Стартувала перша в історії перевірка соціальних виплат. Таким чином планується «вивести на чисту воду» фіктивних переселенців, котрі незаконно отримують державну допомогу. Та ця робота деінде вже набуває ознак порушення основних прав людини.

У Рубіжному на Луганщині на під’їздах розклеїли списки переселенців з адресами, а мешканців, у чиїх квартирах зареєстровані ВПО, закликають писати скарги до місцевого управління соціального захисту населення та знімати переселенців з реєстрації. Тобто якщо ви не знали, що у вашій квартирі якийсь посадовець «прописав» (ясна річ — не безкоштовно!) якихось переселенців, то позбутися «зайвих сусідів» можна просто. Для цього треба лише заповнити заяви з текстом: «Прошу зняти з реєстрації усіх внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані за моєю адресою». Зразок додається. Щоправда, незрозуміло, що ж робити, коли ти свідомо здав нужденній людині ліжко-місце. І зовсім не хочеш, щоб про таке знали сторонні люди, ба, навіть сусіди з рідної багатоповерхівки. Ти домовився з такими квартирантами, щоб вони навіть не на всі дзвінки у двері відповідали. А тут отакий «скандал»!

«Ймовірно, місцеві посадовці у такий спосіб вирішили спростити собі життя», — написала на своїй сторінці в Фейсбуці народний депутат Наталія Веселова. Влаштували експеримент: замість того, щоб ходити у складі комісії за сумнівними, на їхній погляд, адресами, на під’їздах на загальний огляд вивішено списки переселенців із зазначенням персональних даних. Наприкінці списку вказано координати «відповідальних осіб», які видають бланки заяв-доносів. Отже, таким чином гріх за позбавлення людей статусу ВПО перекладається на місцевих мешканців?

За словами народного депутата, розголошення персональних даних людей є порушенням закону. Але тільки після того, як народний обранець здійняла галас, такі оголошення в Рубіжному з дверей під’їздів будинків прибрали, а начальнику місцевого УПСЗН пояснили неприпустимість подібних заходів.

А далі що? Що ще вигадають посадовці, щоб спростити собі роботу? І як примусити їх подивитися на «контингент», який залежить від їхньої волі, по-людськи? Може, за прикладом художниці-переселенки з Криму Марії Куликовської влаштувати театралізовану акцію? Днями аматорка провела в Києві незвичайний перформанс — дівчина чотири дні прожила на рятувальному плоту біля набережної Дніпра і харчувалася лише тим, чим поділяться з нею перехожі. Так переселенка хотіла нагадати українцям про вразливість та беззахисність внутрішньо переміщених осіб. Чи все-таки  про це нормальним людям не треба нагадувати? В Україні станом на 27 липня кількість внутрішньо переміщених осіб досягла 1 мільйона 401 тисячі 100 осіб. Такі дані оприлюднила ООН на своїй сторінці в сервісі мікроблогів Twitter. Півтора мільйона людей — то цілий народ. На сьогоднішній день — принижений багаторазово байдужими чиновниками.

А якщо цей народ, розкиданий по чужих областях, найманих квартирах та по спеціальних містечках для переселенців, згуртує спільна біда? Уже нині, за свідченням аналітичного центру «Фабрика думки «Донбас», працівники якого провели перше після двох років конфлікту соціологічне опитування серед жителів підконтрольної та непідконтрольної територій Донецької області, з’ясувалося, що третина населення на окупованій та визволеній територіях, на жаль, не бачать різниці в рівні життя. І такі настрої лише підігрівають непродумані рішення деяких посадовців про долю вимушених переселенців.