Журналісти «Урядового кур’єра» спостерігали, як урядовці садили дерева та прибирали сміття в різних регіонах країни

Буковина. Ялинка від головного енергетика

Щорічну акцію «За чисте довкілля» міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький відзначив благоустроєм краєвидів довкола Дністровської ГАЕС. Разом з ним на виїзному суботнику трудилися працівники міністерського апарату, керівники Чернівецької облдержадміністрації, ПАТ «Укргідроенерго» і Дирекції з будівництва цього найпотужнішого гідроакумулятора Європи: прибирали територію, висаджували дерева.

— Мені особливо приємно долучитися до передвеликодньої буковинської толоки. Гідроенергетику вважають найбільш екологічною серед усіх джерел енергії, а одна з найпотужніших у світі гідроакумулюючих електростанцій працюватиме саме тут, на Дністрі, — зазначив міністр. — Окрім цього, це добра нагода обміркувати дії, які варто зробити кожному з нас для розв’язання екологічних проблем, задля спільної турботи про безпечне довкілля.

В рамках свого робочого візиту у Чернівецьку область Едуард Ставицький оглянув підземний комплекс та водоводи, верхню водойму Дністровської ГАЕС, а також провів засідання оперативного штабу з будівництва її першої черги у складі трьох гідроагрегатів.

— Реалізація цього енергетичного проекту яскраво демонструє високий рівень технологій, які може сьогодні запропонувати наша держава, — заявив міністр. — Ми всі розуміємо важливість цього проекту. Внесений в енергетичну стратегію розвитку держави, він підтримується на найвищому державному рівні — Президентом та урядом України. Його реалізація забезпечить тривале, надійне та безперебійне функціонування енергосистеми, її подальший стабільний розвиток.

Принаймні, на соціальний розвиток регіону Дністровська ГАЕС вже впливає позитивно. Зведення цього енергогенеруючого промислового об’єкта супроводжується будівництвом важливих об’єктів соціальної сфери. Міністр Едуард Ставицький побував також на будівельних майданчиках будинку культури та багатоповерхового будинку для енергетиків Новодністровська, відвідав Центральну районну лікарню у місті Сокиряни, яка вважається чи не найкращою серед усіх районних лікувально-профілактичних закладів країни. Будинок культури, до речі, також відповідатиме європейським зразкам: з концертною залою на 500 місць, кінотеатром, сучасною бібліотекою з читальним залом, художньою та музичною школами, окремими приміщеннями для творчих колективів, лекційним та хореографічним залами.

Міністр енергетики Едуард Ставицький (ліворуч) та голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, саджаючи дерева, принагідно обговорили чимало питань, важливих для галузі й регіону. Фото автора

Харківщина. З турботою про ветеранів і дітей

Під час суботника, який відбувся в рамках всеукраїнської акції «За чисте довкілля», жителі області впорядкували та очистили майже 470 гектарів прибудинкових територій, ліквідували приблизно 200 стихійних звалищ, висадили понад 30 тисяч дерев та 10 тисяч кущів, обробили 50 тисяч квадратних метрів газонів, відновили 250 дитячих майданчиків. І це не повний перелік того, що зроблено минулої суботи, оскільки цього ж дня здійснили санітарне очищення парків, скверів, цвинтарів, меморіальних комплексів, братських могил, лісосмуг та прилеглих до магістральних автодоріг територій. Було розбито й чимало клумб та висаджено багато квітів.

Усе це робили своїми руками працівники підприємств, установ та організацій різних форм власності, школярі і студенти разом з депутатами та чиновниками місцевих органів влади. Приєднався до них цього року і куратор області від уряду — Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко. Разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни він взяв участь у посадці березової алеї, яка прикрасила Національний меморіальний комплекс «Висота маршала І. С. Конєва». А з працівниками обласної дитячої клінічної лікарні № 1 Олександр Клименко висаджував туї.

Обидва заклади, відвідані під час візиту в Харківську область, вибрані за словами міністра, не випадково. «Для нас дуже важлива турбота про ветеранів, тому що ми в неоплатному боргу, бо завдяки їм маємо можливість розвивати Україну під мирним небом. Наша турбота про ветеранів буде постійною і системною. Також сьогодні ми повинні дбати і про підростаюче покоління: створити всі умови для того, щоб мами могли бути спокійні за своїх дітей, щоб діти отримували якісне медичне обслуговування, якісну освіту і щоб на їх обличчях були усмішки. Це дуже важливо для уряду і для Президента України», — зазначив Олександр Клименко.

Не обійшлося в день суботника й без подарунків. Брат міністра Антон Клименко подарував дитячій лікарні сучасне обладнання для реанімобіля, про яке фахівці установи раніше могли тільки мріяти.

Олександр Клименко висаджував туї у дворі дитячої лікарні. Фото автора

Полтавщина. Сміття прибирали і бузок саджали

Зранку в День довкілля найбільше полтавців зібралося для участі в суботнику на березі річки Ворскла у мікрорайоні Левада. Тут були у повному складі Полтавська облдержадміністрація і обласна рада, представники обласного молодіжного центру, учні та студенти. Всього 800 осіб. До них долучилися міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін, обласні керівники Олександр Удовіченко і Іван Момот та міський голова Олександр Мамай. Цей трудовий «десант» мав очистити 1,5 тисячі квадратних метрів прибережної території. Новоприбулі учасники без зволікань розібрали целофанові мішки і взялися прибирати сміття.

Також Равіль Сафіуллін відвідав природну перлину Полтави — дендропарк, де на суботник зібралися депутати міської та районних рад, небайдужі городяни. Тут він разом із секретарем Полтавської міської ради Оксаною Деркач посадив кілька кущів бузку біля центрального входу в парк. На його думку, проводити суботники і саджати дерева треба частіше. Принагідно треба виховувати населення, щоб менше смітили і дбайливо ставилися до природи.

— У мене вже є певний досвід саджання дерев. Я це робив зокрема на олімпійській базі у Кончі-Заспі. А в Полтаві я сьогодні за власним бажанням, бо, незважаючи на те, що я виходець із Донецького регіону, балотувався в депутати від Полтави. Потім був довіреною особою Президента в ході виборчої кампанії 2010 року по Полтавській області. Тому я вже, можна сказати, полтавський, — пояснив він.

Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін саджає бузок із головою Полтавської міської організації ПР Оксаною Деркач. Фото автора

Житомирщина. Тут виросте «міністерський» ліс

Чимало жителів області, в якій площа лісових угідь — найбільша в Україні, в День довкілля трудилися у лісах. Роботи вистачало, адже розташовані поблизу населених пунктів і обабіч пожвавлених доріг зелені насадження масово потерпають від сміття, яке було зібране і вивезене. Та особливо пощастило тим, хто висаджував тендітні деревця, з яких виростуть справжні лісові велети. Лише у Радомишльському держлісгоспі за цей день додалося 15 гектарів нових насаджень, з яких 2,5 гектара висаджені юними лісівниками місцевого шкільного лісництва та мініст?ром аграрної політики Миколою Присяжнюком разом із керівниками структурних підрозділів очолюваного ним міністерства.

Урядовці не просто садили дерева, а й долучилися до збільшення лісистих територій країни, що дуже важливо сьогодні. Серед майже 5,5 тисячі гектарів нових лісових насаджень, що з’являться на Житомирщині цієї весни, лише 50 гектарів — це новоприйняті землі. Через брак площ лісівники фактично вимушені займатися лісовідновленням на місцях колишніх вирубок. Саме на одній з таких відтепер ростиме «міністерський» ліс.

У ході робіт на засаджуваній ділянці Микола Присяжнюк доручив керівництву Державного агентства лісових ресурсів і Держземагентства спільно відпрацювати на базі Житомирщини пілотний проект, досвід втілення якого дасть змогу вирішити нагальну проблему. Вибір не випадковий, адже, на відміну від чорноземних регіонів, на Поліссі висока частка малоцінних для сільськогосподарського використання земель, на яких доцільно висадити ліс.

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк взяв участь у закладанні зовсім нового лісу. Фото автора

Сторінку підготували Світлана ІСАЧЕНКО, Світлана ГАЛАУР, Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Віктор ШПАК,«Урядовий кур’єр»