ГОСПОДИНЯМ НА ЗАМІТКУ

Щоб перевірити посуд на наявність на ньому шкідливих речовин після його миття звичайними миючими засобами широкого вжитку (експерти стверджують, що почасти не всі вони безпечні для здоров'я людини), не потрібно нести тарілки до лабораторії місцевої СЕС. Проте отримати інформацію про безпечність засобів таких зручних для ефективного видалення жиру й інших забруднень не тільки корисно, а й часом життєво потрібно. Адже трапляється, речовини, що входять до їх складу, при безпосередньому контакті з руками можуть викликати захворювання шкіри (тож деякі виробники передбачливо рекомендують при їх застосуванні користуватися гумовими рукавичками), а їхні залишки на столових приборах, потрапляючи в їжу, провокують шлунково-кишкові розлади, а подекуди стають причиною онкологічних патологій.

Віднині, завдяки винаходу другокурсниці біофаку Запорізького національного університету Олени Клунько, перевірити безпечність миючих засобів у домашніх умовах матиме можливість чи не кожна господиня.

Запорізька студентка розробила спеціальний мініатюрний прилад - фотометр, за допомогою якого можна встановити наявність отрути навіть у краплі води, що залишилась на дні посуду після миття.

Винахід, що має офіційну назву "Електронний індикатор наявності залишків токсичних поверхнево-активних речовин миючого засобу на посуді після його миття", з яким Олена стала абсолютною переможницею Всеукраїнського конкурсу юних раціоналізаторів "Природа - людина - виробництво - екологія", організованого Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (у ньому взяли участь понад 100 конкурсантів - старшокласників і студентів з усіх регіонів нашої країни), отримав високу оцінку фахівців та експертів і, безумовно, зацікавив виробників. Принцип його дії полягає у хімічній реакції розчину йоду та хлористого барію на отруту. Достатньо занурити щуп фотометра у краплю водного розчину із залишками миючого засобу - і відповідний результат відобразиться на шкалі приладу.

До винаходу Олена додає практичні рекомендації з підвищення якості води, а також поради щодо тривалості ополіскування посуду після його миття спеціальними засобами у відповідності до їх складу.

Свій фотометр дівчина сконструювала під керівництвом доцента кафедри фізіології людини біологічного факультету ЗНУ Григорія Чаусовського. Науковий керівник - відомий у Запоріжжі винахідник. У його арсеналі чимало корисних розробок. Приміром, це прилад, що звільняє людину від шкідливих звичок (того ж паління), а також спеціальне обладнання, яке не дозволяє водієві засинати за кермом. Учений - людина з розвиненим почуттям гумору, сконструював і чимало кумедних іграшок для дорослих. Серед них - келих, що сам проголошує тости. А щодо фотометра Олени Клунько, варто подумати про промислове виробництво приладу. Бо попит таки є, тож господині чекають на пропозицію.