Пакет антикорупційних заходів ухвалив Кабінет Міністрів на засіданні у середу, про що по його завершенні розповів на урядовому брифінгу міністр юстиції Павло Петренко. Найвизначальніший із них — законопроект про антикорупційну стратегію на наступні три роки. «Це системний документ, який передбачає законодавчі ініціативи і чіткі кроки у боротьбі з корупцією, які парламент повинен затвердити і нести спільну політичну відповідальність з урядом і з інститутом Президента, коли цей закон набуде чинності», — зазначив Павло Петренко.

Міністр юстиції Павло Петренко докладно розповів про урядовий план боротьби з корупцією. Фото з сайту Petrenko kmu.gov.ua gs

Затверджено й першочергові кроки боротьби з корупцією на наступні шість місяців. Ідеться про 10 пріоритетів, визначених урядом у супрязі з представниками громадянського суспільства, міжнародними організаціями, зокрема з експертами Ради Європи та організації GRECO.

Перший блок стосується формування ефективної антикорупційної політики. Другий блок передбачає функціонування «доброчесної публічної служби». Заплановано ухвалити нові редакції законів про державну службу і про службу в органах місцевого самоврядування. У документах викладено як реальні вимоги до держслужбовців, так і систему мотивації, зокрема матеріальну, яка залежатиме виключно від фахового рівня службовців. Ці проекти має бути подано Верховній Раді до 1 серпня.

У рамках блоку «доброчесна публічна служба» буде подано ще один пакет законів щодо запобігання конфлікту інтересів і можливості контролю за представниками публічної служби з боку громадськості. Їх чекають у парламенті до 1 вересня.

Третій пріоритетний крок, який слід здійснити впродовж наступних шести місяців, стосується посилення відповідальності й покарання за корупційні діяння. Буде ухвалено закон про Антикорупційне бюро, який сприятиме створенню насправді незалежного органу для запобігання і розслідування корупційних злочинів, скоєних насамперед вищими посадовцями держави.

У рамках посилення відповідальності за корупцію передбачається «прибрати останні шпарини», які залишилися, коли державні службовці можуть ухилятися від відповідальності через процедуру взяття на поруки. «Це також вимога Європейської комісії, GRECO. За їхньою філософією, за корупцію мають бути найсуворіші покарання — вони прирівнюють корупційні правопорушення до особливо тяжких злочинів», — підкреслив Павло Петренко.

Судова реформа і реформа органів кримінальної юстиції — четвертий пріоритетний блок в антикорупційній роботі. Тут уряд вважає за першочергове ухвалення нової редакції закону «Про судоустрій та статус суддів» і проведення повної переатестації судового корпусу. Принципова позиція уряду така: жодні реформи неможливі, коли у нас є корумповані суди, органи прокуратури і правоохоронні органи. Без цього закону відновлення довіри до судової системи в Україні буде фактично неможливим.

Крім того, до вересня буде подано нові редакції законів про міліцію, про Державне бюро розслідувань, а також очікується, що Верховна Рада завершить ухвалення закону «Про прокуратуру», повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

П’ятий крок антикорупційних заходів стосується позбавлення можливості користування доходами, отриманими злочинним шляхом. Пропонується ухвалити закони, які розкриватимуть інформацію про кінцевих вигодонабувачів у всіх юридичних особах приватного права. Йдеться про структури, засновниками яких є офшорні компанії. На часі й нова редакція закону про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. На наступній сесії парламентаріям належить розглянути й закони з протидії відпливу тіньового капіталу з України.

Шостий крок подолання корупції на найближчі півроку пов’язаний зі спрощенням умов ведення бізнесу і його детінізації. У цьому напрямку заплановано ухвалення закону про так званий податковий компроміс, який дасть змогу підприємствам, які на 1 січня 2014 року мали певні недоплати до бюджету, провести звірку з податковими органами і легалізувати свої фінансові показники.

Анонсував міністр і запровадження інституту бізнес-омбудсмена, який буде комунікатором між бізнесом і представниками влади.

Сьомим кроком у боротьбі з корупцією визначено ефективну й спрощену систему надання адмінпослуг. До парламенту буде внесено відповідний законопроект. Ним передбачено передачу повноважень з надання адмінпослуг місцевим органам влади, їх максимальне спрощення та переведення в електронний режим. Але головне, вважає міністр, — переведення центрів надання адміністративних послуг на фактичний госпрозрахунок. Передбачається, що держава здійснюватиме виключно встановлення загальних регламентів і стандартів їх роботи, а якість послуг буде належати до сфери відповідальності місцевих органів влади. Ці послуги повинні стати сервісом, як це є у світі.

До восьмого пункту пріоритетів уряду в антикорупційній діяльності на наступні шість місяців належить прозорість політичних фінансів. Планується до 1 листопада цього року подати на розгляд Верховної Ради законопроект щодо прозорості фінансування політичних партій та виборчих кампаній. «Уряд внесе комплексний законопроект, який фактично приведе фінансування політичних партій до європейських стандартів і максимально прибере політичну корупцію», — заявив Павло Петренко.

Дев’ятий блок пріоритетів — законність використання бюджетних коштів і приватизаційних процесів. Міністр юстиції нагадав, що в Україні вже ухвалено закон про державні закупівлі. Тепер стоїть завдання проводити моніторинг виконання цього закону державними органами влади і державними компаніями: «Спільно з правоохоронними органами та Державною фінансовою інспекцією ми проводитимемо перевірки дотримання тих процедур, які є в цьому законі, і аналіз надходження до бюджету додаткових коштів».

Крім того, уряд поставив завдання започаткувати процес електронних державних закупівель.

Останній, десятий пріоритетний крок — забезпечення доступу до інформації. На розгляд Верховної Ради буде запропоновано законопроект  про публічність реєстрів. «Ми вважаємо, що без цього прибрати корупцію як з системи реєстрації, так і з державного сектору дуже важко», — наголосив міністр юстиції.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»