Питання матеріально-технічного забезпечення військовослужбовців є особливо актуальними в умовах проведення антитерористичної операції (АТО) на сході України. Адже для ефективного виконання своїх обов’язків, які спрямовані на охорону суверенітету нашої держави, захисникам Вітчизни необхідні належні умови проходження служби та якісне обмундирування.

З метою забезпечення військовослужбовців базовою інформацією щодо пільг, прав і соціальних гарантій, а також надання рекомендацій щодо порядку дій в певних ситуаціях Громадською організацією «Юридична Сотня» спільно з фахівцями Міністерства соціальної політики України, Державної служби України з питань ветеранів війни та учасників АТО, Міністерства оборони України та Генерального Штабу Збройних Сил України була розроблена брошура «Пам’ятка учасникам АТО. Права, обов’язки та гарантії соціального захисту». У брошурі зазначено, яким майном мають бути забезпечені військові – майном особистого користування, інвентарним майном, постільними речами, предметами, що видаються на період виконання спеціальних завдань, в тому числі під час участі в АТО.

Також у пам’ятці зазначено: якщо військовому не видають речове забезпечення, він має право звернутись з рапортом до командира підрозділу (взводу, роти, батальйону). Якщо командир підрозділу не реагує, військовослужбовець повинен звернутися до командира військової частини з рапортом (скаргою).

Уряд покращив норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань. Так, ухвалено постанову Кабінету Міністрів України № 696 від 3 жовтня 2016 р. «Про внесення змін до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань», у якій передбачено видачу нової норми з урахуванням кількості раціонів, необхідних для забезпечення військовослужбовців повноцінним харчуванням. Завдяки новим технологіям пакування (реторт-пакет) готові страви можна буде отримувати без попередньої термічної обробки, що забезпечить компактність та зручність під час використання. В районі проведення антитерористичної операції у нормі передбачається застосування безполуменевого нагрівача їжі, що дасть змогу військовослужбовцям автономно забезпечувати себе гарячим харчуванням, не викриваючи свого місцезнаходження противнику. Рішення Уряду покращить та урізноманітнить харчування військовослужбовців, які перебувають в районі проведення АТО та в польових умовах (таборах, навчаннях, маневрах).

Але, на жаль, не завжди українські військові під час проходження військової служби отримують усе необхідне.

Як повідомили «Урядовому кур’єру» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), на урядову «гарячу лінію» надходить чимало звернень стосовно питань матеріально-технічного забезпечення військовослужбовців. Особливо актуальними є питання, що стосуються харчування та одягу.

Так, на урядову «гарячу лінію» надійшло звернення від військовослужбовця з м. Нікополь Дніпропетровської області. Чоловіка було направлено у відрядження у зону АТО, і він поскаржився на неналежне харчування під час проходження військової служби. Звернення було опрацьовано Командуванням Сухопутних військ Збройних Сил України. Зокрема було проведено перевірку із залученням комісії військової частини, в якій проходив військову службу заявник. За результатами контролю було справді виявлено слабкий асортимент продовольства, яким забезпечувався особовий склад підрозділу. Після цього було проведено відповідну роботу щодо покращення харчування військовослужбовців та недопущення прорахунків у продовольчому забезпеченні. Питання було вирішено позитивно повністю протягом 11-ти днів. Наразі для харчування використовується широкий асортимент продуктів для військовослужбовців, які перебувають в зоні проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей (м’ясо, м'ясо птиці, ковбаса, яйця, масло вершкове, сир твердий тощо). За допомогою зворотного зв’язку заявник підтвердив, що тепер харчування військовослужбовцям надається на належному рівні.

Жителька Рівненської області звернулась на урядову «гарячу лінію» від імені своїх онуків, що проходять військову службу у Національній гвардії України. Чоловікам у військовій частині було повідомлено, що для демобілізації їм необхідний цивільний одяг. Тож прохання жінки —забезпечити її родичів таким речовим майном. Звернення було розглянуто у Головному управлінні Національної гвардії України. В результаті зазначені військовослужбовці були забезпечені цивільним одягом.

Заявник з Дніпропетровської області, який проходить військову службу у зоні АТО, зателефонував на урядову «гарячу лінію» з проханням якомога швидше забезпечити його військової формою зимового зразка. Чоловік повідомив, що раніше він звертався з приводу цього питання до командування частини, де йому було повідомлено, що не мають інформації щодо термінів отримання форми. У Командуванні Сухопутних військ Збройних Сил України розглянуто це звернення, в результаті чого питання було вирішено. Вирішення побутових проблем грає величезну роль для кожного військовослужбовця, який виконує свою нелегку місію, надаючи гідну відсіч супротивнику та захищаючи рідну землю. Фахівці урядової «гарячої лінії» приділяють надзвичайну увагу до інформації, що надходить від військовослужбовців та здійснюють зворотний зв’язок із заявниками для контролю розгляду звернень.

За період з 2 січня 2017 року по 8 січня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 34 116 дзвінків, а також 515 звернень зареєстровано через Інтернет.

Нині громадяни також можуть отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за скороченим номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна,  Lifecell).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua