Луганщина цього року зимуватиме в умовах енергетичного острова, без підключення до всеукраїнської електричної мережі. Рубіжне може стати четвертим в Україні містом, де реалізовано програму децентралізації системи міського опалення. «Урядовий кур’єр» поцікавився, як позначиться бажання людей встановити індивідуальні обігрівачі на ситуації з енерговитратами.

Тетяна Миколаївна стривожено виглядає з кімнати: в передпокої електрик встановлює новий двозонний лічильник. Робітники заносять коробки з керамічними панелями. Та в господині настрій не радісний. «Тривожно. Незрозуміло, — зізнається Тетяна Миколаївна. — У нас було нормальне центральне опалення, все влаштовувало. Про те, що його не буде зовсім, чутки поширювалися, але готовими треба бути до будь-якої ситуації. Тому ми й почали клопотати, щоб допомогли встановити індивідуальне опалення. Та ось тільки чи витримає стара проводка?»

Комунальники пояснюють, що від електрощита до квартири для індивідуального електроопалення прокладають окремий новий кабель.

У Рубіжному працівники комунального підприємства «Муніципальний сервіс» трудяться за багатьма адресами — встановлюють індивідуальне опалення: Тамара Бондарева нововведенню радіє. Фото автора

Чому лякають керамічні панелі?

На вулиці поки що бабине літо. Час утеплитися є, але мало. Працівники комунального підприємства «Муніципальний сервіс» трудяться за багатьма адресами. А ось господиня іншої квартири Тамара Бондарева нововведенню радіє. «У всіх сусідів вже й так було індивідуальне опалення, — розповідає 82-річна жінка. — Навіть перукарка моя каже, що не проти поставити, тим більше, що тепер є спеціальні лічильники, і можна навіть заощаджувати».

Тетяні Миколаївні й Тамарі Олексіївні пощастило, бо їм, як і ще 1300 жителям Рубіжного, встановлюють індивідуальне опалення за кошти міського бюджету. Але для більшості оголошення про те, що центрального опалення нинішньої зими не буде зовсім і треба будь-що-будь встановлювати опалення індивідуальне, стало шоком. Досить подивитися відеозвіти про щотижневі зустрічі представників влади з городянами на офіційному сайті Рубіжанської міської ради: там й сльози, і прокльони, і прохання про допомогу.

Покладаємося на інвесторів

Перша хвиля децентралізації опалення в Рубіжному, за словами заступника міського голови Олексія Башкира, датується приблизно 2000 роком, коли було зупинено ТЕЦ-2, що подавала тепло всьому місту. Тоді в стислі терміни було створено 14 котелень у всіх мікрорайонах.

Другу програму було ухвалено 2008-го. Тоді йшлося про дозвіл на встановлення індивідуального опалення. Третю розпочали 2012-го, її розраховано на три роки. За цей час індивідуальне опалення встановили близько 12,5 тисячі власників житла.

«Щоправда, роботу вели хаотично. Треба було працювати блоками: робити індивідуальне опалення мікрорайонами і зупиняти одну котельню, потім відключати цей мікрорайон від центрального теплопостачання», — визнає заступник міського голови. Так чи інакше, але в ці роки 56% абонентів пішли із системи централізованого опалення.

«Минулої осені у Рубіжному виникла ситуація, коли нам не давали номінацію на отримання газу через борги. Ми її отримали лише через півтора місяця після початку опалювального сезону, — розповідає Олексій Башкир. — Умов, які нині встановлює НАК «Нафтогаз», місто виконати не зможе: Рубіжне заборгувало 102 мільйони гривень НАК, населення — нашому КП «Теплокомуненерго» — 70 мільйонів гривень.  Зрозуміло, що нам необхідно до зими готуватися особливим способом і проводити децентралізацію опалення».

Торік за кошти фонду USAD в місті провели енергоаудит. «Висновок зроблено такий: система розбалансована (тобто немає технічної гарантії стосовно можливості опалення і житлового фонду, і соціальних об’єктів) і не балансується економіка послуги, — каже заступник міського голови. — Тобто коли з 22 тисяч абонентів вийшли 12,5 тисячі, саме й сталося розбалансування системи. Такий висновок став додатковим аргументом у необхідності програми децентралізації опалення».

У грудні 2017 року таку програму було ухвалено на сесії міськради.

Але чи врахували фінансові можливості населення? «Так, місто в нас небагате. Пенсіонерів близько 20 тисяч, — зізнається Олексій Віталійович. — Але доводиться виходити з тих реалій, що газу для КП «Теплокомуненерго» ми не отримаємо».

Одне слово, довелося міській владі працювати за кількома напрямами. Передусім вирішувати питання про забезпечення теплом соціальних об’єктів — шкіл та садочків. Тут заплановано встановити модульні котельні.

«Бюджет міста обмежений, тому ми залучили інвесторів, — розповідає Олексій Башкир. — Щоправда, до етапу укладення інвестиційних договорів дійшли всього чотири претенденти з 16. А до вересня ще два з них просто тихо пішли, залишивши нас наодинці із проблемою. Сьогодні у нас залишилося всього два інвестори. І хоч обидва намагаються впоратися, один уже працює із запізненням: до початку опалювального сезону свої модульні котельні не встигає запустити. Щоб не залишити соціальні об’єкти без тепла, розглядаємо варіант, що доведеться запустити половину (сім із 14 наявних) котелень. Але житловий фонд відключаємо від центрального опалення повністю».

Де пенсіонерові брати кредит на батареї?

Надати з міського бюджету гроші для найбільш соціально незахищених верств населення і встановити їм опалення за бюджетні кошти — другий напрям роботи за цією програмою. Реєстр таких жителів після роботи спеціальної комісії вийшов майже дві тисячі осіб, але заяв, які дійшли до реалізації, було відібрано 1300. Щоправда, заяви все ще приймають, тим більше, що не можна обійти увагою й категорію сімей з особливими умовами проживання — де батьки п’ють, а діти без нагляду. Залишити таких дітей без тепла теж не можна.

«Оскільки бюджет обмежений, для соціально незахищених було обрано електроопалення, — розповідає Олексій Башкир. — Воно безпечніше в експлуатації, дешевше за газове, тож за гроші, які є, ми змогли допомогти максимальному числу людей. Це важливо, бо встановлюємо опалення старим, а багато хто з них лежачі. Для них управляти газовим котлом й складніше, і небезпечніше».

Про тих, кому потрібні кредити на встановлення індивідуального опалення, подбали, запросивши до міста обласне відділення Фонду індивідуального будівництва на селі. Спочатку обговорили життєвий поріг позичальників до 72 років, але потім і такі обмеження зняли. Тепер фонд дає кредити усім категоріям тих, хто звертається.

Ще в 2,5 тисячі квартир у Рубіжному ніхто не мешкає. Такі дані вдалося зібрати, проаналізувавши показники лічильників електроенергії (єдиний вид комунальних послуг, оплату за яку всім нараховують за лічильниками, а не за нормами площі). І приблизно стільки само квартир — під питанням, тобто там, за даними міськради, до розв’язання проблеми опалення господарі ще не приступали. Що з такими робити?

«По-перше, подивимося, наскільки ми правильно порахували цей баланс, — зауважує Олексій Башкир. І додає: — Звичайно, хотілося б програму децентралізації провести в більш тривалий термін — скажімо, років за три».

Є й суто технічне питання: наскільки збільшиться енергоспоживання міста, адже Луганська область все ще перебуває на енергетичному острові?

«Питання дискутували на всіх рівнях, зокрема й на нарадах в облдержадміністрації, — стверджує Олексій Башкир. — Коли визначили, що місту треба переходити саме на електроопалення, ми разом з ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» проаналізували всі 384 будинки за параметрами навантаження. З’ясували, що встановлена потужність на всі наші будинки (крім шести) удвічі-втричі вища, ніж фактичне споживання».

Для будинків, до яких газ не підведено (ті шість) вже виконано проекти, там  почали міняти електричні кабелі й розводку всередині споруд. Теоретично продумали начебто все. Але як буде в реальності, покажуть перші морози.

Іванка МІЩЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ПРЯМА МОВА

Віталій СУРАЙ,
директор обласного департаменту ЖКГ:

— Програма децентралізації опалення потрібна, але проводити її варто м’якше, ніж це роблять у Рубіжному. Спочатку слід закрити нерентабельні котельні там, де максимальна кількість квартир перейшла на індивідуальне опалення, далі — там, де 50% на 50%, і третім етапом закривати решту підприємств. У цьому разі процес пройде спокійніше. А так є побоювання, що деякі квартири на початку осінньо-зимового сезону можуть залишитися без опалення. На підсумковій нараді щодо опалювального сезону про всяк випадок керівництву комунального теплопостачального підприємства і владі Рубіжного наказано підготувати котли.

Нині технічно область підготовлена до осінньо-зимового періоду. Зокрема, підприємства теплопостачання готові приймати природний газ і виробляти теплову енергію. Договори на отримання номінацій природного газу, які підприємствам теплопостачання Луганщини необхідно укласти з НАК «Нафтогаз України», мають містити реструктуризацію наявного боргу, і виплачувати його доводиться, як правило, з місцевих бюджетів. Рішення про дату початку опалювального сезону приймають органи влади на місцях.