Майданчиком для першого проведення Всеукраїнського відкритого тренінгу «Європа починається з тебе», присвяченого святкуванню Дня Європи в Україні, був Укрінформ. На якийсь час прес-центр агентства став своєрідним класом, онлайн-урок у якому можна було прослухати й засвоїти всій країні, адже його транслювали наживо й участь у ньому дистанційно взяли учні 8—11 класів із 2164 шкіл.

Фото з сайту i.ytimg.com

Учні були присутні й у прес-центрі. Разом із ведучим заходу українським тележурналістом, актором, сценаристом і музикантом Майклом Щуром обговорювали й дискутували на різні теми щодо цінностей і життя в Україні та ЄС, щиро говорили про євроінтеграцію Української держави, порівнювали ментальність українців і європейців тощо.

Урок спрямовано на популяризацію європейських демократичних цінностей та європейської інтеграції серед учнів, формування європейської свідомості та відчуття громадянина Європи, усвідомлення серед молодих українців належності до Європи, її культури та історії.

Цікаву думку висловила перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова про освітню культуру в ЄС, яка відрізняється від української. Йдеться про те, що там немає такого шкідливого елемента, як списування, без чого не обходиться жоден урок у нас.

Відчуття себе частинкою цього світу не можна списати, його слід лише усвідомити. Адже впродовж століть Україна належала до європейської сім’ї народів, але кілька століть згодом нам намагалися нав’язати іншу ідентичність.

«Сьогодні повертаючись до витоків, до розуміння, хто ми є, слід повернути себе на ментальну, культурну, історичну мапу європейської цивілізації», — таку думку висловила на брифінгу перед початком уроку віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Об’єднана Європа з’явилася із мрії, коли після Другої світової війни країни шукали шляхи позбутися воєн у майбутньому. Тож політики знайшли цей спосіб через співпрацю та взаємодію, через спільний ринок, поклавши початок сучасному Європейському Союзу.

«Нині ЄС слугує простором країн, де люди живуть у демократії, повазі до верховенства права, прав окремої людини. Це визначальне, те, що відрізняє цей простір від будь-яких інших. І нам принципово важливо повернутися туди, додому, в європейську родину і бути там рівними серед рівних», — наголосила урядовець.

Наступного року Україна запропонує Європейському Союзу переглянути Угоду про асоціацію  через  зміну правового регулювання, розвиток ринку в ЄС і зміну структури вітчизняної економіки. Слід буде запропонувати Євросоюзу нове бачення України з окреслених питань на основі нашого національного інтересу і на основі того, як розвиваються ринок і право Європейського Союзу.

Запевнила урядовець і в тому, що квоти Європейського Союзу для українських товарів не переглядатимуть ще майже рік, бо ще діють додаткові преференції, погоджені для України у 2017-му. Їх ухвалили з огляду на зміну ситуації й торговельно-транзитну війну Росії проти України.