Про безвізовий режим та поїздки до Європи пересічний мешканець Донбасу навряд чи мріє пристрасно. І справа тут не в міфі, який приємно почути жителям більшої частини України, про те, нібито луганчани й донеччани майже нікуди не їздили та нічого не бачили, окрім своїх териконів. Про себе скажу, що майже п’ять років прожила в Празі, бо батько очолював сервіс з поставки луганських тепловозів у цю країну. А раніше працював у Польщі. І так десятки його колег у десятках країн світу.

Але мова про європейські мрії. Навряд чи на Донбасі знайдеться людина, яка б не мріяла про європейське ставлення, зокрема з боку роботодавця до свого підлеглого.

Днями чергового разу в Луганській ОДА відбулося засідання комісії з погашення заборгованості із заробітної плати. Станом на початок серпня ці борги на 49 підприємствах підконтрольної частини області становлять 62,9 мільйона гривень. Якщо луганські чиновники забули, то варто нагадати, що в лютому 2013 року сума боргів була приблизно такою ж — 66 мільйонів гривень.

Зараз укотре ухвалено рішення посилити роботу відповідальних структурних підрозділів облдержадміністрації спільно з органами місцевої влади з окремих важливих питань — скерувати відповідні звернення до центральних органів виконавчої влади і розробити актуальні графіки погашення заборгованості із заробітної плати для кожного боржника області із залученням обласної організації Федерації профспілок.

За даними Українського інституту стратегій, глобального розвитку та адаптації, на сьогоднішній день найбільш критична ситуація із заборгованостей зарплатні в країні — на Донбасі. Власне, як і майже три роки тому.

І хіба нам відомі випадки, щоб відповідального керівника покарали за несвоєчасну виплату заробітної плати?

Але ж в Україні існує кримінальне покарання за затримку або невиплату зарплати. Та, за спостереженнями фахівців, роботодавці легко уникають відповідальності. Як засвідчує судова практика, навіть у разі притягнення до відповідальності порушникові загрожує невеликий штраф, хоча стаття 175 КК України передбачає й можливість позбавлення волі терміном до двох років. За статистикою, тільки 65% випадків передачі протоколів до суду закінчується накладанням на роботодавців штрафів, середній розмір яких становить до 1 тисячі гривень.

Тим часом у багатьох європейських країнах затримка зарплати обходиться роботодавцям дуже дорого. Наприклад, у Франції та Італії за затримку заробітної плати найманому працівникові більше ніж на 90 днів роботодавці повинні при виплаті заробітної плати сплатити відповідні відсотки. У Нідерландах у разі затримки виплати заробітної плати більш ніж на 90 днів ці показники становитимуть 60% суми своєчасно не виплаченої заробітної плати. У Данії трудовим законодавством передбачено право найманих працівників на припинення роботи, якщо заробітна плата затримана на три і більше днів. Відсутнім з цього приводу працівникам роботодавець зобов’язаний нараховувати заробітну плату.

В Україні схожий законопроект був провалений у 2014 році.

Але ми живемо в епоху європейських устремлінь нашої країни та утвердження європейської системи цінностей. Тобто є на що сподіватися?