Станом на 20 грудня Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву продовжує обслуговувати 20,8 тисячі договорів, укладених у межах реалізації відповідних програм. Про це повідомив голова фонду  Леонід Рисухін учора під час прес-конференції, на якій ішлося про попередні підсумки роботи фонду у 2013 році та перспективи на наступний рік.

— Ми забезпечили збереження тенденції до збільшення показників роботи. Так, на сьогодні 3360 сімей отримали державну підтримку в рамках державних житлових програм, які реалізовує фонд (це 117% до показників 2012 року). Протягом року введено в експлуатацію 53 житлові будинки в різних регіонах України із загальною чисельністю квартир 5655. У середньому щотижня вводять в експлуатацію будинок, що брав участь у державних житлових програмах.

До омріяних метрів відстань скорочується. Фото Володимира ЗAЇКИ

Підтримка місцевого рівня

Також Леонід Рисухін зауважив, що в ході реалізації державних житлових програм, виконавцем яких є фонд, укладено договорів з обсягом фінансування 303 мільйони гривень за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів. Крім того, в будівельну галузь надійшло 585 мільйонів гривень внесків від громадян і 470 мільйонів гривень кредитних ресурсів від комерційних банків. Таким чином, загальний обсяг залучених у будівельну галузь коштів становить понад 1,3 мільярда гривень. Власне, за словами Леоніда Рисухіна, програми реалізуються в повній мірі там, де місцева влада проявляє до цього зацікавленість. Так, найбільш затребуваною серед молодих сімей залишається програма молодіжного житлового кредитування. Це, коли надаються кредити під 3% річних терміном до 30 років із додатковими демографічними преференціями. Такі родини підтримують також депутати Дніпропетровської, Закарпатської, Луганської, Миколаївської, Полтавської та Херсонської облрад. На обласному рівні триває активна підтримка молодих сімей з конкретним виділенням коштів. Стати новоселами допомогли і в Миколаєві, Харкові та Донецьку.

Схеми різні — мета одна

Серед програм, які найдинамічніше розвиваються, голова фонду назвав програму здешевлення вартості іпотечних кредитів. Нині це 3020 договорів (на 64% більше, ніж за відповідний період торік). Фонд також продовжує обслуговувати 6300 кредитів із частковою компенсацією відсоткової ставки, які укладали ще в 2003—2008 роках. Тобто 9550 сімей отримали державну допомогу з компенсацією відсоткової ставки за банківськими іпотечними кредитами.

Ще 890 родин наблизилися до заповітної мрії завдяки програмі «Доступне житло» з механізмом 30х70. Таких договорів укладено на 99 мільйонів гривень. Крім того, за рахунок коштів місцевих бюджетів виділяють кошти на зменшення внеску громадян при будівництві доступного житла, тобто працює схема 50х50 з додатковим виділенням 20% з місцевого бюджету.

— Нам вдалося досягти позитивних результатів у забезпеченні житлом позичальників, які вклали кошти в проблемні об’єкти в 2010 році, — наголосив Леонід Рисухін. — На той час 609 сімей, здавалося б, утратили перспективу вчасно отримати помешкання. Нині напрацьовані механізми для вирішення питання. І цього року за сприяння уряду, зокрема, для добудови проблемних об’єктів у Житомирі, Ковелі, Хмельницькому, Одесі, Луганську виділено з держбюджету 41,5 мільйона гривень. Отже, відновилася перспектива отримання житла 353 сімей. До речі, фонд веде активну роботу із залучення будь-яких механізмів для розширення можливостей  громадян у вирішенні житлового питання. Ми уклали угоду про співпрацю з Федерацією профспілок України, спрямовану на захист житлових прав громадян. Документ став поштовхом до активної співпраці фонду з Львівською залізницею, Львівською обласною адміністрацією. Тут працівники, окрім кредиту, отриманого в банку з державною компенсацією відсоткової ставки, отримують і безвідсоткову позику від роботодавця. Уже укладено 19 таких договорів. Цей механізм — приклад успішного державно-приватного партнерства.