Анонсована розширена зустріч членів уряду з делегацією Європейської комісії фактично проходила у форматі розширеного засідання Кабінету Міністрів. Керівники європейської делегації комісари ЄС із питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле та з питань бюджету та фінансового планування Януш Левандовськи  наголосили на тому, що формат зустрічі безпрецедентний, адже до України прибули не лише вони, а й заступники практично всіх єврокомісарів. Тож порядок денний був досить насичений і пов’язаний з питаннями практичної імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Серед іншого обговорено перспективи надання технічної та фінансової допомоги у напрямках енергетики, боротьби з корупцією, макроекономічної стабілізації, реформи юстиції, транспортної системи. Одне з найголовніших питань — запровадження Євросоюзом безвізового режиму для України.

Важливі рішення у важкі часи

Серйозність намірів нашої держави досягти цього якнайшвидше засвідчив глава уряду Арсеній Яценюк: у присутності делегації Єврокомісії та журналістів він підписав пакет документів, необхідних для переходу до другої стадії плану дій з лібералізації візового режиму. Так, схвалено проекти законів про біженців і осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту,  про внесення змін до деяких законів України про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, щодо соціального захисту бездомних осіб та безпритульних дітей, рішення Кабінету Міністрів про оформлення, видачу, обмін, вилучення, повернення державі знищеного проїзного документа біженця. Крім того затверджено і продемонстровано присутнім форму паспорта громадянина України з біометричними даними. Прем’єр-міністр наголосив на тому, що вартість такого паспорта «буде вдвічі меншою, ніж сьогодні продається однією приватною компанією», зазначивши, що уряд планує розпочати видачу біометричних паспортів упродовж поточного року.

«Ці рішення дають можливість Україні в найкоротшій перспективі завершити процедуру переходу до безвізового режиму. Сподіваємося, що наші європейські партнери після остаточного втілення цих рішень прискорять процес впровадження безвізового режиму. Це те, що потрібно українцям. І це буде ще один серйозний крок, який продемонструє нашу співпрацю», — заявив Арсеній Яценюк.

Ці слова підтримав і Штефан Фюле. «Коли настають важкі часи для країни, потрібно негайно приймати важливі рішення. Ми побачили приклади того, як рішення і законопроекти дають змогу нам у надзвичайні терміни вирішувати питання лібералізації візового режиму. І ми сподіваємось, що скоро перейдемо до другого етапу цього процесу», — сказав Єврокомісар, запевнивши, що ЄС зі свого боку прискорить цю роботу.

А Януш Левандовськи заявив, що Брюссель готовий вже цього року вжити надзвичайних заходів з надання широкого спектру допомоги Україні в рамках європейської політики сусідства.

Можливо, незабаром для поїздки до ЄС потрібен буде лише біометричний паспорт. Фото з сайту dpsu.gov.ua

Чітко  і предметно

Про успішне завершення розширеної зустрічі з високими гостями засвідчив гучний сміх Прем’єра перед входом до прес-центру. В ході прес-конференції він повідомив представникам ЗМІ, що у порядок денний цього дня робочі групи від двох сторін внесли конкретні завдання. Відтак, це безвізовий режим, диверсифікація поставок газу з країн-членів ЄС (за оцінками уряду, технічно можливо досягти показника в 25 мільярдів кубометрів за меншою на 100 доларів ціною, ніж від РФ), макрофінансова допомога (європейські партнери виділять Україні 1,6 мільярда євро і протягом 2 місяців, опісля підписання угоди з МВФ, наша держава отримає перший транш коштів). Спільний авіаційний простір дасть змогу забезпечити конкуренцію на ринку авіації, здешевити квитки і навіть сертифікувати українські літаки. А в контексті торгівлі з ЄС вітчизняні агро- і промислові компанії мають невідкладно підготуватися до поставок продукції на європейський ринок. «Це додаткові півмільярда євро для України — пояснив Прем’єр. — Звертаюся до парламенту, невідкладно прийняти закони, розроблені Кабінетом Міністрів, аби українці відчули всі преференції нашого співробітництва з ЄС. Це перша зустріч у форматі, коли чітко і предметно по кожному з пунктів приймаються рішення. Наступну зустріч проведемо у Брюсселі».

У свою чергу Штефан Фюле висловив солідарність із українцями у зв’язку з «нахабним порушенням територіальної цілісності та незалежності». Відтак, запевнив, що наші співвітчизники можуть повністю розраховувати на ЄС у скрутний для них час. «Головна причина нашого перебування із Янушем Левандовськи у Києві — зорієнтувати створений порядок денний двосторонньої співпраці на майбутнє. Проведена робота стане позитивною історією, яка так потрібна всім українцям», — сказав він.

Окрім цього, нинішній візит віддзеркалив доручення Президента Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу надати практичну підтримку Україні для проведення реформ, необхідних в рамках підписаної політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС.

Вже відповідаючи на запитання, пан Фюле дав зрозуміти, що до Європи їздитимуть ті громадяни України та жителі Криму, в яких будуть на руках біометричні паспорти. До цих слів Арсеній Яценюк додав фразу: «Біометричні паспорти отримають лише особи, які не мають паспортів РФ. Дані кожного ми ретельно перевірятимемо на сайті російської міграційної служби». 

Вадим ПРОЦИШИН, 
Катерина МАЦЕГОРА,

«
Урядовий кур’єр»