Про закупівлю та передачу обладнання міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава повідомила в неділю під час свого візиту в Україну. Зокрема, автотрансформатори було закуплено за кошти ЄБРР, а завдяки зусиллям Японії та Програми розвитку ООН України (UNDP) це великогабаритне енергетичне обладнання буде доставлено в Україну. Газові турбіни, які придбала Японія, Україна отримає за посередництва та значного сприяння UNDP та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Перший візит у новому році

Президент України Володимир Зеленський, зустрічаючись із міністром закордонних справ Японії Йоко Камікавою, побачив символізм у тому, що перший міжнародний візит у новому році очільниця МЗС Японії здійснює саме в Україну. Це дуже важливий сигнал підтримки українського народу. Володимир Зеленський висловив щирі співчуття від себе та всіх українців у зв’язку із трагічними наслідками нещодавнього руйнівного землетрусу в Японії.

«Народ Японії може розраховувати на підтримку Української держави та суспільства», — зазначив він. Президент подякував Японії та особисто Прем’єр-міністрові Фуміо Кішіді за потужну допомогу Україні впродовж майже двох років повномасштабної російської агресії, зокрема за політичну, гуманітарну та довготривалу фінансову підтримку української економіки. Було відзначено результативне головування Японії у «Групі семи» 2023 року й особливу увагу до України на цьому важливому міжнародному майданчику.

Володимир Зеленський поінформував про наслідки нещодавніх масованих ракетних ударів росії по українських містах. Глава держави високо оцінив ухвалення Спільної декларації «Групи семи» про підтримку України у Вільнюсі під час торішнього саміту НАТО й наголосив на важливості початку роботи над відповідною українсько-японською угодою про безпекові гарантії для України.

«Започаткування переговорів з Японією щодо двосторонньої безпекової угоди — важливий крок. Налаштовані активно працювати, щоб підписати цей документ якнайшвидше», — зазначив Президент України. Володимир Зеленський подякував Японії за активну підтримку української формули миру та готовність узяти участь у наступній зустрічі радників з питань національної безпеки, що відбудеться в Давосі.

Очільниця японського зовнішньополітичного відомства повідомила про готовність Японії взяти на себе співлідерство в імплементації першого пункту формули «Радіаційна і ядерна безпека».

Окрему увагу під час зустрічі приділили активізації взаємодії з Японією в питанні відновлення та відбудови України. Глава держави окреслив пріоритетні галузі співпраці й підтвердив налаштованість активно працювати з японською стороною, щоб забезпечити успішне проведення Конференції з питань відновлення України, що відбудеться в лютому в Токіо.

Співпраця в кількох галузях

Під час зустрічі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра закордонних справ Японії Йоко Камікави сторони зосередили увагу на питаннях підтримки формули миру Президента України, реалізації реформ, співпраці у галузі інфраструктури, цифровій та атомній галузях, підготовки до Конференції з питань відновлення України в Токіо. 

«Продовжуємо зміцнювати торговельні відносини та зв’язки між українським і японським бізнесами. Ми провели зустрічі вже із двома бізнес-делегаціями з Японії й зацікавлені в розміщенні в Україні виробництв провідних японських компаній. Розраховуємо, що на Конференції з питань відновлення України в Токіо наступного місяця матимемо практичні результати», — зазначив Денис Шмигаль.

Міністр закордонних справ Японії підтвердила, що її країна готує для підписання важливі документи. Сторони наголосили, що спільне завдання — залучення якнайбільшої кількості приватних японських компаній до відбудови України.

Денис Шмигаль схвалив успішне завершення японського головування у «Групі семи» і подякував за увагу, приділену Україні в порядку денному G7. Очільник українського уряду також висловив подяку Японії за всебічну підтримку й вагому гуманітарну та фінансову допомогу. Зокрема, за рішення Японії спрямувати мільярд доларів на забезпечення гуманітарних проєктів і відбудову з готовністю збільшити цю суму до 4,5 мільярда доларів через механізми міжнародних інституцій.

Спільні плани на майбутнє

«Підтримка Японії й колег з UNDP дуже важлива для нас у ці складні часи. Ми не тільки спільно реалізуємо проєкти, які допомагають нашій енергосистемі вистояти зараз, а й маємо значні плани для співпраці й розвитку майбутнього енергосектору України», — сказав очільник Міненерго Герман Галущенко, дякуючи  японській стороні за надану підтримку та готовність і надалі допомагати Україні. 

Обладнання, яке надала Японія, дасть змогу забезпечити безперебійне енергопостачання понад 6 мільйонам українців, зокрема в місцевостях, що постраждали від прицільних російських атак на об’єкти енергетичної інфраструктури. Це устаткування відповідає пріоритетам України в децентралізації та зеленому переході енергетичного сектору. Встановлення автотрансформаторів, обладнання, яке ворог руйнував чи не найчастіше, посилює стійкість енергосистеми. 

Заступник постійного представника UNDP в Україні Крістофорос Політіс наголосив на активній підтримці UNDP уряду України в зусиллях для відновлення енергетичної інфраструктури. 

«Другий рік поспіль разом з нашими партнерами наполегливо працюємо, щоб допомогти Україні підготуватися до потенційних енергетичних загроз, забезпечивши кожному світло й тепло взимку. Ми усвідомлюємо, що надане обладнання має каталізувати енергетичний сектор України за допомогою інноваційних рішень, закладаючи основу для більш екологічної та децентралізованої інфраструктури. Це сприяє надійному розподілу електроенергії і зміцнює прагнення країни до сталого розвитку», — зазначив він.

Крім газових турбін і автотрансформаторів уряд Японії та UNDP вже надали 1200 генераторів і 1000 блоків живлення державним установам і аварійно-рятувальним службам України, а також 500 генераторів та шість мобільних транспортних засобів електропостачання через JICA.

Джерела: Офіс Президента Департамент комунікацій
Секретаріату КМУ
Міністерство енергетики