Коли в «УК» відбувається «пряма лінія» щодо пенсійних питань, читачі ніколи не залишаються осторонь. І хоч зрозуміло, що сьогодні в державі багато інших, нагальніших та гостріших, проблем, влада повинна знати, чим живуть і чого потребують нині літні люди, адже певна частина з них свого часу також воювала і захищала мир і спокій у державі. А тепер настав час нам подбати про них і допомогти.

На запитання під час «прямої лінії» «УК» «Актуальні запитання та відповіді на тему пенсійного забезпечення громадян України» відповідав директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав МАШКІН.

Віктор БОНДАРЧУК,селище Народичі Житомирської обл.:

Директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав МАШКІН— Я вийшов на пенсію в 2007 році й отримую виплату. Зареєстрований приватним підприємцем, хоч як такої підприємницької діяльності не веду. Але й з обліку не знятий. Чи можна мене вважати непрацюючим пенсіонером, адже підприємцем не працюю і доходу з цього не отримую?

— Згідно з вітчизняним законодавством, усі, хто займається економічно активною діяльністю, належать до зайнятого населення. І приватні підприємці також. А приватний підприємець — це така особлива форма, що немає значення, чи здійснює її людина насправді, чи ні, чи отримує дохід, чи не отримує. Якщо її не знято з обліку, то вважається зайнятою, тобто працюючою. А отже має всі наслідки для розміру пенсії як працюючий пенсіонер: це і непідвищення виплати у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму, непроведення індексації пенсії та застосування інших норм як для працюючих пенсіонерів.

Тож моя вам порада: якщо ви не працюєте підприємцем, просто зніміться з реєстраційного обліку, здайте свідоцтво. І тільки тоді отримаєте усі необхідні вам перерахунки пенсії.

— Дозвольте ще одне запитання. Я інвалід ІІ групи внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Відповідно до рішення Народицького районного суду Пенсійний фонд зобов’язаний провести мені нарахування та виплату пенсії відповідно до статей 39 (доплата за проживання на території радіоактивного забруднення), 50 (додаткові виплати за шкоду, заподіяну здоров’ю осіб, віднесених до 1 категорії) та 51 (додаткові виплати за шкоду, заподіяну здоров’ю осіб, віднесених до 2, 3 і 4 категорій) «чорнобильського» закону з 1 січня 2014 року. Чи можу розраховувати, що колись таки отримаю ці кошти?

— Є відповідні постанови уряду, які призначають ці виплати у фіксованих розмірах, вони всі нараховуються і виплачуються. Якщо ви зверталися до суду і він присудив ці виплати на вашу користь, то це добре. Та не слід забувати, що Пенсійний фонд може виплачувати кошти тільки у тих розмірах, у яких вони передбачені нормативно-правовими актами. Все, що встановлюється понад ці розміри, ПФ через дефіцит бюджету нині виплатити просто не має змоги. А тому такі рішення можуть бути виконані лише відповідно до Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» через Державне казначейство. Там є своя процедура та порядок виконання. Слід звертатися до Державної виконавчої служби, яка передасть туди ці матеріали. І тоді, в міру надходження бюджетних коштів на рахунки казначейства, ці гроші виплачуватимуть.

Наталя Олександрівна, Дніпропетровськ:

— На вашу думку, чи буде і коли скасовано пенсійну реформу, яка віднині змушує жінок працювати до 60 років? Чи має Пенсійний фонд свої пропозиції з цього питання?

— На жаль, бюджет Пенсійного фонду нині має дефіцит. І доки він покривається коштами державного бюджету, якісь глобальні зміни в пенсійному законодавстві відбутися просто не можуть. Бо зрозуміло, що вони потягнуть за собою додаткові видатки. І для того, щоб їх здійснити, ці кошти треба десь узяти. Ось і виходить, що навіть якщо зараз маємо дефіцит, то розгляд питання зниження пенсійного віку або скорочення стажу чи надання якихось інших додаткових пільг або лояльних умов у пенсійному забезпеченні просто не на часі. Тому це питання поки що не розглядають. Хоч у ВР є чимало таких законопроектів, і багато з них уже було відхилено. Але, повторюся, поки що питання просто не на часі.

Оксана БАСИСТЮК,Київ:

— Мінсоцполітики днями повідомило, що пенсіонери, які залишилися проживати на території Криму, зможуть врешті отримати пенсії, які вони заробили в інших країнах, тобто за міжнародними угодами. Уточніть, будь ласка, цим людям доведеться їхати до Херсона та інших міст на материковій Україні чи виплати таки здійснюватиме Укрпошта на території самого Криму та Севастополя? І яким чином, якщо там немає, як кажуть, взагалі українських підприємств?

— Міжнародні угоди передбачають, що частину пенсії, яку людина заробила, працюючи за кордоном, перераховує та країна, де вона працювала. Після анексії Криму Росією, звісно, постало питання, як людям ці гроші отримувати. На територіях Криму таких людей живе небагато — не більш як 100 осіб. Відбуватиметься це таким чином: Укрпошта має змогу відправляти міжнародні поштові перекази на пошту Росії, яка власне зараз працює на території Криму. Ці перекази Укрпошта вже зробила. І люди, які мають право на такий вид пенсії, їх уже отримали. Такий механізм застосовуватиметься і надалі. Адже Україна повинна виконувати свої міжнародні зобов’язання.

Марія ДРОГАН,Чернігівська обл.:

— Мене дуже цікавить, коли буде виплачено нарешті добавки до пенсій за судовими рішеннями щодо потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи. Обіцяють давно, та нічого не платять. А я людина дуже хвора, сліпну день у день. Кожна нова влада дає тільки обіцянки, але ніхто чомусь їх не виконує. Розумію, що в країні є, можливо, нагальніші проблеми. Та ми ж свого часу також, не шкодуючи себе, вели боротьбу зі страшним ворогом — немирним атомом. А нині такі, як я, продовжують втрачати здоров’я. Це повна безвихідь, ніхто нас не чує — зверталися і до Мінсоцполітики, і до Мін’юсту — лише обіцянки. Що робити?

— Повірте, я добре розумію вашу проблему і дуже вам співчуваю. І ми, звичайно, працюємо над цим питанням. Але насправді є проблема — бракує бюджетних асигнувань на ці виплати. Та й за багатьма іншими судовими рішеннями. Усі ми знаємо, яка нині проблема з коштами у бюджеті й на що вони йдуть у першу чергу. Та я впевнений, що незабаром ми обов’язково вирішимо це питання.

Павло ДИМЕР, Миколаїв:

— Читав у Інтернеті, що нині пенсіонери не лише виїжджають до мирних областей із зон, де орудують терористи, а й деякі вже повертаються додому та роблять запити до Пенсійного фонду, щоб їхні пенсійні справи повернули назад із тих місць, де вони тимчасово проживали. Чи це правда? І якщо так, скільки таких запитів отримав Пенсійний фонд та з яких населених пунктів?

— Так, це правда. Люди не тільки залишають території, де є небезпека для їхніх життів, а й потроху повертаються на свою малу батьківщину, до місцевостей, які українська армія визволила від терористів і сепаратистів. І вони справді звертаються до нас із проханням повернути пенсійні справи за їхнім основним місцем проживання. Нині ми отримали близько 2 тисяч таких запитів, переважно зі Слов’янська і Краматорська. Ми робимо цю роботу так швидко, як можемо. Але ж іще не скрізь є електрика, і тому поки що не всі пенсійні установи мають можливість працювати у нормальному повсякденному режимі. Ми робимо усе від нас залежне, щоб пенсійні справи слідували за людьми туди, де їм найзручніше отримувати свої виплати.

Марія ОСТЮЧЕКО,Харків:

— У разі переходу з військової на цивільну пенсію за який саме рік при нарахуванні виплати беруть середню заробітну плату по країні?

— За рік, що передує року, в якому було призначено військову пенсію. Тобто якщо її призначено до 2008 року, то, відповідно, зарплату братимуть за 2007 рік. Річ у тім, що у законі на випадок переходу з одного виду пенсії на інший є чітке формулювання: у такому разі застосовують середній показник середньої заробітної плати, який застосовувався при обчисленні пенсії за попередній рік.

— А якщо ця людина перейшла з військової на цивільну пенсію ще у 1993 році, а потім ще працювала 16 років, все одно буде так само?

— Все одно під час перерахунку буде застосовано показник середньої зарплати по країні за 2007 рік, оскільки це останній показник, який застосовують для обчислення пенсії. Тож ніяких змін у цьому питанні останнім часом не відбулося.

Олександр ЩИТОВ, Харківська обл.:

— Я пенсіонер за вислугу років, але продовжую працювати. Пенсію призначено відповідно до закону про пенсійне забезпечення для працівників локомотивних бригад. А розмір пенсії розраховано відповідно до закону про загальнодержавне пенсійне страхування. Мене цікавить, чи можу я, коли виповниться 60 років, зробити перерахунок розміру пенсії з урахуванням лише пенсійного стажу, якого я набув після виходу на пенсію, але так, щоб не переходити на пенсію за віком? Тобто аби вид пенсії та коефіцієнт заробітку залишилися такими самими, а збільшився лише розмір стажу?

— Закон не передбачає необхідності переходу на інший вид пенсії. Там написано, що пенсії за вислугу років не перераховують до досягнення пенсійного віку, а інших обмежень немає. А ось щодо перерахунку, то коли вам виповниться 60 років, раджу звернутися до Пенсійного фонду, фахівці якого зможуть точно визначити, який перерахунок вигідніше провести — чи лише за стажем, чи за стажем та заробітком. Усе залежатиме від того, яким був ваш заробіток за період після 2000 року. Адже за такого перерахунку враховують дані лише персоніфікованої системи без п’яти років (думаю, у вашій пенсійній справі є довідка щодо заробітку за останні 5 років). Отже, коли вам виповниться 60 років, ви звернетеся із заявою до районного управління Пенсійного фонду, і там уже фахівці неодмінно визначать, який перерахунок і за якими параметрами вам зробити буде найвигідніше.

— І ще одне запитання. В мене є доплата за понаднормовий стаж. Тобто до пенсійної реформи для чоловіків він мав бути 25 років, а після став 35 років. У мене нині 30 років стажу. Але ж я йшов на пенсію до реформи. Чи зарахують мені при перерахунку цей понаднормовий стаж?

— Так, якщо ви вирішите перерахувати лише стаж, без заробітку, то вам зарахують цей понаднормовий стаж роботи. Якщо ж перераховуватимете пенсію зважаючи на стаж і заробіток, тоді рахуватимуть понаднормовий стаж лише після 35 років. Тобто потрібно обрахувати свою пенсію за двома цими варіантами, а потім подивитися, який саме перерахунок буде для вас вигіднішим.

Ірина ВАЖНЄВСЬКА,Одеса:

— У зв’язку із ситуацією у східних областях багато літніх людей переїжджають до інших областей України. Знаю, що до Одеси також приїхало чимало людей. Мабуть, до столиці їх їде більше. А крім столиці, куди переселяються люди? І до яких органів їм звертатися, щоб отримати допомогу?

— Найбільше людей на сьогодні переїхали до Харківської, Дніпропетровської, Запорізької областей та до столиці. Та саме на Харківщину прибули понад половина тих, що залишили місця, де орудують терористи. І коли люди переїздять, звертаються до місцевих органів Пенсійного фонду, пишуть заяву та стають на облік за новим місцем проживання, через централізоване фінансування вони отримують належні їм пенсійні виплати. Можу запевнити, що нікому з тимчасових переселенців-пенсіонерів ніде не відмовляють.

Степан МИХАЛЬЧЕНКО, селище Мироцьке, Київська обл.:

— Я звільнився з військової служби в грудні 2010 року, маю 25 років вислуги. Своєчасно документи для призначення пенсії не надав. З якої дати мені буде призначено пенсію?

— Відповідно до закону пенсію за минулий час у разі несвоєчасного звернення призначають із дня виникнення права на пенсію, але не більш як за 12 місяців перед зверненням.

Оскільки ви звернулися по призначення пенсії за вислугу років більш як через три роки після звільнення з військової служби, то її вам буде призначено з моменту звернення та виплачено за термін 12 місяців перед зверненням.

Сергій ТЮТЮННИК, село Синьки, Кіровоградська обл.:

— Отримував пенсію зі втрати годувальника за померлого батька-військовослужбовця. Після досягнення повноліття навчаюсь на підготовчому відділенні факультету довузівської підготовки юридичної академії. Чи маю я право отримувати цю виплату в період навчання?

— У разі втрати годувальника дітям пенсію виплачують до досягнення ними 23-річного віку, за умови, що вони навчаються в навчальних закладах.

Право на отримання пенсії в разі втрати годувальника дає навчання в навчальних закладах, які надають після їх закінчення освітньо-кваліфікаційні рівні.

Зважаючи на те, що підготовчі відділення довузівської підготовки готують тільки до вступу до навчальних закладів, у період навчання в них після досягнення 18-річного віку пенсію в разі втрати годувальника не виплачують.

Михайло ВОЄХЕВИЧ, м. Миколаїв:

— Мені 45 років. З 1986-го по 2001 рік проходив службу в Збройних силах України, маю військове звання майор, загальний стаж становить 27 років. Чи маю я право отримувати пенсію за вислугу років?

— Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» визначено право на призначення пенсії за вислугу років, зокрема особам офіцерського складу, за умови досягнення ними на день звільнення зі служби 45-річного віку та за наявності у них страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба.

Зважаючи на те, що ви звільнилися з військової служби до досягнення 45-річного віку, для призначення вам пенсії за вислугу років підстав немає.

Анатолій ІГНАТОВ, селище Дослідницьке, Київська обл.:

— У серпні цього року мені виповниться 61 рік. Маючи необхідний науковий і страховий стаж, я хочу отримувати наукову пенсію. Чи потрібно мені для цього звільнятися з наукової посади?

— Ні, звільнятися вам не обов’язково. Для призначення наукової пенсії достатньо буде після досягнення 61 року укласти строковий трудовий договір (контракт). Проте хочу зауважити, що якщо ви продовжите працювати на науковій посаді, то до звільнення з неї обчислення вам пенсії проводитиметься у розмірі, визначеному Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Після звільнення з посади наукового працівника та надання до управління Пенсійного фонду за місцем проживання трудової книжки із записом про це з дня, наступного за днем звільнення, пенсію вам виплачуватимуть у розмірі, визначеному Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Люди похилого віку часто не хочуть просто сидіти вдома, а хоча б кілька днів на тиждень їздять на роботу. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Андрій КОКРОВ,селище Решетилівка, Полтавська обл.:

— У 2010 році мені призначили пенсію відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» у розмірі 90 відсотків заробітної плати. Після її призначення певний час працював на наукових посадах. За яких умов матиму право на перерахунок наукової пенсії та в якому розмірі він буде проведений?

— Перерахунок пенсії проводять за умови, що пенсіонер після призначення наукової пенсії продовжував працювати за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника і набув не менш як 24 місяці страхового стажу.

Отже, щоб визначити, чи є у вас право на проведення перерахунку наукової пенсії, необхідно надати до управління Пенсійного фонду за місцем проживання довідки, видані установами, в яких ви працювали, які підтвердять ваш науковий стаж. Крім того, для перевірки того, чи має сенс такий перерахунок, слід надати також довідки про заробітну плату за час роботи на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника.

При цьому пенсію буде перераховано в розмірі 80 відсотків заробітної плати.

В’ячеслав СОБЧИШАК, село Сусідовичі, Львівська обл.:

— У січні наступного року після досягнення пенсійного віку хочу звільнитися з посади державного службовця та піти на пенсію. Мене цікавить, як під час призначення пенсії відповідно до Закону «Про державну службу» визначатимуть заробітну плату і в якому розмірі призначать пенсію.

— Порядок визначення заробітної плати, яку враховують під час призначення пенсій на умовах, визначених Законом «Про державну службу», затверджено постановою Кабінету Міністрів.

Так, згідно з Порядком під час призначення пенсій державним службовцям посадовий оклад, надбавки за вислугу років та за ранг враховують у розмірах, установлених на день призначення пенсії.

Розмір же інших виплат, що включаються в заробіток для обчислення пенсії відповідно до Закону «Про державну службу», визначатимуть за вашим вибором за будь-які 60 календарних місяців роботи, яка дає право на цей вид пенсії, підряд перед зверненням по неї. Середньомісячну суму таких виплат за 60 календарних місяців встановлюють діленням загальної суми цих виплат на 60.

Відповідно до статті 37 Закону «Про державну службу» в редакції, що чинна з 1 травня 2014 року, пенсію державним службовцям призначають у розмірі 70 відсотків  заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Ольга БОЖЕНКО, селище Софіївка, Дніпропетровська обл.:

— Отримую пенсію з інвалідності, призначену відповідно до Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів». Нині працевлаштовуюсь на посаду державного службовця. В якому розмірі мені виплачуватимуть пенсію?

— Статтею 37 Закону «Про державну службу» визначено, що пенсію з інвалідності відповідно до цього закону призначають незалежно від причини інвалідності за умови припинення державної служби.

Якщо ж людина повертається на державну службу, виплату пенсії з інвалідності припиняють на період до звільнення з роботи або досягнення граничного віку перебування на державній службі.

Отже, після працевлаштування на посаду державного службовця вам необхідно надати до управління Пенсійного фонду за місцем проживання довідку або витяг із наказу про зарахування вас на посаду. Під час роботи на посаді державного службовця пенсію вам виплачуватимуть відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Ігор ЧЕЧІЛЬ, селище Опішня, Полтавська обл.:

— Брав участь у роботах з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період з 27 травня по 1 червня 1986 року та з 18 липня 1988 року по 29 вересня 1990 року. Отримую пенсію за II групою інвалідності внаслідок захворювання, пов’язаного з роботами з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Звернувся до управління Пенсійного фонду за місцем отримання пенсії з проханням врахувати під час обчислення пенсії заробітну плату за 5 днів травня 1986 року. Проте мені відмовили. Роз’ясніть, чому?

— Механізм обчислення пенсій з інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання від Чорнобильської катастрофи, визначає Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Заробітну плату для обчислення пенсії, відповідно до Порядку, враховують за будь-які 12 місяців підряд роботи в зоні відчуження.

Лише у разі, коли людина пропрацювала у зоні відчуження менше календарного місяця у 1986—1990 роках, пенсія, за її бажанням, може обчислюватись із заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження, за весь фактично відпрацьований час в одному з неповних місяців.

Зважаючи на те, що ви в зоні відчуження відпрацювали понад 12 місяців підряд у період із липня 1988 року по 29 вересня 1990 року, для обчислення вашої пенсії із заробітку, отриманого в зоні відчуження в одному з неповних місяців 1986 року, на жаль, підстав немає.

Микола Миколайович, м. Івано-Франківськ:

— Я працював лісорубом у лісництві з 1975 по 1988 роки. У якому віці мені буде призначено пенсію?

— Право на пенсію за вислугу років мають працівники, зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, за затвердженими списками, зокрема чоловіки — після досягнення 55 років і за загального стажу роботи не менш як 25 років, з них не менше ніж 12 років 6 місяців на цій роботі.

Лісоруби, які працюють у лісництві, цим списком передбачені.

Пільговий стаж рахують за даними трудової книжки. Та якщо із записів у ній неможливо зробити висновок щодо зарахування до спеціального стажу певного періоду роботи, до управління Пенсійного фонду додатково слід надати уточнену довідку з підприємства, видану на підставі первинних документів.

Отже, якщо ви 12 років і 6 місяців працювали лісорубом у лісництві та надасте підтверджувальні документи, по досягненні 55-річного віку вам буде призначено пенсію за вислугу років.

Та нагадаю, що пенсії за вислугу років призначають, якщо людина залишає роботу, яка дає право на цей вид пенсії.

Катерина Миколаївна, Львівська область:

— У 2012 році мені призначили пенсію за віком на пільгових умовах за Списком №1. Після цього я вже 2 роки працюю в особливо шкідливих умовах за списком №1. Який порядок проведення перерахунку пенсії та чи буде після перерахунку ці 2 роки роботи за списком №1 подвоєно?

— Так. Кожні два роки пенсіонери, які після призначення пенсії продовжують працювати, мають право на перерахунок пенсії. При цьому в разі якщо після призначення пенсії ви продовжували працювати та набули не менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії буде проведено з урахуванням цього страхового стажу. І якщо ви працювали в особливо шкідливих умовах праці за Списком №1 (підтвердженням цього є пільгова довідка та наказ про результати атестації робочого місця), то ці два роки буде до страхового стажу зараховано додатково. Щодо заробітку, то розмір вашої пенсії буде визначено із заробітку, з якого обчислюється ваша пенсія, або за вашим бажанням перерахунок пенсії буде проведено із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, з урахуванням заробітку за ці два роки.

Олександр Іванович,м. Мелітополь:

— У вересні 2014 року мені виповниться 50 років. Згідно з рішенням суду є опікуном дитини-інваліда. Чи маю я право на достроковий вихід на пенсію?

— Ні, призначення пенсії зі зниження пенсійного віку опікунам, які виховують дитину-інваліда, законодавством не передбачено.

Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (пункт 3 Прикінцевих положень) встановлює право на призначення дострокової пенсії за віком матерям інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, або за вибором матері, або в разі її відсутності, якщо дитину-інваліда виховував батько, йому призначається дострокова пенсія за віком.

«Пряму лінію» підготувала і провела
Любомира КОВАЛЬ,

«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Владислав МАШКІН. Народився 1979 року. Закінчив Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого у 2001 році, юрист. Заслужений працівник соціальної сфери України. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, відомчими відзнаками Мінпраці, Пенсійного фонду. У Пенсійному фонді — з 2001 року. Обіймав посади головного спеціаліста, заступника начальника юридичного управління, заступника директора департаменту пенсійного забезпечення. З 2007 року — директор департаменту пенсійного забезпечення. 

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адре- сою: imrich@ukcc.com.ua.