього Української держави, — наголосив він. — Модернізувати країну можна лише за рахунок зміцнення демократичної, соціальної та правової держави на основі верховенства права». Важливо, що реформування Конституції має об’єднати суспільство та вивести започатковані владою реформи на якісно новий рівень реалізації.

До слова, Венеціанська комісія та ПАРЄ рекомендували розпочати конституційну реформу в Україні до парламентських виборів. Тому заклик Президента — відкинути надмірне політиканство, піднятися над вузькопартійними інтересами та не керуватися лише майбутніми парламентськими виборами — не здивував представників усіх політичних сил.

А кульмінацією виступу глави держави стали слова про те, що оновлена Конституція має бути зорієнтована на утвердження людини як найвищої цінності суспільства та держави: «Нам потрібна справді дієва та ефективна Конституція, яка системно гарантуватиме права і свободи людей. Розвиток України — найвищий пріоритет для всіх політиків».

За словами Віктора Януковича, необхідно приділити особливу увагу підготовці науково обгрунтованої цілісної концепції модернізації Основного Закону України, а на її основі — відповідних законодавчих пропозицій про внесення змін до Конституції. Ці зміни мають вплинути  і на ефективність судової системи: запровадження європейських підходів доступу до професії судді, закріплення гарантій реальної незалежності суддів, утвердження їхнього дієвого та ефективного самоврядування.

Глава держави вів мову і про створення конституційних засад реформування місцевого самоврядування: «Упевнений, Конституція не повинна писатися під будь-який орган влади, політичну силу чи окремі персоналії. Ми обираємо для реалізації необхідних конституційних змін формат Конституційної асамблеї, щоб створити всі необхідні умови для прямої участі в обговоренні та прийнятті рішень представників громадськості, науковців, експертів».

В основі —  широке обговорення

Про склад дорадчого органу розповіла вже радник Президента, секретар Конституційної асамблеї Марина Ставнійчук. Зараз це 95 осіб. І в асамблеї створено паритетні умови представництва всіх політичних сил України (поряд з парламентськими фракціями та депутатськими групами право на внесення кандидатур до складу надається політичним партіям, які на останніх загальнонаціональних виборах отримали підтримку понад 100 тис. виборців і, ймовірно, можуть бути представлені в майбутньому парламенті. — Авт.).

Уже на брифінгу по завершенні засідання голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук заявив, що до Верховної Ради проект закону про внесення змін до Конституції надійде на початку 2014 р. «До кінця цього року ми сформулюємо концепцію конституційних змін, 2013-го працюватимемо над текстом змін, винесемо його на обговорення на українському й міжнародному рівнях, а на початку 2014 року, не пізніше, проект закону про внесення змін до Конституції буде подано Президенту», — сказав екс-президент.

На його переконання, нині в Конституції є багато суперечностей, а тому слід звернути увагу на всі статті й положення документа. Не відкидає він і можливість внесення розділів, які б працювали на «захист» самої Конституції.