Чотири українських міста на певний час стануть тимчасовою домівкою для футболістів і уболівальників. Та замало, аби лиш на стадіоні був порядок. Важливим є все, аж до усмішки перехожого. Про те, як міста-господарі чемпіонату зустрічатимуть гостей, повідомляють наші власні кореспонденти.

КИЇВ:
Хай живе День Борщу і Вареника!

До столиці свято майстрів шкіряного м’яча завітає 11 червня, коли пізно ввечері на поле НСК «Олімпійський» вийдуть футболісти збірних України та Швеції. Але подих головної футбольної події року вболівальники відчують уже сьогодні. О дев’ятнадцятій годині любителі футболу зможуть спостерігати за матчем відкриття чотирнадцятого чемпіонату Європи в самому центрі Києва. Поєдинок між командами Польщі та Греції, а також зустріч двох інших учасників квартету А — Росії та Чехії всі бажаючі зможуть побачити на гігантському екрані, площею 150 квадратних метрів, встановленому на Майдані Незалежності.

Ще три величезні табло будуть розташовані біля Центрального універмагу і поряд з Бесарабським ринком. На Хрещатику вболівальники зможуть перекусити в спеціально відкритих точках громадського харчування, відпочити під каштанами, придбати сувеніри в офіційному магазині УЄФА Євро-2012, втамувати спрагу пивом, перевірити свої навички в різних конкурсах, зіграти у міні-футбол.

Як зазначив заступник голови Київської міської держадміністрації Анатолій Голубченко, фан-зона у центрі столиці одночасно зможе прийняти майже 70 тисяч осіб. Її площа становить 52 тисячі квадратних метрів. Вхід на цю територію буде безкоштовним для всіх бажаючих, за винятком VIP-зони підвищеної комфортності. Основна тематика розважальної частини — національна. Кожен день тут можна буде ознайомитися з українськими традиціями, культурою, музикою, спортом.

Серед запланованих заходів — виступ президентського оркестру, фольк-, поп- та рок-гуртів, демонстрація живих скульптур, українських традиційних ремесел, національної кухні, зокрема день Борщу і Вареника, майстер-класи для дітей і дорослих. Крім того, плануються концерти відомих виконавців.

Ще кілька неофіційних фан-зон будуть розташовані в селі Підгірці Київської області, в Українці на березі Дніпра, а також в Яготині.

Для обслуговування футбольних уболівальників залучать шість бригад швидкої допомоги. Лікарі чергуватимуть у спеціальних медпунктах, розгорнутих на Хрещатику та на евакуаційних шляхах з фан-зони. За словами куратора офіційної фан-зони Євро-2012 у Києві та Харкові Вілена Матвєєва, система відеоспостереження дасть змогу вчасно відслідковувати всі загрози. У разі виникнення проблем кияни та численні гості української столиці зможуть зателефонувати за номером 112 — відповідні служби нададуть необхідну консультацію чи допомогу.

З усіх учасників квартету Д лише перший суперник українців — шведи проведуть всі матчі групового турніру на полі столичного «Олімпійського». Тому тільки зі Скандинавії приїде до Києва майже 30 тисяч фанатів, шість тисяч з яких будуть жити у наметовому містечку на Трухановому острові. Якщо Златан Ібрагімович та його партнери випередять грізних конкурентів — Францію, Англію та Україну і посядуть перше місце в групі, вони залишаться в Києві до 24 червня -— дня проведення одного з чвертьфіналів.

ХАРКІВ:
Провидцем буде Фред

У першій столиці повністю підготували до проведення Євро-2012 не лише усі головні об’єкти та інфраструктуру, а й випестували тхора-віщуна, який пророкуватиме результати матчів з футболу. Його назвали Фредом через те, що, з одного боку, звучить інтернаціонально, а з іншого, — це ім’я співзвучне із «фретка», як ще називають свійських, домашніх тхорів. У дні матчів Фреда привозитимуть на центральну площу міста, де буде облаштована фан-зона, і там він пророкуватиме результати ігор, обираючи переможців за допомогою мисок із свіжою яловичиною, помічених прапорцями країн-гравців.

Тхір-віщун на прізвисько Фред вгадуватиме результати матчів Євро-2012. Фото УНІАН

До речі, харківська фан-зона, яка зможе розмістити одночасно майже 50 000 вболівальників, розташована на одній з найбільших площ у світі — майдані Свободи. Працюватиме вона з опівдня до першої години ночі, а коли ігри не проходитимуть — з 16.00 до 24.00 за місцевим часом. Тут у прямому ефірі транслюватимуться усі матчі чемпіонату, за якими вболівальники зможуть спостерігати на трьох гігантських екранах. У харчевнях з їжею і напоями вони зможуть утамувати голод і спрагу. А в лавках з сувенірною продукцією — придбати щось цікаве напам’ять із символікою приймаючого міста. Подбали у фан-зоні і про інші зручності для вболівальників. Зокрема облаштували санітарні вузли, сполучені з міськими комунікаціями.

Не бракуватиме, як запевняють у Департаменті з питань підготовки Євро-2012 з футболу Харківської міськради, й розваг. У фан-зоні проводитимуть різноманітні конкурси, футбольні матчі у форматі п’ять на п’ять та концерти зірок. Оскільки ж базова збірна Харкова — з Нідерландів, то представники цієї країни запропонували зробити в дні матчів своєї команди власну концертну програму. Розпочинатиметься вона о 10.00 і закінчуватися за 3 години до початку матчу. Після цього, голландські фани і всі бажаючі зможуть пройти маршем від фан-зони до стадіону «Металіст».

Безпекою вболівальників, за інформацією організаторів проведення у Харкові Євро-2012, опікуватимуться насамперед охоронці приватного агентства. Вони стежитимуть за правопорядком у середині фан-зони, яка розділена умовно на три сектори. А за периметром фан-зони працюватимуть співробітники МВС. Окрім них, у роботі будуть задіяні піші медичні патрулі, п’ять автомобілів швидкої допомоги, на підходах до фан-зони розташують опорні пункти МНС та МВС. Крім цього, у фан-зоні вже працює система відеонагляду, яка виведена на координаційний штаб.

Отож, усе в Харкові, як неодноразово наголошував міський голова Геннадій Кернес, пройде на найвищому рівні, адже місто готове на 100% до Євро-2012.

ЛЬВІВ:
Свій шанс використаємо

Місто Лева готове до головної спортивної події континенту. Звісно, не на всі сто відсотків, як хотілося б, та у древньому місті учасники і гості чемпіонату почуватимуться комфортно. Львів не зустрічатиме розритими вулицями, а зачарує неперевершеною красою архітектурних пам’яток, відкритістю, гостинністю і шармом!

— Важливо, — наголосив директор Департаменту «Євро-2012» Львівської міської ради Олег Засадний, який погодився бути гідом, що львів’яни добре сприйняли підготовку до проведення чемпіонату з футболу та з розумінням поставилися до вимушених незручностей, пов’язаних з будівництвом головних об’єктів, реконструкцією міських магістралей та вулиць, адже тривалі ремонти дали місту не тимчасову вигоду, а вони розраховані на перспективу: місто від цього отримало чимало «плюсів». Вражає новозбудований стадіон «Арена Львів» на 34 915 місць, смарагдове поле якого протестували українські та європейські футболісти.

Відтепер туристично зорієнтований Львів має найпотужніші у Західній Україні повітряні ворота — Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького. Завдяки довжині злітно-посадкової смуги (3305 метрів) та можливості приймати за годину 2000 пасажирів львівське летовище має всі шанси увійти до світової мережі авіаперевезень.

Втім, важливо не лише належно підготувати інфраструктуру до такої події, а й насамперед створити особливу ауру гостинності та відкритості. Для Львова, міста, якому поважні європейські структури надали статус культурної столиці, це завдання виявилося не зі складних. Місто з давньою історією, культурою і традиціями особливих зусиль не потребувало: традиції гостинності тут міцно і віддавна вкоренилися і їх дотримуються сучасні ресторатори та готельєри, дбаючи про престиж власних закладів. Тож під час чемпіонату Львів та львів’яни, переконаний міський голова Андрій Садовий, продемонструє гостям свою відкритість і гостинність. У місті запрацювала у цілодобовому режимі Інформаційна служба, яка надаватиме необхідну інформацію англійською, німецькою, польською та португальською мовами. У храмах міста під час євротурніру Божественні літургії теж відправлятимуть іноземними мовами. Відчути атмосферу футбольного свята зможуть й ті, хто не матиме перепустки на стадіон — для них функціонуватиме офіційна фан-зона на площі перед Львівською оперою та сімейна фан-зона у міському парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького. Для тих, хто футболом не цікавиться, буде, звісно, і зона, вільна від футболу на площі Ринок. А міська влада розцінює єврочемпіонат як перепустку Львова до ліги основних туристичних центрів Європи.

ДОНЕЦЬК:
Ультрас просять залишатися вдома

Ще за десять днів до старту Євро-2012 міська влада Донецька оцінила готовність приймати учасників та гостей футбольного чемпіонату на 99,9%. Здавши в експлуатацію сучасний міжнародний аеропорт, залізничний вокзал та готелі, капітально відремонтувавши дороги, закупивши нові автобуси, тролейбуси та трамваї, в обласному центрі завершують останні «косметичні» приготування і готуються зустрічати гостей. Саме для їхньої зручності і можливості краще орієнтуватися в місті створили 30 інформаційних пунктів та підготували 1300 волонтерів зі знанням іноземних мов. А ще виготовили путівники та карти англійською та французькою мовами. Досі готовий приймати уболівальників ще один дуже важливий об’єкт — фан-зона, яку вже відкрили і протестували в другий день літа, відсвяткувавши тут міжнародний День захисту дітей.

Попередньо був намір розташувати донецьку фан-зону на центральній площі імені Леніна. Та потім гостей вирішили приймати в місці, що має багатющі футбольні традиції, — у парку ім. Щербакова, поблизу стадіону «Шахтар», неподалік якого бовваніє «додаткова трибуна» — старий терикон, із якого колись уболівальники спостерігали за матчами улюбленої команди. Загальна територія фан-зони становить 3,35 гектара і вона може приймати 30–35 тисяч шанувальників футболу. Відповідно до вимог, ця територія обладнана всім необхідним, а також тут серйозно подбали про безпеку людей: зокрема існує довжелезний список речей (алкоголь, наркотики, зброя, піротехніка, скляні пляшки, сумки великого розміру тощо), які сюди не можна приносити, а ліпше залишити у наявних тут камерах схову.

Не секрет, безпека учасників та гостей Євро-2012 перебуває на особливому контролі. Ще в ході підготовки до футбольного дійства в місті провели майже два десятки спільних навчань, під час яких правоохоронці відпрацьовували різноманітні аспекти безпеки. Певна річ, у Донецьку також завчасно подбали про взаємодію з уболівальниками збірних Великобританії та Франції, які проведуть матчі на «Донбас Арені» (як відомо, футбольна дружина Франції мешкає в шахтарській столиці — на спортивно-тренувальній базі «Кірша», куди заїхала 6 червня). За словами міського голови Олександра Лук’янченка, на зустрічах з представниками Інтерполу та асоціацій футбольних уболівальників цих країн було вирішено: «буйні» ультрас збірних наших суперників до Донецька не приїдуть. Тобто окремим уболівальникам-хуліганам, відповідно до законодавства, заборонено в’їзд до України.

У цілому ж місцеві співробітники правоохоронних органів гарантуватимуть безпеку в місцях масового скупчення людей — усього під час проведення матчів чемпіонату Європи громадський порядок охоронятимуть майже три тисячі міліціонерів внутрішніх військ МВС. А диспетчери нещодавно відкритого в місті першого в Україні сучасного центру оперативного реагування міліції з допомогою відеокамер, фіксуючи ситуацію в режимі реального часу, зможуть у разі необхідності направити в потрібне місце додаткові наряди правоохоронців. Утім, є сподівання, що такої необхідності не виникне. Тим більш, ажіотаж, який піднімається в зарубіжній пресі довкола безпеки уболівальників, на думку керівників приймаючого міста, не має ніяких підстав. «Расизму в Донецьку не може бути з тієї простої причини, що наше місто — багатонаціональне та багатоконфесійне, і тому ніяких конфліктів на цьому грунті тут ніколи не виникало», — запевняє міський голова Донецька Олександр Лук’янченко.

Добірку готували: Валерій РЕКУНОВ, Світлана ГАЛАУР, Оксана МЕЛЬНИК, Павло КУЩ, «Урядовий кур’єр»