На Дніпропетровщині вирішили покласти край цьому ганебному явищу, коли покладений лише кілька місяців тому асфальт навесні спливає після першого дощу. Нині ретельно перевіряють, як дорожники відремонтували торік автошляхи, чи витримав зиму новенький асфальт.

Якість дорожнього ремонту інспектує спеціальна комісія, до складу якої входять представники Дніпропетровської облдержадміністрації та спеціалісти лабораторії з якості.

«Торік ми відремонтували близько двох мільйонів квадратних метрів автодоріг області. Витратили майже 800 мільйонів гривень. У нас була одна вимога — якість дорожнього покриття. Тепер спеціальна комісія перевіряє, як упоралися підрядники з цим завданням. Ми вже проінспектували дороги у восьми містах та чотирьох районах. До деяких підрядників є претензії. Вони повинні ліквідувати недоліки на дорогах власним коштом», — наголошує голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко.

Недоліки ремонту автодорожники усуватимуть власним коштом. Фото надані прес-службою Дніпропетровської ОДА

Днями комісія проінспектувала Софіївський район. Торік у Софіївці відремонтували чотири автодороги загальною площею майже 11 тисяч квадратних метрів. На ремонт пішло приблизно 4 мільйони гривень. За допомогою спецтехніки інспекція перевірила, чи не марно було витрачено ці кошти. Виявилося, що вдало перезимував лише один зі шляхів — на вулиці Зайця. А ось вулиці Перемоги, Чкалова та Зоряна «красувалися» вибоїнами та тріщинами. Тепер від автодорожників обласна влада вимагає провести повторний ремонт власним коштом. А зразки неякісного покриття комісія взяла на аналіз. Упродовж трьох днів у лабораторії мають визначити, чи за технологією готувалася асфальтобетонна суміш, що не витримала й однієї зими.

«Зразки нагріваємо до 160 градусів, випарюємо з них воду і кладемо під різні преси. Перевіряємо на ущільнення, водонасичення, міцність, на основні фізичні та механічні характеристики. Якщо пропорції піску, щебеню, бітуму були підібрані неправильно, ми це побачимо», — пояснив начальник відділу лабораторії контролю якості Юрій Шкуринський.

Головний інженер фірми-підрядника Юрій Жовтобрюх пообіцяв, що дочекаються результатів лабораторних досліджень, а потім виконають свої гарантійні зобов’язання та відремонтують дорожні покриття наново.

Як повідомляють у департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Дніпропетровської ОДА, нині комісія перевірила 28 доріг у восьми містах і чотирьох районах області. Недоліки виявили у Кривому Розі, Вільногірську, Дніпропетровську, Синельниковому, Павлограді, Криничанському, Солонянському та Софіївському районах. Зауважень до ремонту немає в Нікополі, Орджонікідзе, Верхівцевому й Синельниківському районі. Претензії є до 11 підрядників. Перевірки тривають, загалом мають обстежити майже 300 доріг.

Цього року на Дніпропетровщині заплановано капітально відремонтувати 123 дороги, на що в обласному бюджеті передбачено 300 мільйонів гривень.