Консультує Денис ГРЕЧКО,
керівник відділу управління проектами
Павлоградського міського Благодійного фонду «Горєніє»:

Як сплатити кредит, якщо рахунок заморожено?

Запитання стосується одного з українських банків, який заморозив рахунки громадян Криму, і тепер я не можу сплатити кредит. Операції за цими рахунками неможливо зробити також і в інших містах України. А перевести рахунок на обслуговування до іншого міста відмовляються. При цьому відсотки за кредит продовжують списувати з карткового рахунка, що збільшує мій борг перед банком. Чи можу я вирішити це питання через суд?

Олексій ГРУЗЬКИЙ

— Відповідно до ст. 527 ЦКУ, боржник зобов’язаний виконати свій обов’язок, а кредитор — прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов’язання чи звичаїв ділового обороту. Тобто банк зобов’язаний прийняти виконання вашого обов’язку зі сплати кредиту. Відповідно до ч. 4 ст. 612 ЦКУ, прострочення боржника не настає, якщо зобов’язання не може бути виконано внаслідок прострочення кредитора.

У ст. 613 ЦКУ сказано: кредитор вважається таким, що прострочив платіж, якщо він відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов’язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов’язку. Боржник за грошовим зобов’язанням не сплачує проценти за час прострочення кредитора.

Тобто ви не повинні сплачувати проценти через вину банку. Ви маєте звернутись до банку та вимагати письмової відмови від виконання вашого зобов’язання. Це буде вашим доказом того, що банк відмовляється від виконання обов’язків з вашої сторони. Потім ви можете звернутись до нотаріуса. Згідно із ст. 537 ЦКУ, боржник має право виконати свій обов’язок шляхом внесення належних з нього кредиторові грошей або цінних паперів у депозит нотаріуса, нотаріальної контори в разі:

1) відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов’язання;

2) ухилення кредитора або уповноваженої ним особи від прийняття виконання або в разі іншого прострочення з їхнього боку;

3) відсутності представника недієздатного кредитора.

Також ви можете звернутись до суду з позовом. Але раджу спочатку з усіма документами звернутись до юриста, який зможе надати належну юридичну допомогу та скласти позовну заяву.

Перед зверненням до суду поспілкуйтеся з юристом,  який допоможе скласти позовну заяву. Фото з сайту mozp.org

Як підтвердити реєстрацію в Криму?

Я кримчанин. Приїхавши на материкову Україну, хочу відновити втрачений паспорт, в якому була кримська реєстрація. Звертався до Державної міграційної служби України, а також у міліцію, але мені повідомили, що потрібне підтвердження (свідоцтво на право власності або інший відповідний документ), однак у мене таких документів немає. Як у такому разі може людина підтвердити, що вона була зареєстрована в Криму?

Василь ГРІНЧУК, тимчасово проживаю в Київській області

— Вам необхідно звернутися до суду із заявою щодо встановлення фактів, котрі мають юридичне значення. Відповідна заява фізичної особи подається до суду за місцем її проживання. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, відкриваються у суді поданням заяви, яка має відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст. 119 ЦПК.

Проте, крім загальних реквізитів, у заяві повинні наводитися дані про те, який конкретно факт просить встановити заявник і з якою метою, а також докази, що підтверджують неможливість одержання або відновлення документів, які посвідчують цей факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів (ст. 258 ЦПК).

Якщо в заяві не зазначено, який конкретно факт просить встановити заявник, з яких причин неможливо одержати або відновити документ, що посвідчує даний факт, якими доказами цей факт підтверджується або до заяви не приєднано довідки про неможливість одержання чи відновлення необхідних документів, суддя, відповідно до ст. 121 ЦПК, постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків. У разі невиконання цих вказівок, заява вважається неподаною і повертається заявникові, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу. Скласти правильно заяву ви можете, звернувшись до юриста.

Сторінку підготувала Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр», за підтримки Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги 

 

Шановні читачі «Урядового кур’єра»!

Якщо ви хочете поставити запитання консультантам сторінки «Запитайте у юриста», можете надіслати його на адресу: 01008, м. Київ, вул. Садова, 1, редакція газети «Урядовий кур’єр» або на електронну скриньку az@ukcc.com.ua