Я - пенсіонерка за віком, учасник Великої Вітчизняної війни, ветеран праці. Проживаю разом із дочкою - пенсіонеркою за вислугою років, яка отримує мінімальну пенсію. Крім пенсій, інших джерел доходу не маємо.

Уточніть, будь ласка, який відсоток - 10% чи 15% -середньомісячного сукупного доходу родини повинен братися для розрахунку субсидії у нашому конкретному випадку?

Г. КОСТЮЧЕНКО,
м. Миргород Полтавської обл.

Надія РЯЗАНОВА,
заступник директора
Департаменту державного
соціального захисту
населення Мінсоцполітики:

- Житлові субсидії призначаються відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 жовтня 1995 року N848 (в редакції постанови Кабміну від 22 вересня 1997 р. N1050), з урахуванням середньомісячного сукупного доходу та майнового стану сім'ї.

Постановою Кабміну від 27 липня 1998 року N1156 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 14.07.2010 р. N621) встановлено, що за умови призначення житлової субсидії за користування житлом, його утримання та оплату послуг водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот у межах норми володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування цими послугами громадяни, зареєстровані у житловому приміщенні (будинку), сплачують 15% середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 15% їх річного сукупного доходу.

Якщо у складі зареєстрованих і таких, що проживають у житловому приміщенні (будинку), осіб є діти, інваліди першої або другої групи і середньомісячний сукупний дохід на одного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) громадянина не перевищує 50% прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (нині - 447 грн) та якщо у житловому приміщенні (будинку) зареєстровані та проживають тільки непрацездатні громадяни (пенсіонери, інваліди, діти), розмір плати за житлово-комунальні послуги в межах норм володіння чи користування загальною площею житла та нормативів користування цими послугами за умови призначення житлової субсидії становить 10% середньомісячного сукупного доходу, а за придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива - 10% річного сукупного доходу.

Отже, якщо у вашому житловому приміщенні зареєстровані та проживають лише непрацездатні громадяни (пенсіонери), субсидія призначається виходячи з 10% середньомісячного сукупного доходу.