Пропрацювавши у Криворізькому спеціалізованому управлінні «Металургмонтаж» №209 тресту «Дніпрометалургмонтаж» левову частку свого трудового життя, хотів було вийти на пенсію за віком на пільгових умовах за списком №2. На сьогодні підприємство, де працював, визнано банкрутом. Комісія з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, не підтвердила періоду моєї роботи з 01.07.1983 по 31.01.1994 роки майстром дільниці. Весь період роботи я фактично працював на дільниці №3 (на момент прийняття мене на роботу дільниці №4 вже не існувало). Та й у трудовій книжці номер дільниці не зазначено. Про запис про дільницю №4 я довідався лише з копії особистої картки, виданої з архіву. Є свідки, мої підлеглі (вони користуються нині пільговим пенсійним забезпеченням), у яких я був майстром дільниці №3. Чому б не взяти  до уваги їхні свідчення?

Віктор ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, місто Кривий Ріг Дніпропетровської області

Директор департаменту пенсійного забезпечення
Пенсійного фонду
Владислав МАШКІН:

— Підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення здійснюється відповідно до списків, затверджених Кабінетом Міністрів, на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок, виданих підприємствами на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи та умови праці, а також про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Відповідно до Порядку застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики  від 18.11.2005 № 383, при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, що чинні на період роботи особи.

У разі ліквідації підприємства без визначення правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, здійснюється комісіями, що утворені при головних управліннях Пенсійного фонду України в АР Крим, областях, міст Києва та Севастополя, відповідно до Порядку, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду від 10.11.2006 № 18-1.

За повідомленням головного управління Пенсійного фонду в Дніпропетровській області, у березні 2013 року Добровольський Віктор Васильович звертався до управління Пенсійного фонду за місцем проживання із заявою про підтвердження пільгового стажу за період роботи з 08.06.1981 по 30.06.1995 роки на посадах слюсаря — монтажника з монтажу технологічного устаткування та пов’язаних з ним конструкцій, майстра дільниці, виконроба в ДП Криворізьке спеціалізоване управління «Механомонтаж 209» ВАТ «Дніпромеханомонтаж» на Комісії при головному управлінні ПФУ у Дніпропетровській області.

У період по 31.12.1991 рік був чинний Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджений постановою Ради Міністрів СРСР від 22.08.1956 р. № 1173, розділом XXIX «Будівництво будинків, споруд: промислових, енергетичних, гідротехнічних, шляхово-мостових, транспорту, зв’язку, житлових та культурно-побутових, а також надземних будинків та споруд шахт, рудників та комунікацій» якого право пільгового пенсійного забезпечення мали, зокрема, майстри (десятники), виконроби і монтажники з монтажу сталевих та залізобетонних конструкцій, які були зайняті на будівниці нових споруд.

Посада слюсаря — монтажника з монтажу технологічного устаткування вказаним Списком № 2 не була передбачена.

Майстри і виконавці робіт в монтажних і будівельно-монтажних організаціях, зайняті на роботах з монтажу технологічного устаткування, мали право пільгового пенсійного забезпечення за списком № 2 в тому разі, якщо робітники, якими вони керують, мали право пільгового пенсійного забезпечення.

З 01.01.1992 по 10.03.1994 роки був чинний Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджений постановою Кабінету Міністрів СРСР від 26.01.1991 № 10, розділом XXVII якого право пільгового пенсійного забезпечення мали майстри будівельних і монтажних робіт та виконавці робіт, зайняті на роботах, де 50% робітників, якими вони керують, мали право на пільгове пенсійне забезпечення, а з 11.03.1994 року був чинним Список № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджений постановою Кабінету Міністрів  від 11.03.1994 № 162, згідно з яким право пільгового пенсійного забезпечення мали майстри будівельних і монтажних робіт та виконавці робіт.

Посада старшого виконавця робіт вказаними списками не була передбачена.

Згідно з пунктом 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 01.08.1992 року № 442, атестація робочих місць за умовами праці проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж раз на 5 років.

Зазначена постанова набула чинності з 21.08.1992 року. Це означає, що при призначенні пенсії за віком на пільгових умовах для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного 5-річного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після 21.08.1992 року відповідне право впродовж цього періоду повинне бути підтверджене за результатами атестації.

На підставі наданих на розгляд комісії при головному управлінні Пенсійного фонду у Дніпропетровській області (далі — комісія) документів підтверджено пільговий стаж за списком № 2 за період роботи з 01.02.1994 по 30.06.1995 роки та відмовлено у підтвердженні пільгового стажу за період роботи з 08.06.1981 по 31.01.1994 роки (немає документів про те, що дописувач керував робітниками, які мали право пільгового пенсійного забезпечення, та з 21.08.1992 року — немає відомостей про проведення атестації цього робочого місця).

Враховуючи вищевикладене, рішення комісії прийнято відповідно до вимог чинного законодавства.