Держава гарантує дотримання прав інвалідів, їхній соцзахист, реабілітацію. Медико-санітарну експертизу мають проходити люди, які втратили здоров’я через різні захворювання, травми чи вроджені дефекти, що призвели до обмеження їхньої життєдіяльності. А також ті, кому закон надає право на соцдопомогу, компенсацію втраченого заробітку чи звільнення від виконання певних обов’язків. Відповідно до Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні», встановлюють ступінь та причину інвалідності, складають (коригують) індивідуальну програму реабілітації медико-соціальні експертні комісії (МСЕК). 

Та в цій сфері, попри пильну увагу держави та поступове реформування, ще багато проблем. Цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 1600 звернень щодо роботи МСЕК. Найбільше — з Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Вінницької областей. Найчастіше люди хочуть оскаржити рішення МСЕК.

Зокрема щодо встановлення групи інвалідності та повторних оглядів звернулося понад 800 громадян. За їхніми словами, особливо тих, кому групу інвалідності встановлено на певний строк, після якого вони мають проходити переогляди, висновки МСЕК не відповідають фактичному стану їхнього здоров’я.

Понад 350 заявників просили роз’яснити порядок та критерії визначення інвалідності для осіб зі стійким розладом функцій організму.

Жителька Ямполя на Вінниччині попросила сприяння у проведенні медико-соціальної експертизи та встановленні групи інвалідності її батькові, у якого ампутовано ногу. За результатами розгляду звернення Ямпільською РДА чоловіка визнано інвалідом групи І-Б безтерміново, що підтверджено зворотним зв’язком.

Однак найскладніше жителям регіонів, на території яких проходить АТО. Деякі МСЕК там змушені були припинити роботу, немає поштового зв’язку, тому тисячі громадян нині не можуть реалізувати свої конституційні права. Такі звернення потребують розгляду у першу чергу.

Так, жителька Донецька звернулася за сприянням у встановленні групи інвалідності батькові, інваліду I групи, якому призначили переогляд у зв’язку з подальшим нарахуванням пенсійного забезпечення. Жінка бідкалася, що МСЕК припинила роботу, і запитувала, що їй робити. Донецький обласний центр медико-соціальної експертизи повідомив, що чоловіка оглянула міжрайонна МСЕК і встановила йому групу інвалідності безстроково та надала індивідуальну програму реабілітації. Це підтверджено зворотним зв’язком.

Крім того, чимало запитань про процедури одержання висновку щодо протезування та висновку військової медичної комісії надійшло від учасників АТО, які втратили кінцівки, зазнали тяжких поранень, та їх родичів.

Заявники інформують і про порушення під час проведення чергового переогляду МСЕК для підтвердження групи інвалідності, що є підставою для отримання соцдопомоги. Скаржаться на недоліки та недотримання законності під час проведення повторного огляду МСЕК для встановлення групи інвалідності безстроково.

Порядок проведення переогляду з метою підвищення групи інвалідності та повний перелік анатомічних дефектів тощо, за яких група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду, затверджено законодавчо. Переогляд з метою підвищення групи інвалідності відбувається за особистою заявою інваліда або його законного представника, якщо настають зміни у стані його здоров’я і працездатності, або ж за рішенням суду.

Загалом за період із 15 по 21 грудня на урядову «гарячу лінію» надійшов

39 401 дзвінок, через Інтернет зареєстровано 348 звернень. 

0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua