ЗДОРОВ’Я

Нині потрібно більше пити, але не міцні напої
 

Куди подітися від спеки? Одні люди ні вдень, ні вночі не залишають зону дії кондиціонера, інші ж навпаки — йдуть на пляж, щоб ніжитися під сонячними променями. Тут же охолоджуються келихом пива. Проте лікарі вже втомилися розповідати про шкоду алкогольного «охолодження».

Горілка — лише під закуску

…Якось вихідного дня пішла відпочити біля озера. На градуснику вже було вище 30 градусів, і це після обіду. На пляжі – яблуку ніде впасти. Мені вдалося прилаштуватися в тіні. Неподалік відпочивала весела компанія із чотирьох осіб. Спочатку у них все було добре, потім, коли почали з’ясовувати, хто кого любить, ситуація загострилася. Одна з, так би мовити, ображених жіночок на знак протесту пішла купатися і, трохи поплававши посеред озера, зникла з поля зору. Незважаючи на те, що хлопці, які були неподалік, швидко зорієнтувалися в ситуації, врятувати життя панянці не вдалося.

— Алкоголь впливає на нервову діяльність, на прийняття рішень, тому сп’яніла людина поводить себе трохи по-іншому, оскільки недостатньо критично оцінює ситуацію, — переконує лікар-нарколог вищої категорії Юрій Галич. — Також міцні напої впливають на обмін рідини в організмі і сприяють її виведенню. Таку саму дію має і висока температура. Поєднання цих двох факторів небезпечне для здоров’я. Чимало випадків раптової зупинки серця трапляються саме у людей, які після вживання алкоголю у спеку йдуть купатися у холодній воді. За рахунок перепаду і стресової ситуації для організму в цьому випадку часто виникають проблеми із серцево-судинною системою. Тому найкраще було б у спеку утриматися від споживання алкоголю або обмежити його дози.

«Гарячі» від алкоголю голови краще остудити холодною Н2О. Фото з сайту martin_sgare.livejournal.com

Загалом існують норми вживання алкоголю, які відрізняються залежно від статі людини. Так, підліткам до 18 років (бажано й старшим) взагалі не варто пити міцні напої. Дорослий чоловік за добу може випити 30 грамів абсолютного спирту, але за умови, якщо протягом тижня його сумарна кількість не перевищуватиме 140 грамів. Це приблизно 75 грамів горілки на добу або майже дві півлітрові пляшки пива. Проте варто врахувати, що протягом тижня повинно бути не менше двох днів «тверезості». Разом із тим жінки не мають забувати, що вони є представницями слабкої статі. Тож споживати алкоголь «чоловічими» дозами не варто.

— У зв’язку з тим, що організм жінки має деякі ферментні особливості — містить меншу кількість речовини, то їм протягом доби можна випивати одну пляшку пива. Також не забуваємо про дні тверезості, — нагадує Юрій Галич.

Щодо «слабоалкоголки», то це задоволення бажано розтягувати у часі. Ну і звісно не забувати про дози. Адже спека в поєднанні з алкоголем, навіть не дуже міцним, може спровокувати підвищення тиску, і взагалі в цьому випадку порушуються функції інших органів. Тож організм починає працювати в екстреному режимі. Крім цього, якщо вже пити, то хоча б підвищувати концентрацію спиртного, а не навпаки. Ну і звісно, не варто вживати міцні напої натщесерце, у цьому випадку алкоголь усмоктується швидше. Тому лікарі радять пити його у «супроводі» гарної закуски.

А що врятує?

От що справді потрібно в спеку — це більше пити. Медики вважають, що вода — найнебезпечніше джерело вологи, особливо коли на вулиці понад 30 градусів. Аби втамувати спрагу, доречною буде звичайна, мінеральна чи газована вода. Проте їх потрібно обережно споживати, адже якщо у людини є проблеми із шлунково-кишковим трактом, не всі мінералки корисні. Тому найкраще зупинитися на столовій воді зі ступенем мінералізації не більше 1 г/л, а також лікувально-столовій — з мінералізацією 4-5 г/л. Води від 10 г/л і вище вже вважають ліками, які варто застосовувати за призначенням лікаря.

Непогано втамовує спрагу чай. Причому можна пити той, який найбільше смакує, — чорний, зелений, каркаде, тра-в’яний, білий.

Кисломолочні продукти завдяки вмісту органічних кислот швидко позбавлять від відчуття сухості в роті. Бажано обирати кефір, ряжанку, йогурт, кисле молоко з жирністю, яка не перевищує 1—1,5%.

До переліку заборонених «літніх» напоїв потрапили гранатовий і виноградний соки, які впливають на густоту крові. Корисніше вживати охолоджені соки з кислуватим присмаком, наприклад, апельсиновий чи грейпфрутовий. Проте й тут потрібно не забувати про дозу. На думку дієтологів, удень достатньо однієї склянки. Така ж норма діє і для свіжовичавленого фруктового або овочевого соку. Адже такий продукт подразнює слизову оболонку шлунку і його надмірне вживання може спровокувати гастрит. Тому фахівці радять розбавляти соки водою.

А от який напій бажано обходити стороною, особливо влітку, — це газовані солодкі води. Адже ними просто неможливо втамувати спрагу. Тут спрацьовує ефект — що більше п’єте, то більше хочеться. Особливий склад солодкої води розрахований на те, щоб її постійно купували, оскільки це прибуток виробника. До того ж, ці води провокують ефект звикання. І попри те, що полиці магазинів та яток буквально ломляться від різноманітних солодких напоїв, вони не принесуть користі організму.

До речі. Цьогорічна спека дошкуляє всім. Та найбільше вона не радує аграріїв. Адже через аномально жарке літо урожай дозрів на два тижні швидше, тож довелося раніше починати жнива. До того ж, спека «забирає» частину врожаю. Як зауважив начальник Гідрометцентру Микола Кульбіда, вже відомо, що в низці областей України рівень урожайності всіх зернових буде значно меншим, ніж торік. Загалом зниження очікується на рівні 22,3%. Та й з якістю зерна теж не дуже складається: за словами Миколи Кульбіди, вона буде нижчою, ніж торік. А це може спричинити проблеми під час підготовки матеріалу для наступної посівної кампанії. Єдине, що тішить, — погодні умови для жнив сприятливі.