Працюю трактористом. Рік тому досяг пенсійного віку для такої категорії працівників — 55 років. Зібрав безліч необхідних довідок, витратив на це півроку. І спробував оформити пільгову пенсію.

Проте у відділенні ПФ нашого району, куди подав документи, мені сказали, що потрібно надати наряди і путьові листи на виконані роботи. Але ж де нині маю їх узяти?

Я працював трактористом у 1980-ті роки в Росії і КСП «Колос» Краснодонського району в 1990-ті. І коли звернувся до керівництва тих сільськогосподарських підрозділів, мені відмовили. Відповіли, що наряди і путьові листи зберігали тільки три роки.

Що мені робити?

В. АЛАДІН,
с. Комісарівка Луганської обл.

Ірина КОВПАШКО,
заступник директора департаменту
пенсійного забезпечення ПФ:

— Відповідно до пункту «в» ст. 13 Закону «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства: чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Згідно з роз’ясненням Міністерства соціального забезпечення від 20.01.1992 року № 7 «Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах трактористам-машиністам, які безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах і на інших підприємствах сільського господарства» до трактористів-машиністів,  безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, належать працівники, оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідні посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах протягом повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві.

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 12.08.1993 року № 637 (із змінами), основним документом, що підтверджує трудовий стаж, є трудова книжка. Якщо у трудовій книжці нема відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств або організацій.

Стосовно трактористів-машиністів підприємств сільського господарства (зокрема колгоспів), у довідці наводяться відомості про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції.

У разі ліквідації підприємства та відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється відповідно до Порядку підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду  від 10.11.2006 року №18-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.11.2006 р. за № 1231/13105 відповідними комісіями, створеними при головних управліннях Пенсійного   фонду в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

До складу таких комісій включені представники органів праці та соціального захисту населення, органів Пенсійного фонду, Державної експертизи умов праці. Рішення про результати розгляду заяви приймається більшістю голосів членів комісії, присутніх на засіданні. Рішення про результати розгляду заяви набуває чинності з моменту прийняття рішення.

Оскільки сільськогосподарське підприємство — радгосп «Новосвітлівський», де у період з 14.03.1988 р. по 01.04.1993 року ви працювали, ліквідовано без визначення правонаступника, питання про підтвердження зазначеного періоду роботи трактористом як пільгового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, буде розглянуто на засіданні комісії.

З урахуванням рішення комісії та уточнюючих довідок, наданих іншими сільськогосподарськими підприємствами про роботу трактористом, буде розглянуто питання щодо призначення вам пенсії за віком на пільгових умовах.