Кілька місяців тому я та мої діти отримали посвідчення членів багатодітної родини. Я дізналася зі ЗМІ, що діти тепер мають право користуватися громадським транспортом безкоштовно. Але місцеві водії маршруток цього не визнають. І зазвичай ставлять нас перед вибором: платіть гроші або залишайте салон. Аргументують тим, що нібито маршрутка - це таксі. А у таксі пільговиків не може бути, адже це приватна власність. Тому хочу дізнатися достеменно, якими саме видами транспорту вони можуть користуватися безкоштовно?

Надія ДЗЮБЕНКО,
м. Київ

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту державної соціальної
допомоги Мінсоцполітики:

- Статтею 13 Закону "Про охорону дитинства" встановлено, що діти з багатодітних сімей мають право, зокрема, на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування у сільській місцевості.

За роз'ясненням Державного департаменту автомобільного транспорту, відповідно до Закону "Про автомобільний транспорт" підприємства усіх форм власності та підпорядкування, які виконують перевезення пасажирів, повинні забезпечувати права та пільги громадян щодо користування транспортом загального користування, до якого, зокрема, належать автобуси, що виконують перевезення пасажирів на маршрутах загального користування у режимі маршрутного таксі.

Ст. 1 вказаного закону визначає, що таксі - це легковий автомобіль, обладнаний розпізнавальним ліхтарем оранжевого кольору, який встановлюється на даху автомобіля, діючим таксометром, сигнальним ліхтарем із зеленим та червоним світлом, розташованим у верхньому правому кутку лобового скла, має нанесені композиції з квадратів, розташованих у шаховому порядку на дверцятах автомобіля з лівого та правого боків, і призначений для надання послуг з перевезення пасажирів та їхнього багажу в індивідуальному порядку.