Як визначаються розміри оплати праці працівників певних галузей і, зокрема, працівників ЖКГ? Яка нині заробітна плата двірника?

Житлово-комунальне підприємство «Житлокомплекс»,
м. Маріуполь

Михайло КІПЕНКО,
заступник директора
Департаменту економіки
систем життєзабезпечення
Мінрегіону:

— Згідно з чинним законодавством (ст. 97 КЗпП України, ст. 15 Закону «Про оплату праці»), форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження надбавок і доплат встановлюються з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевою угодами з урахуванням фінансових можливостей підприємства.

Умови і розміри оплати праці працівників галузі визначаються відповідно до Галузевої угоди між Міністерством з питань житлово-комунального господарства, Всеукраїнським об’єднанням обласних організацій роботодавців підприємств житлово-комунальної галузі «Федерація роботодавців ЖКГ України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення на 2010—2012 роки, зареєстрованої в Мінпраці 12.10.2010 року за №38 (далі — угода).

Згідно з нормами угоди, заробітна плата двірника становить: 1094х1,2х1,2, де 1094 — мінімальна заробітна плата (з 1 квітня 2012 року), 1,2 — коефіцієнт відповідно до п.1.1.3 угоди, 1,2 — коефіцієнт згідно із додатком 2 угоди.