Про це під час брифінгу повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За його словами, у вугільній галузі, а отже і в енергетиці, складна і напружена ситуація.

Зі 150 шахт, наявних в Україні, 83 розташовані на території, підконтрольній російським сепаратистам. Як наслідок, фактично заблоковано видобуток вугілля для виробництва близько 30% електроенергії, розповів міністр. Крім того, на складах на території, якої не контролює українська влада, лежить 2,6 мільйона тонн вугілля, з них 1,6 мільйона — дефіцитних марок А і П, тоді як щомісяця ми потребуємо їх 1,4 мільйона тонн. Ще 7 шахт повністю зруйновано й затоплено, а вони виробляли близько 300 тисяч тонн вугілля на місяць. Це призвело до використання 1 мільйона тонн вугілля зі складів у серпні й виникнення надзвичайного стану, зауважив Юрій Продан.

Та вже у вересні завдяки серпневому «стабілізаційному» розпорядженню Кабміну вдалося врегулювати ситуацію. «Використання складів у вересні скоротилось удесятеро і з жовтня очікуємо, що почнеться накопичення дефіцитного вугілля на ТЕС», — похвалився міністр. Зокрема це сталось унаслідок максимального завантаження АЕС і блоків ТЕС, що працюють на вугіллі газової групи, якого достатньо в Україні, значного зменшення поставок електроенергії у Європу, домовленостей приватних компаній про поставки вугілля груп А і П з-за кордону, яке вже почало надходити в країну тощо. За даними міністра, з РФ надійшло вже 300—400 тисяч тонн вугілля і ще 75 тисяч тонн надійде в десятих числах жовтня з ПАР. Ціна вугілля з Росії становить 80 доларів за тонну, з ПАР — 91.

Африканське вугілля днями надійде в Україну. Фото Володимира ЗAЇКИ

Тож на сьогодні потреби у віялових відключеннях уже немає, бо вугілля надійшло в Україну. Водночас Юрій Продан припускає, що вони таки можуть виникати через аварійні ситуації та у разі зупинки поставок вугілля.

«Якщо буде аварійна ситуація, то зрозуміло, що відключення будуть. Сказати, що ці графіки вводитимуть за командою міністра, неправильно. Це може робити диспетчер Національної енергокомпанії за дефіциту потужностей», — наголосив він, додавши, що це може статись зокрема через зупинку поставок вугілля, на закупівлю якого потрібно як мінімум 1,5 мільярда гривень.

За його словами, він звертався наприкінці серпня в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, аби та знайшла ресурси згідно з розпорядженням Кабміну про надзвичайну ситуацію в електроенергетиці і можна було профінансувати закупівлю вугілля на енергоринку.

«Але у зв’язку з реорганізацією комісії рішення досі не прийнято. Ми чекаємо, що сьогодні-завтра воно буде прийнято і для ТЕС буде знайдено ресурс, який забезпечить накопичення вугілля до зими і розрахунки за контрактами. Заходами передбачено, що комісія може це зробити за рахунок інших виробників, зокрема ТЕЦ, Укренерго, виробників зеленої енергетики тощо. Без вирішення цього питання можемо призупинити поставки вугілля», — пояснив він.

За даними міністра, дефіцит вугілля до кінця року на сьогодні становить близько 8 мільйонів тонн, з них понад 4 мільйони тонн буде покрито за рахунок поставок з Росії на замовлення ДТЕК і Донбасенерго та 1 мільйон тонн надійде за контрактами держкомпаній з Південно-Африканської Республіки.

Крім того, слід вирішити питання з украй низьким рівнем розрахунків за електроенергію в областях. Найгірша ситуація з цим, зрозуміло, в Донецькій та Луганській областях, де населення розрахувалось за електроенергію лише на 22 і 9% відповідно і заборгувало за неї з початку року 600 мільйонів гривень. «Тут знову постає питання пошуку ресурсу для розрахунку, бо ситуація дуже напружена», — зауважив міністр.

Що ж стосується енергопостачання Криму, то на сьогодні воно обмежене до 50%. Питання щодо ще більшого обмеження поки що не розглядають. Та якщо ситуація з Росією зайде у глухий кут, змушені будемо вживати таких заходів, констатував він. На запитання журналістів: «Чи готова Україна пристати на пропозицію Росії щодо поставок електроенергії в Україну в обмін скасування обмежень енергопостачання Криму?» Юрій Продан відповів, що не має наміру обговорювати це питання з Росією.

«Росія вважає Крим своєю територією, але ми так не вважаємо і ніколи так не вважатимемо, тому про жодні заміщення не може йтися», — зазначив він.

Як відомо, півострів приблизно на 80% залежить від поставок з об’єднаної енергосистеми України, зокрема Запорізьких ТЕС і АЕС, а також з енергосистеми Миколаївської області. З приводу ж забезпечення півострова газом, то, на думку міністра, там збалансована ситуація. Проте взимку можуть виникати проблеми через брак газу власного виробництва.