ПРЕЗИДЕНТСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

Віктор Янукович вимагає від чиновників вжити всіх заходів
для припинення розкрадання земель у державі

«Поки ми займаємося просуванням земельної реформи, триває системне розкрадання земель через різноманітні схеми... І люди чують, що проголошена реформа, а на ділі — йдуть побори і корупція», — наголосив Президент у ході засідання Комітету з економічних реформ. 

Глава держави доручив Генеральній прокуратурі «проконтролювати цей процес, щоб до моменту запровадження ринку землі цю ганебну практику було припинено, і селянин не відчував обтяжень із запровадження земельної реформи».

Чому не виконується завдання?

Слід зосередитися на суцільній інвентаризації земель державної та комунальної власності. Адже напередодні земельної реформи немає чіткого розуміння: скільки, якої категорії, за яким призначенням використовується земля.

Головне, для чого необхідна ця робота - виключення можливості порушення конституційних прав громадян. Генпрокурору Віктору Пшонці доручено здійснити комплексну перевірку існуючої бази земельного кадастру на предмет виявлення фактів порушення прав земельної власності.

Звернув увагу Президент і на розмежування земель державної та комунальної власності. Торік він доручав уряду спільно з місцевою владою до червня цього року завершити цю роботу. «Результат - розмежовано менше 2%. Розпочато розмежування лише по п’ятій частині земель. Ще не відбулося затвердження відповідних проектів землеустрою. Очевидно: провалено не лише виконання цього доручення - існує реальний ризик, що розмежування не завершиться до запланованої дати запровадження ринку землі сільгосппризначення», — наголосив Віктор Янукович.

Тому він вимагає терміново розробити зміни до Закону «Про розмежування земель державної та комунальної власності» для спрощення процедури їх розмежування, забезпечивши завершення виконання поставленого завдання до кінця року. Віктор Янукович особисто контролюватиме хід його виконання: «Щодо тих, хто легковажно ставитиметься до цього, буде вжито відповідних заходів впливу».

Голові Держземагентства Сергію Тимченку доручено вжити заходів для припинення такої ганебної практики, а Генпрокурору — перевірити підстави та законність затримки відомством більш ніж на три місяці видачі актів у регіонах.

Земля чекає на господаря

Окремо Віктор Янукович доручив Мінагропроду і Мін’юсту підготувати законодавчі акти, які б допомогли прискорити оформлення прав громадян на землю: «Державний земельний реєстратор та державний реєстратор нерухомості повинні автоматично та без участі громадянина оперативно обмінюватися даними для швидкого оформлення прав громадян на землю, а не змушувати людину бігати за довідками та витягами з цих реєстрів».

Прийнятий Закон «Про Державний земельний кадастр» хоча й закладає основу для створення єдиної державної геоінформаційної системи відомостей про землі України, їх цільове призначення, а також дані про кількісні та якісні характеристики земель, все ж має певні недоліки. Його «чутливими моментами» є те, що він встановлює обтяжливу процедуру держреєстрації земельних ділянок для окремих громадян, які до 2004 року отримали державні акти на землю без встановлення відповідних геодезичних координат на місцевості, або у тих випадках, коли землевпорядну документацію втрачено.

У такому разі закон зобов’язує виготовляти її повторно. А це близько 2000 грн. «Якщо держава визнала право власності громадянина на ділянку через надання державного акта на землю, вимагати додаткових витрат для підтвердження такого права - незаконно», - заявив Президент.

Міністру фінансів Федору Ярошенку і міністру аграрної політики та продовольства Миколі Присяжнюку доручено передбачити в Держбюджеті кошти для виготовлення землевпорядної документації, повідомляє прес-служба Президента.

На засіданні наголошено: земельна реформа – це крок, що дасть змогу якісно зміцнити сільське господарство. Кожен день зволікання призводить до втрат найбільшого багатства країни - сільсгоспземель та збагачення шахраїв тіньового ринку.

Без зайвих довідок

Так само має бути подолано й корупцію у сфері реєстрації майнових прав громадян. Сьогодні це одна з найнепрозоріших і найкорумпованіших сфер у країні — і до всіх реєстраційних процедур на монопольних засадах залучено комунальні підприємства.

«За тиждень-два ми повернемося до цього питання», — звернувся глава держави до міністра з питань ЖКГ Анатолія Близнюка. Не потрібно змушувати громадян отримувати довідки про технічну інвентаризацію під час перепродажу квартири чи будинку.

Недопустимою Віктор Янукович вважає і практику обмеження прав громадян на одержання соціально важливих послуг — медичних чи фінансових — через відсутність реєстрації за місцем проживання, що стимулює корупцію.

Тому слід скасувати прив’язку отримання соціально важливих послуг до інституту реєстрації. А процес внесення відомостей до паспорту має стати прозорішим та засвідчувати лише фактичне місцезнаходження особи. Віктор Янукович доручив уряду за два тижні підготувати та внести до парламенту відповідний законопроект.

Президент звернув увагу й на необхідність істотного спрощення порядку проходження техогляду транспортних засобів та впорядкування реєстраційних процедур у МРЕВ. Міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову доручено завершити впорядкування відповідних реєстраційних процедур.

Віктор Янукович вимагає також створення єдиного державного Інтернет-порталу адміністративних послуг. Президент відзначив постійне зростання обсягів надання платних адмінпослуг за різними напрямками і при цьому фактичну відсутність контролю за цільовим використанням отриманих коштів. Прем’єр-міністра Миколу Азарова зобов’язано розпочати повноцінну інвентаризацію усіх послуг для чіткого розмежування на адміністративні та господарські.

Загалом Віктор Янукович вимагає від урядовців ефективної реалізації реформ. А виконавці, які не можуть чи не хочуть плідно працювати, мають звільнити свої крісла. «Кадрові зміни в уряді обов’язково будуть там, де міністр не виконуватиме свої зобов’язання. І висновки ми зробимо найближчим часом», — сказав Президент.

Успіх, як і провал, кожної реформи, матимуть власне ім’я та прізвище. «Коли відсутній результат – висновок один: відповідальний посадовець не на своєму місці, а відтак повинен звільнити крісло», — вважає Президент, констатувавши: вочевидь, для багатьох виконавців тягар відповідальності «виявився не до снаги», а заручником цього стала справа, за якою стоять країна і люди.