ВОДОПІЛЛЯ 

Аби шкідливі хімічні речовини не потрапили до столичних водопостачальних мереж, потрібні гроші на реагенти

За прогнозами синоптиків, початком весняного водопілля у Києві очікується середина березня. У зв'язку з цим акціонерна компанія "Київводоканал" розпочала активну підготовку для забезпечення якісного очищення води і стоків. Як повідомив на прес-конференції генеральний директор компанії Віталій Найдюк, "Київводоканал" звернувся до столичної влади, аби з місцевого бюджету було терміново виділено 4,2 млн грн на закупівлю реагентів для очищення води.

За його словами, у зв'язку з великим обсягом вивезеного снігу (близько 2 тис. тонн), що містить значну кількість шкідливих речовин, а також враховуючи сезонне забруднення води речовинами природного походження, якість води у поверхневих джерелах водопостачання Дніпра і Десни погіршується. Це вимагає збільшення доз реагентів для очищення води.

За підрахунками, для забезпечення якісного очищення питної води під час весняного водопілля слід додатково придбати реагентів на 7 млн 707 тис. грн. Для недопущення кризової ситуації "Київводоканал" виділив 3,5 млн грн на поповнення запасу реагентів. Щодо 4,2 млн грн, за словами посадовця, направлено звернення до КМДА з проханням виділити ці кошти за рахунок статті міського бюджету на погашення різниці у тарифах, згідно з якою підприємству передбачено виділити цього року 25,6 млн грн.

"Ми впевнені, що місто також розуміє проблеми весняного водопілля і так само, як і ми, стурбоване якістю питної води для киян, а отже, кошти на поставку запасів реагентів ми чекаємо у найкоротший термін", - цитує УНІАН слова Віталія Найдюка.

Він зазначив: необхідність закупівлі додаткових реагентів виникла через те, що значно промерзли грунти, і під час водопілля волога разом із хімічними реагентами, якими обробляли вулиці, потрапить у грунтові води, а також у Дніпро і Десну.

Віталій Найдюк також звернув увагу, що під час танення відбудуться зсуви грунтів, через що зросте кількість аварій на мережах водопостачання, і грунтові води потраплятимуть до них. Саме це потребує додаткового поповнення запасу реагентів, що мають забезпечити очищення питної води. За словами посадовця, амортизація мереж столиці на сьогодні становить 83%, бо більшість мереж прокладено ще у 50-ті роки минулого сторіччя.