Моя дочка Олена, яка народилася у Севастополі, нині проживає і працює у столиці Білорусі Мінську. Нещодавно з нею сталася прикрість — загубила свідоцтво про народження. Письмово звернулася із проханням до місцевого РАГСу Севастополя про отримання дубліката. Відповідь отримала, проте... на інше прізвище. Але то лише півбіди. Коли роздивилася документ пильніше, зрозуміла, що у ньому зазначені ім’я та прізвище, нема запису по батькові. До того ж у графі «місце народження» чомусь також стояв прочерк. Звісно, такий документ дочку не задовольнив і вона відправила новий запит. Проте на той час потрапила у ДТП, а потім — у лікарню. Тож ходити по документ довелося мені. Проте навіть коли вказала працівникам РАГСу на їхні помилки, вони відповіли, що... через те, що минуло вже понад 50 років з часу видачі першого свідоцтва, ті документи через технічні причини відновленню не підлягають.

І що ж врешті? Дочка, яка має батька та народилася у Севастополі, за дублікатом свідоцтва про народження — народжена невідомо де та від кого. Вважаю це приниженням її гідності. Де нам шукати правди?

Ганна БУЙНОВА,
м. Севастополь

Інна ЄМЕЛЬЯНОВА,
перший заступник міністра юстиції:

— Згідно з частиною першою статті 19 Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» (далі — Закон) та пунктом І розділу ІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженим наказом Міністерства юстиції від 18 жовтня 2000 року № 52/5 (у редакції наказу Мін’юсту від 24 грудня 2010 року № 3307/5) зареєстрованим у Мін’юсті 18 жовтня 2000 року за № 719/4940 (далі — Правила реєстрації), повторна видача свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, оригінал якого було вкрадено, загублено, пошкоджено чи знищено, здійснюється відділами державної реєстрації актів цивільного стану на підставі складеного актового запису цивільного стану у повній відповідності до нього за заявою, зокрема особи, щодо якої складено запис.

Якщо окремі графи в актових записах цивільного стану не заповнені або відсутні, то вони у повторно виданих свідоцтвах про державну реєстрацію актів цивільного стану прокреслюються, що передбачено пунктом 10 розділу ІV зазначених Правил реєстрації.

Статтею 22 Закону регламентовано порядок внесення змін до актового запису цивільного стану за наявності достатніх підстав. Заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявника повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акта цивільного стану. При цьому законом окреслено коло осіб, за заявою яких проводиться внесення змін, та не передбачено можливість змін за заявою їх представників за довіреністю.

За результатами перевірки, проведеної Головним управлінням юстиції у м. Севастополі, встановлено, що 1 червня 2010 року відділ державної реєстрації актів цивільного стану Нахімовського райуправління юстиції у м. Севастополі отримав заяву О. Буйнової, яка проживає на території Республіки Білорусь, щодо повторної видачі свідоцтва про народження.

Необхідний документ 11 червня 2010 року був надісланий до відділу РАГСу адміністрації Октябрського району Мінська у порядку, передбаченому Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, про що повідомили О. Буйнову.

Оскільки в актовому записі про народження заявниці відсутні графи «по батькові» та «місце народження», відповідні графи у виданому свідоцтві про її народження прокреслено, що відповідає вимогам вищенаведених нормативно-правових актів.

З урахуванням положень вказаної Конвенції компетентні органи країн — учасниць даної угоди надають правову допомогу та розглядають відповідні справи щодо внесення змін до актових записів цивільного стану.

Як повідомило Головне управління юстиції у м. Севастополі, за результатами розгляду прохання відділу РАГСу адміністрації Октябрського району м. Мінська щодо витребування копії актового запису про її народження, відділом державної реєстрації актів цивільного стану вказаного управління юстиції 30 вересня 2010 року було направлено витребуваний документ. В той же день на звернення О. Буйнової щодо витребування свідоцтва про народження заявниці було надано відповідні роз’яснення.

До теперішнього часу документи щодо доповнення актового запису про народження О. Буйнової від компетентних органів Республіки Білорусь не надходили.

Заявниці, громадянці Г. Буйновій, надані як усні, так і письмові роз’яснення законодавства щодо порядку доповнення актового запису про народження дочки.