У столиці Бельгії завершився саміт Україна-ЄС на найвищому рівні. Головне сподівання Києва на цей саміт — тріумфальне оголошення про запровадження безвізового режиму з ЄС — не виправдалося. Проте керівництво Євросоюзу запевнило: проблема не в Україні, а в бажанні країн-членів захистити себе від нелегальних мігрантів, і пообіцяло швидко владнати свої внутрішньополітичні суперечки.

У межах саміту Президент Петро Порошенко провів зустрічі з главою Європейської Ради Дональдом Туском, головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером та президентом Європарламенту Мартіном Шульцом. Відбулися також переговори у розширеному форматі, під час яких сторони обговорили співпрацю у сфері юстиції та безпеки, питання торговельного співробітництва, а також продовження санкцій проти Росії. Сторони підписали документи, зокрема у сферах енергетики, боротьби з корупцією, щодо подальшої роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Очільники європейських інституцій залишаються позитивно налаштованими до нашої країни. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Питання візової лібералізації було одним з головних у Брюсселі. Керівництво ЄС привітало успішні кроки на шляху до скасування віз для громадян України. Як запевнив під час прес-конференції Дональд Туск, Україна успішно виконала всі вимоги ЄС щодо візової лібералізації. Проте проблема полягає у суперечці Європарламенту та Єврокомісії щодо ухвалення оновленого механізму ЄС призупинення безвізового режиму. Саме до запровадження цього механізму Рада ЄС прив’язала візову лібералізацію з Україною та Грузією.

Президент Петро Порошенко нагадав, що 17 листопада Рада ЄС на рівні представників країн дала зелене світло формальному процесу ухвалення безвізового режиму для України. Він також зауважив, що під час нинішньої зустрічі в Брюсселі європейські партнери не поставили українській стороні жодного питання щодо виконання зобов’язань, необхідних для візової лібералізації. «Тепер вже українська делегація ставить запитання ЄС із проханням своєчасно виконати взяті на себе зобов’язання», — сказав Президент. Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер  на прес-конференції припустили, що до кінця року всі формальності, необхідні для запровадження безвізового режиму з Україною, може бути завершено. Проте конкретної дати  жоден не озвучив.

Під час переговорів у Брюсселі було також розв’язано проблему, яка блокувала надання Україні фінансового траншу від ЄС обсягом 600 мільйонів євро. Цією проблемою була заборона України на експорт деревини. Проте, за словами Жана-Клода Юнкера, Петро Порошенко «законодавчим шляхом має намір зупинити заборону на експорт деревини, що відбудеться найближчими тижнями і дасть нам змогу надати Україні цей транш».

Євросоюз не змінює своєї позиції щодо підтримки української територіальної цілісності й суверенітету і має намір надалі дотримуватися політики санкцій проти Росії, повідомив Петро Порошенко. За його словами, представники ЄС запевнили Київ у своїй підтримці в питаннях енергетичної безпеки. Він повідомив, що триває підготовка тристоронніх переговорів між ЄС, Україною та Росією щодо постачання російського газу в Європу. «Ми запевнили наших європейських партнерів, що Україна є надійним транзитером російського газу на європейський ринок», — наголосив Петро Порошенко. Він нагадав, що минув рівно рік, як Україна не купує російського газу. «Енергетичний шантаж Москви не вдався», — заявив Президент.

На саміті Україна — ЄС ішлося і про завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію, який загальмувався після проведення референдуму в Нідерландах. За словами Дональда Туска, нідерландський уряд продовжує наполегливо шукати рішення, яке відкриє парламенту країни шлях до ратифікації угоди. «Настав час повністю поважати інтереси України, і я маю намір знайти таке рішення під час засідання Європейської Ради у грудні», — зазначив Дональд Туск.

І хоч уряд Нідерландів пропонував як компромісний варіант внесення певних змін до тексту угоди, Петро Порошенко заявив: «За жодних обставин положення угоди не може бути переглянуто чи переписано. В цьому Україна та ЄС єдині».

Вікторія ВЛАСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»