Місто над Південним Бугом, на перший погляд, живе звично: народжуються діти, реалізують проекти, кожна родина і громада щодня творять свій добробут. Попри проблеми, є зрушення й успіхи, а ось чого у діях місцевої громади не стало, — то це поведінки за відомим прислів’ям: моя хата скраю, я нічого не знаю.

Події на сході країни максимально загострили у вінничан усвідомлення значущості зберегти все добре, що є в мирному житті, а також відстояти вибір українського народу — іти шляхом євроінтеграції. Свої прагнення краяни підтверджують ділом. Газета «Урядовий кур’єр» не раз розповідала про допомогу Вінниччини нашим військовим, вимушеним переселенцям та жителям східних регіонів. І ці добрі справи примножуються.

Зібрали 61 тисячу гривень

Цього року Вінницька міська рада з огляду на ситуацію в державі відмовилася від урочистого проведення Дня міста, а організувала на його іменини благодійні проекти на підтримку наших військових і вимушених переселенців. Тож 6 вересня городяни вийшли на вулиці й площі як патріоти, люди небайдужі.

«Ми могли піти легшим шляхом — просто збирати кошти на вулицях. Проте спільно з громадськими організаціями і волонтерами благодійними акціями об’єднали вінничан довкола однієї мети: допомогти військовим і переселенцям. Проводимо культурні заходи, підтримуючи бойовий дух і формуючи національні цінності», — зауважила директор департаменту культури міської ради Ірина Френкель.

На майданах у центрі міста кілька громадських організацій збирали речі для воїнів-захисників. Сюди ж городяни приносили необхідне для понад 400 родин зі сходу країни, які нині мешкають у Вінниці.

«До нашого міста щодня прибувають переселенці, а вже осінь, похолодало. Тож тішить, що городяни відгукнулися та приносять теплий одяг, консервацію тощо», — сказала представник ГО «Розвиток. Розвиток» Анна Гаращук.

Дитячих малюнків і листів чекають на передовій. Фото надане автором

На майданчиках також проводили безкоштовні майстер-класи з виготовлення солодких сувенірів, написання щирих теплих послань для захисників. Найменші жителі міста самостійно та з батьками писали листи і малювали спільну «Вінницьку газету миру», а також робили обереги, які разом із зібраною гуманітарною допомогою відправлять на схід країни. До акцій долучилися художники, артисти, народні майстри, які реалізовували свої роботи задля спільної справи. А юні вінничани не лише продавали свої вироби, а й частували перехожих хлібом із салом за символічну плату: хто скільки дасть.

На допомогу військовослужбовцям у зону АТО спрямують і кошти від проведення екскурсій містом, кіносеансів та інших благодійних заходів, які відбулися цього дня.

«Приємно, що до благодійних заходів долучилися і митці, і підприємці, і влада, і небайдужі вінничани, — зауважив виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський. — Ніхто не залишився байдужим. За час збирання коштів (почали у середині липня) на рахунок нашого фонду надійшло понад 240 тисяч гривень. На значно більшу суму було передано товарів та продуктів у зону АТО. А сьогодні вдалося зібрати ще майже 61 тисячу гривень. На них придбаємо теплий одяг та інші речі для вінницьких батальйонів, які беруть участь у бойових діях».

Оновлений БТР тепер готовий захищати державу. Фото надане автором

Ці машини врятують не одне життя

Торговельний центр «Магігранд» спільно з благодійним фондом «Подільська громада» і товариством «Центр муніципальних систем управління» передали автомобіль швидкої допомоги до Вінницького військово-медичного клінічного центру Центрального регіону для його подальшої відправки в зону АТО. «Ми знаємо, що там постійна потреба в цих машинах, бо їх знищує ворог. Тому ми придбали автомобіль, який був у використанні, капітально його відремонтували, пофарбували та укомплектували необхідним», — зазначила директор

ТЦ «Магігранд» Тетяна Нурієва.

Разом з автомобілем швидкої допомоги військовим передали медикаменти, необхідні для надання першої медичної допомоги. Це знеболювальні, кровоспинні препарати, перев’язувальний матеріал тощо. Також зібрали майже тонну продуктів харчування.

А працівники Вінницького 45-го експериментального механічного заводу привели в бойову готовність старий БТР. Він був на ходу, але потребував модернізації відповідно до сучасних обставин.

«Ми давно співпрацюємо з міською владою, яка нам допомагає ліками і продуктами харчування. На одній із зустрічей з виконувачем обов’язків міського голови Сергієм Моргуновим ми говорили про цей БТР, і він пообіцяв допомогти відремонтувати техніку, яка в нас є, але потребує оновлення», — розповів командир військової частини Національної гвардії Василь Чумак.

Депутати міської ради відразу підтримали ініціативу та надали фінансову допомогу на придбання запчастин для БТРа. Свій внесок зробив і керівник міста.

«Нам запропонували відремонтувати бойову машину піхоти, і ми скинулися власними коштами, — розповів депутат міської ради Павло Задорожнюк. — Загалом було зібрано близько 30 тисяч гривень, а колектив заводу бойову машину відремонтував безкоштовно». Колектив підприємства виконав важливу справу швидко та якісно. «Відремонтували ходову і двигун, а найбільша складність полягала у монтуванні захисної решітки, адже це ми робили вперше. Та і з цим упоралися: креслення розрахунків, виготовлення та монтування захисної решітки надав один із харківських заводів, який спеціалізується на виготовленні військової техніки», — зазначив директор заводу Микола Чумак. Після проходження випробувань і навчання з Вінниці екіпаж у складі 10 осіб БТРом вирушить у зону АТО.