ВШАНУВАННЯ

Видатному українському поетові Василеві Симоненку в ці дні виповнилося б 76 років

З цієї нагоди в Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка відбувся літературно-мистецький вечір, на який прийшли не тільки шанувальники таланту поета-земляка, а й його друзі та однодумці, прибули митці з різних куточків України. Спогади про Василя Андрійовича, його твори у виконанні професійних акторів, виступи літераторів та представників громадськості, пісні на вірші - все це стало гідним акордом пошанування витязя української поезії, яке традиційно відбувається на Черкащині.

На вечорі вручено й премію імені Василя Симоненка, лауреатом якої нинішнього року став поет із села Шипинці Кіцманського району Чернівецької області Василь Місевич за збірку поезій "Росою тиша миє очі". До речі, премія вручається вже вшістнадцяте, а про її популярність свідчить те, що письменники з усієї України надсилають свої твори до Черкас на розгляд конкурсної комісії.

Учасники вечора говорили й про болючі проблеми, з якими свого часу всіма силами боровся Василь Симоненко і які й сьогодні викоренити не вдається. Це і тернистий шлях української книжки до читача, і відсутність повноцінної державної підтримки рідного слова, а як наслідок - засилля книжок російською мовою і відірваність літератури від народу... Тут же прозвучала ініціатива створити в Черкасах першу виключно українську книгарню.

Зібрання ще раз засвідчило: творчість видатного черкащанина не тільки люблять, а й глибоко вивчають, його слово продовжує надихати сучасників, пробуджувати в них найкращі людські риси.