ІНІЦІАТИВА

На Прикарпатті 200 пар танцювали популярний танець, без якого не обходиться жодне свято

Коли справа йде безкінечно по колу, тут кажуть: закінчуй ту «коломийку». І чи не вперше на батьківщині понад 400-річного народного танцю люди, які вийшли на центральну площу райцентру Коломиї, просили ту «коломийку» продовжувати. Та ще б! Цей листопадовий день хоч і видався доволі погожий, та стовпчик термометра не показував температури навіть бабиного літа. Тож делегати з усіх областей України, що брали участь у Всеукраїнському молодіжному форумі, який проходив у ці дні на Івано-Франківщині, за якусь годину навчилися в місцевих хореографів основних елементів популярного народного танцю. Завели публіку студенти коломийських економіко-правового, педагогічного та медичного коледжів, які закружляли у запальному танці чи не всіх глядачів.

Місцеві студенти закружляли у запальному танці чи не всіх глядачів. Фото автора

— Провівши масові заходи з виконання гімну у вишиванках та вальсування в Калуші, ми зважилися задекларувати 100 пар-учасників у національних костюмах, — розповідає журналіст місцевої газети і голова ГО «Громадський актив Коломиї» Оксана Островська. — Знали, що танцювальні колективи Коломиї та Великої Кам’янки нас підтримають. А коли ідею навчити молодь популярного народного танцю підтримав й голова обл?держадміністрації Михайло Вишиванюк, свято «коломийки» набрало широкого розмаху. У встановленні рекорду України в категорії «масові заходи» — виконання цього танцю в гуцульських та бойківських строях — тільки офіційно зареєструвалося 207 пар. А скільки танцювало «хто в чому», то вже й не порахувати.

Цей молодіжний захід підтвердив: започаткований в туристичному Прикарпатті «Фестиваль «коломийки» потребує продовження і подальшого розвитку. Учасники молодіжного форуму і танцювального рекорду України з Сумщини запропонували наступного разу повторити масові танці на тривалість.